Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις

Ο Ι.Τζεμ σε παλιότερη αγόρευση στο Κοινοβούλιο, ενώ πίσω του διακρίνονται οι Μπ. Ετσεβίτ, Μ. Μπαχτσελί, Μ. Γιλμάζ και Χ. Οζκάν

Associated Press

Ο Ι.Τζεμ σε παλιότερη αγόρευση στο Κοινοβούλιο, ενώ πίσω του διακρίνονται οι Μπ. Ετσεβίτ, Μ. Μπαχτσελί, Μ. Γιλμάζ και Χ. Οζκάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται, πλέον κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά και από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ. Λίγη ώρα αργότερα, και μέσα σε κλίμα σύγχυσης, ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, ανακαλούσε, προς το παρόν, τουλάχιστον, την παραίτησή του μετά από έκκληση του πρωθυπουργού και του προέδρου. Ενώ, σήμερα, αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τζεμ, κατά την οποία φημολογείται εντόνως ότι ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών θα ανακοινώσει τη δημιουργία νέου κόμματος, ο Μπ. Ετσεβίτ κάλεσε, σε μια ύστατη, όπως πολλοί έλεγαν, προσπάθεια, τους αποχωρήσαντες βουλευτές και υπουργούς του να επανέλθουν στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Από τον υπουργικό θώκο και από τη βουλευτική του έδρα παραιτήθηκε, χθες το πρωί, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι την παραίτησή του υπέβαλλε και ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς. Εντούτοις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ντερβίς υποχώρησε της παραίτησής του μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού και του προέδρου, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Συνολικά, μέχρι χτες, είχαν παραιτηθεί περισσότεροι από 40 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων 7 υπουργών, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κάνοντας πολλούς αναλυτές να θεωρούν αναπόφευκτη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, εμφανώς αποφασισμένος να μην «πέσει αμαχητί», εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία καλεί «όλους τους φίλους που παραιτήθηκαν να επιστρέψουν κάτω από τα φτερά του λευκού περιστεριού - σύμβολο του κόμματός του», εκτιμώντας ότι έχουν πέσει θύματα «πολιτικής παγίδας».

Νέο κόμμα - νέα λύση;

Ο τουρκικός Τύπος εμφανίζεται, σχεδόν, πεπεισμένος ότι επίκειται ίδρυση νέου κόμματος. Εντονη είναι η φημολογία ότι στην προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου του Ισμαΐλ Τζεμ, εκτός από τους λόγους παραίτησής του, θα ανακοινώσει και το σχηματισμό νέου κόμματος. Θεωρείται, επίσης, δεδομένη η συμμετοχή σε αυτό το κόμμα, τόσο του παραιτηθέντα αντιπροέδρου Χουσαμετίν Οζκάν, αλλά και του, εκτός κομμάτων μέχρι στιγμής, υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς. Για πολλούς, ένα τέτοιο κόμμα, ίσως, θα ήταν το μοναδικό που, στη βάση συγκεκριμένων, συνεργασιών με άλλα κόμματα, θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία προς την εξουσία των ισλαμιστών (προοπτική που δυσαρεστεί το στρατό), καθώς τόσο οι εθνικιστές του Μπαχτσελί όσο και οι «ευρωπαϊστές» του Γιλμάζ δε συγκεντρώνουν ούτε καν το πλαφόν του 10% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η παραίτηση Τζεμ και η προοπτική ενός νέου κόμματος, υπό την προαναφερόμενη «τρόικα», προκάλεσε, αρχικά τουλάχιστον, θετικές αντιδράσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, που χτες έπαψε να κατρακυλά με την ταχύτητα των προηγούμενων ημερών. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αγκυρα, ενώ δεν κρύβεται η ανησυχία για το μέλλον των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με προσοχή παρακολουθεί την κατάσταση και η Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχοι διέρρεαν τη δυσαρέσκειά τους για την προοπτική πολιτικής αστάθειας στην πολύτιμη σύμμαχό τους στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ιδιαίτερα ενόψει του ενδεχομένου στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ. Στην Αγκυρα βρέθηκε, την Τετάρτη, και αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, το οποίο έχει δανειοδοτήσει, την τελευταία 3ετία, με 16 δισ. δολάρια, την Τουρκία για να ξεπεράσει τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Τουρκία(2002-11-10 00:00:00.0)
«Διευρύνεται» το προβάδισμα Ερντογάν(2002-09-05 00:00:00.0)
Κεμάλ Ντερβίς(2002-08-11 00:00:00.0)
Εφθασε το Ιππικό(2001-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ