Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Θα ξεπεραστεί η "ταραγμένη φάση" με τις ΗΠΑ»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η στρατηγική μας εταιρική σχέση που έχει περάσει πολλές δυσκολίες τόσες πολλές φορές θα ξεπεράσει (και) αυτήν την "ταραγμένη φάση"», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Μιλώντας στο 9ο επενδυτικό συνέδριο που οργάνωσε το Αμερικανοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAIK) στη Νέα Υόρκη - όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στην ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ - ο Τούρκος ηγέτης παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δοκιμάζονται από τις διαφωνίες τους σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το Παλαιστινιακό, το Συριακό κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, έκρινε ακόμα σκόπιμο να μιλήσει για «ορισμένους κύκλους» μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ, που επιμένουν ότι οι διμερείς διαφορές θα λυθούν με απειλές, πίεση και εκβιασμούς προς την Αγκυρα. Αναφερόμενος ειδικά στον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν - που ζει στις ΗΠΑ αλλά η Ουάσιγκτον δεν εκδίδει, αγνοώντας ουσιαστικά επίμονο αίτημα της Αγκυρας, που τον θεωρεί πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016), επέμεινε: «Γιατί δεν τον εκδίδουν (σ.σ. οι αμερικανικές αρχές); Δεν είμαστε στρατηγικοί εταίροι;»

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον είχε και η επιλογή του Τραμπ να απευθύνει από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ευχαριστίες, ειδικά στην Τουρκία, για την «προσφορά της» στο Συριακό, μέσα από το ρόλο που έπαιξε για την αποφυγή «μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στο Ιντλίμπ». «Η Τουρκία έκανε μια σπουδαία δουλειά με το Ιντλίμπ και μας βοήθησε πολύ», είπε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε και ότι «οι ΗΠΑ θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν».

Φυσικά, οι διαπιστώσεις και των Τούρκων και των Αμερικανών για το ρόλο της άλλης πλευράς αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η διατήρηση του - τουλάχιστον - συντονισμού τους. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν πιέζουν σημαντικά οι σοβαρές αντιθέσεις, περιπλέκοντας κι άλλο το παζάρι, του οποίου την κατάληξη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ