ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζουν τα παζάρια για την «επόμενη μέρα»

Περιοχή στο Ιντλίμπ, που έχει καταστραφεί από την πολύχρονη σύγκρουση

Copyright 2018 The Associated

Περιοχή στο Ιντλίμπ, που έχει καταστραφεί από την πολύχρονη σύγκρουση
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και την επίτευξη συμφωνίας για την «πολιτική διαδικασία» που θα τερματίσει τον πόλεμο πραγματοποίησαν το περασμένο 24ωρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αξιωματούχοι από δυτικές χώρες, αλλά και από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συζήτησαν το «πολιτικό μέλλον της Συρίας». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι συζήτησαν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στο Ιντλίμπ και τις προοπτικές για την «έναρξη αληθινά βιώσιμης διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης». Χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση «καλή», αποφεύγοντας να αναφερθεί στο εάν και σε τι κατέληξε η συνάντηση. Ο ίδιος συναντήθηκε αργότερα και με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, συζητώντας για τις προσπάθειες συγκρότησης μίας συνταγματικής επιτροπής για τη Συρία μέσα στον επόμενο μήνα.

Παράλληλη συνάντηση για τις εξελίξεις στη Συρία πραγματοποιείται την ίδια ώρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιούν εδώ και χρόνια στη Συρία.

Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί διεμήνυσε ότι τα ιρανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία «όσο καιρό επιθυμεί ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ». Εδειξε έτσι να αγνοεί τις απειλές του Ισραήλ για συνέχιση των επιθέσεων, παρά τα πρόσφατα μέτρα του ρωσικού στρατού στο συριακό έδαφος.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας μέχρι που μία οπαδός του μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη συριακή επαρχία, σε προεκλογική συγκέντρωση πριν ένα μήνα.

73η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταγγελία της ισραηλινής κατοχής και όσων την στηρίζουν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την επιδείνωση της ισραηλινής κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, τη μετατροπή του Ισραήλ σε ρατσιστικό κράτος, παρόμοιο με το νοτιοαφρικανικό επί απαρτχάιντ, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου περί εβραϊκού κράτους, τον περασμένο Ιούλη, αλλά και τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ για υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, περιέγραψε χτες με ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ δεν είναι για πούλημα!». Διαβεβαίωσε ότι ο λαός του παρά τις κακουχίες και τις θυσίες διατηρεί την πίστη του στην ειρήνη «γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ που αποδυναμώνει το ρόλο του «δίκαιου μεσολαβητή» τον οποίο θέλουν να παίξουν στη διαπραγμάτευση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη δίχως ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με απόλυτα καθορισμένα σύνορα και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κατήγγειλε επίσης τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να αφαιρέσουν από την πολιτική διαπραγμάτευση και το Προσφυγικό μειώνοντας τα 6 εκατ. Παλαιστινίων προσφύγων σε 40.000 και αφετέρου σταματώντας τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Κατήγγειλε το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ότι καθημερινά αποφασίζει «σαν να μην υπάρχουμε» και ότι σχεδιάζει την έγκριση απόφασης ώστε να «διαιρέσει» το τέμενος Αλ Ακσα και χρονικά και χωρικά. Κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να δρα ατιμώρητα αφού από το 1947 έως σήμερα καμία από τις πάνω από 700 αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος του Ισραήλ δεν εφαρμόστηκε. Ζήτησε έτσι από όποιες χώρες δεν το έχουν κάνει ήδη να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, γιατί έτσι θα ενθαρρυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Προκλητικός ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικέντρωσε την ομιλία του στο ρόλο του Ιράν στην περιοχή κατηγορώντας το για «τρομοκρατία» και σχέδια απόκτησης πυρηνικών όπλων. Κατηγόρησε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας που δεν διενήργησε έρευνες σε στοιχεία που του παρουσίασε το Ισραήλ για δραστηριότητες που αφορούν «το αρχείο ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Αποκάλυψε, «για πρώτη φορά», ότι «το Ιράν διαθέτει αποθήκη ατομικών όπλων σε απόσταση τριών μιλίων μακριά από την Τεχεράνη, δεύτερη μυστική τοποθεσία». Κάλεσε επίσης τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Γιουκία Αμάνο, να διενεργήσει έρευνες «άμεσα» σε νέες τοποθεσίες του Ιράν για τις οποίες το Ισραήλ διαθέτει στοιχεία περί «ατομικών όπλων». Απείλησε έτσι το Ιράν ότι θα επιτεθεί εναντίον του «όπου βρίσκεται», όπως στον Λίβανο, στη Συρία, στη Γάζα. Απευθυνόμενος στη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, την κατηγόρησε ότι δρα υπό την επιρροή και με βοήθεια του Ιράν λέγοντας: «Το Ισραήλ ξέρει πού βρίσκεστε και δεν θα γλιτώσετε».

Σε άλλο σημείο επέκρινε χώρες της ΕΕ και άλλες δυνάμεις ότι προσπαθούν να βοηθήσουν το Ιράν «να γλιτώσει» από τις αμερικανικές κυρώσεις, τονίζοντας ότι «εμείς στο Ισραήλ δεν χρειαζόμαστε εγερτήριο ξύπνημα όσον αφορά το Ιράν. Αντί να αγκαλιάζετε τους δικτάτορες του Ιράν, ελάτε με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ...», είπε απευθυνόμενος στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες Αμπάς περί κατοχής, ρατσιστικού κράτους και αδιαλλαξίας με το τετριμμένο «επιχείρημα» περί «αντισημιτισμού». Αντιπαρήλθε τις λοιδορίες Αμπάς περί ρατσιστικού κράτους με τον πρόσφατο νόμο περί «εβραϊκού κράτους» επικαλούμενος «παλαιστινιακό νόμο που απαγόρευε την πώληση γης σε Εβραίους». Δήλωσε, τέλος, υπερήφανος ως πρωθυπουργός... «του εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους του Ισραήλ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σήμερα αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, η συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, εν μέσω πυκνών διεργασιών για το Κυπριακό, με την ανάμειξη μάλιστα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που εντοπίζουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης της ενεργειακής και ευρύτερης «ασφάλειας και σταθερότητας» της περιφέρειας, εφόσον προχωρήσει ένας συμβιβασμός. Βέβαια, όσο κι αν τα αστικά επιτελεία επιμένουν να αποκαλούν «λύση του Κυπριακού» τις εναλλακτικές που εξετάζονται - ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα των όποιων συνομιλιών ίσως επαναληφθούν - η αλήθεια είναι πως αυτό που «ψήνεται» δεν είναι παρά η διχοτόμηση της Κύπρου, με το ένα ή το άλλο μοντέλο, η βαθύτερη εμπλοκή της σε επικίνδυνους αντιλαϊκούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ επανέλαβε ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα».

Ψάχνουν για «κοινό όραμα»

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση (χωριστή) του Γκουτέρες και με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο, Σάββατο.

Αναχωρώντας από τα Κατεχόμενα για τη ΓΣ του ΟΗΕ (όπου το ψευδοκράτος συνεχίζει για χρόνια τις προσπάθειες αναγνώρισής του ως ανεξάρτητης οντότητας), ο Ακιντζί δήλωσε ότι αν ξεκινήσουν οι συνομιλίες πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μια διαδικασία προσανατολισμένη να έχει αποτέλεσμα, ενώ συνέδεσε τη «λύση» με τη «συνεργασία στο φυσικό αέριο» και την «επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ». Να σημειωθεί ότι ο Ακιντζί συναντήθηκε χτες και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση της κατοχικής «κυβέρνησης» - συζήτησε «τις σκέψεις του για τον εποικοδομητικό ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η ΕΕ» για το Κυπριακό.

Και συνάντηση με τον Λαβρόφ

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ συνάντησε και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Οπως δήλωσε μετά «τη συνάντηση απασχόλησαν κυρίως το Κυπριακό και οι άριστες διμερείς σχέσεις που θα συνεχίσουν» και πρόσθεσε ότι «έχουμε εγείρει κάποια θέματα για τα οποία πιστεύουμε ότι μπορεί στην ουσία να συμβάλει η Ρωσία, όπως είναι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ (σ.σ. η "ειρηνευτική δύναμη" που διατηρεί ο ΟΗΕ στην Κύπρο), οι καλές σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία και η επιρροή που μπορεί να ασκήσουν, έτσι ώστε να υπάρξουν μετακινήσεις, προκειμένου να παρατηρηθεί πρόοδος».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία για φυσικό αέριο από το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy», της ισραηλινής «Delek Drilling» (εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ») και της αιγυπτιακής «East Gas» υπέγραψαν χτες συμφωνίες αξίας περίπου 518 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» της ισραηλινής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.

Οι εταιρείες θα έχουν το 39% των μετοχών της εταιρείας «East Mediterranean Gas» (που απαρτίζει η ισραηλινο-αιγυπτιακή κοινοπραξία «Evsen Group», «Merhav», PTT, EMI-EGI LP και η αιγυπτιακή «Egyptian General Petroleum Corp.»), που έχει υπό την ευθύνη της την ιδιοκτησία και τη διαχείριση λειτουργίας του αγωγού μήκους 90 χλμ. που συνδέει το ισραηλινό δίκτυο φυσικού αερίου από το Ασκελόν με το αιγυπτιακό δίκτυο φυσικού αερίου στο Ελ Αρίς.

Οι συμφωνίες θεωρούνται σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης της συμφωνίας 15 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε τον περασμένο Φλεβάρη μεταξύ των ενεργειακών μονοπωλίων «Νοble Energy» και «Delek Drilling» για την παροχή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ