Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σήμερα αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, η συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, εν μέσω πυκνών διεργασιών για το Κυπριακό, με την ανάμειξη μάλιστα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που εντοπίζουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης της ενεργειακής και ευρύτερης «ασφάλειας και σταθερότητας» της περιφέρειας, εφόσον προχωρήσει ένας συμβιβασμός. Βέβαια, όσο κι αν τα αστικά επιτελεία επιμένουν να αποκαλούν «λύση του Κυπριακού» τις εναλλακτικές που εξετάζονται - ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα των όποιων συνομιλιών ίσως επαναληφθούν - η αλήθεια είναι πως αυτό που «ψήνεται» δεν είναι παρά η διχοτόμηση της Κύπρου, με το ένα ή το άλλο μοντέλο, η βαθύτερη εμπλοκή της σε επικίνδυνους αντιλαϊκούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ επανέλαβε ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα».

Ψάχνουν για «κοινό όραμα»

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση (χωριστή) του Γκουτέρες και με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο, Σάββατο.

Αναχωρώντας από τα Κατεχόμενα για τη ΓΣ του ΟΗΕ (όπου το ψευδοκράτος συνεχίζει για χρόνια τις προσπάθειες αναγνώρισής του ως ανεξάρτητης οντότητας), ο Ακιντζί δήλωσε ότι αν ξεκινήσουν οι συνομιλίες πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μια διαδικασία προσανατολισμένη να έχει αποτέλεσμα, ενώ συνέδεσε τη «λύση» με τη «συνεργασία στο φυσικό αέριο» και την «επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ». Να σημειωθεί ότι ο Ακιντζί συναντήθηκε χτες και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση της κατοχικής «κυβέρνησης» - συζήτησε «τις σκέψεις του για τον εποικοδομητικό ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η ΕΕ» για το Κυπριακό.

Και συνάντηση με τον Λαβρόφ

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ συνάντησε και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Οπως δήλωσε μετά «τη συνάντηση απασχόλησαν κυρίως το Κυπριακό και οι άριστες διμερείς σχέσεις που θα συνεχίσουν» και πρόσθεσε ότι «έχουμε εγείρει κάποια θέματα για τα οποία πιστεύουμε ότι μπορεί στην ουσία να συμβάλει η Ρωσία, όπως είναι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ (σ.σ. η "ειρηνευτική δύναμη" που διατηρεί ο ΟΗΕ στην Κύπρο), οι καλές σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία και η επιρροή που μπορεί να ασκήσουν, έτσι ώστε να υπάρξουν μετακινήσεις, προκειμένου να παρατηρηθεί πρόοδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ