ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Αεροπορικό εμπάργκο και απειλές επέμβασης
  • Σταματούν από σήμερα στις 18.00 όλες οι διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια των κουρδικών πόλεων Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια
  • Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χ. Αμπάντι απαιτεί ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος πριν ξεκινήσει συνομιλίες

Από τα στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ιράκ στη Σιλόπη, κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν
Από τα στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ιράκ στη Σιλόπη, κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, μετά τις αντιδράσεις που προκαλεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της 25ης Σεπτέμβρη.

Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι αποφάσισε να επιβάλει από σήμερα στις 18.00 (τοπική ώρα) τον τερματισμό όλων των διεθνών πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια των δύο μεγαλύτερων κουρδικών πόλεων, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, επιτρέποντας μόνο τα εσωτερικά δρομολόγια προς τη Βαγδάτη. Παράλληλα, η ιρακινή κυβέρνηση συνέχισε τις πιέσεις στον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, επιδιώκοντας τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του βορείου Ιράκ. Αυτά ενώ έχει ήδη συμφωνήσει με την Τουρκία να γίνονται μόνο μεταξύ Βαγδάτης και Αγκυρας οι συναλλαγές που αφορούν πετρέλαιο που παράγεται στο βόρειο Ιράκ και εξάγεται στην Τουρκία μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν. Η κυβέρνηση Χάιντερ ζήτησε επίσης την ανάπτυξη Ιρακινών παρατηρητών στα σύνορα του βορείου Ιράκ με γειτονικές χώρες, ενώ συνεχίζονται από την αρχή της βδομάδας οι στρατιωτικές «ασκήσεις» των στρατών του Ιράκ, του Ιράν και της Τουρκίας.

Το ταξιδιωτικό εμπάργκο στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, που αναμένεται να εφαρμοστεί από όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες έπειτα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές, δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, δεδομένου ότι μετά τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, ο Τουρισμός είναι η επόμενη μεγάλη πηγή εσόδων για την οικονομία του ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ιρακινές ταξιδιωτικές εταιρείες με έδρα τη Βαγδάτη ανέβαλαν μέχρι νεωτέρας εκδρομικές εξορμήσεις σε τουριστικά θέρετρα του αυτόνομου Κουρδιστάν.

Επιπλέον, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ιρακινού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, οι βουλευτές (πλην των Κούρδων) αποφάσισαν το κλείσιμο των μεθοριακών φυλακίων που είναι εκτός δικαιοδοσίας της Βαγδάτης, τονίζοντας ότι «τα εμπορεύματα που περνούν από εκεί» θα θεωρούνται «προϊόντα λαθρεμπορίου».

Μπροστά σε όλα αυτά, οι Κούρδοι αξιωματούχοι πρότειναν αργά προχτές το βράδυ να στείλουν αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Το αίτημά τους όμως απορρίφθηκε, καθώς ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Κούρδους αξιωματούχους παρά μόνο αν και όταν ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Δευτέρας, στο οποίο το 92,73% των Κούρδων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. «Δεν θα συζητήσουμε ποτέ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος... Θα επιβάλουμε τον ιρακινό νόμο σε όλη την περιοχή του Κουρδιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάντι.

Επίσης ο Αμπάντι ζήτησε και πάλι από το ιρακινό Κουρδιστάν να παραδώσει στις ομοσπονδιακές αρχές τον έλεγχο των δύο περιφερειακών αεροδρομίων των πόλεων Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια. Σε αυτή την απειλή ο υπουργός Μεταφορών του Κουρδιστάν Μαουλούντ Μπάουα Μουράντ απάντησε ότι τα δύο αεροδρόμια κατασκευάστηκαν με χρήματα του ιρακινού Κουρδιστάν και ότι το κλείσιμό τους θα «επηρεάσει τη βοήθεια που προσφέρει ο διεθνής συνασπισμός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Οι τουρκικές πιέσεις

Το μοχλό εξίσου σθεναρών πιέσεων κρατά στα χέρια της και η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χτες, απευθυνόμενος στον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, του είπε πως «έχει πέσει στη φωτιά» με την απόφασή του να μην ακυρώσει το δημοψήφισμα, τονίζοντας: «Εχεις λεφτά, πετρέλαια, τα πάντα... Θέλεις να γίνεις ανεξάρτητος. Εχεις 350 χλμ. σύνορα με μας. Το συζήτησες μαζί μας; Με το Ιράν ή την ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Η Συρία συμφωνεί; Οχι! Γιατί έκανες ένα τέτοιο βήμα; Το να κυβερνήσεις μία χώρα απαιτεί διαφορετικές ικανότητες από το να είσαι φύλαρχος!». Ο Ερντογάν, μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία, απείλησε το Κουρδιστάν με χερσαία επέμβαση ανάλογη με αυτή που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως επίκειται τριμερής διάσκεψη κορυφής μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, ώστε οι τρεις χώρες «να συντονίσουν τα βήματά τους» μετά το κουρδικό δημοψήφισμα «και να ξεπεράσουν με τον καλύτερο τρόπο την κρίση». Δεν προσδιόρισε την τριμερή διάσκεψη χρονικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα γίνει μετά την προγραμματισμένη τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Ιράν την επόμενη βδομάδα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή τέθηκαν χτες το βράδυ στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα οι Πρόεδροι Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΥΡΙΑ
Συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ρωσία και Τουρκία είναι χώρες που συνεργάζονται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εγγυήσεις της περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Συρίας... Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο ηγέτες σε όλα αυτά τα ζητήματα θα συγχρονίσουν τα ρολόγια τους», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν το βράδυ στην Αγκυρα οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της (πέμπτης από την αρχή του 2017) συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα στρατιωτικών επιχειρήσεων και διπλωματίας στη Συρία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις προσπάθειες για τη δημιουργία των λεγόμενων ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στο συριακό έδαφος από τις τρεις χώρες (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) που θεωρούνται «εγγυητές» της εκεχειρίας.

Νωρίτερα, στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση νέων ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εντός Οκτώβρη ή το αργότερα αρχές Νοέμβρη στη Γενεύη της Ελβετίας. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να «εκτιμήσουν την κατάσταση με ρεαλισμό και υπευθυνότητα απέναντι στο συριακό λαό» και να προετοιμάσουν με σοβαρότητα τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

  • Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν χτες βράδυ πληροφορίες ορισμένων δικτύων πως τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κρατούν δύο Ρώσους στρατιώτες αιχμαλώτους σε περιοχή της συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζητήσεις στη Νότια Αμερική για τη μετά το Brexit εποχή

ΛΙΜΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παζάρια για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με πρότυπο εκείνη που έχουν ήδη υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Περού, η Κολομβία και ο Ισημερινός, ξεκίνησαν χτες Βρετανοί αξιωματούχοι με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορικής Πολιτικής Γκρεγκ Χαντς στην περουβιανή πρωτεύουσα, Λίμα.

Ο Χαντς, σε δήλωση που έκανε πριν τη συνάντησή του με τον Περουβιανό ομόλογό του, Εδουάρδο Φερέιρος, εξήγησε ότι η βρετανική κυβέρνηση ξεκινά «διάλογο για νέο εμπόριο με τις αναδυόμενες αγορές στη Νότια Αμερική», προκειμένου να ενισχύσει «διμερές εμπόριο και επενδύσεις» και «να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς και μετά το Brexit». Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβερνητική υπηρεσία προώθησης των βρετανικών εξαγωγών «UK Export Finance» θα διπλασιάσει την οικονομική υποστήριξη που δίνει σε βρετανικά μονοπώλια για εμπόριο με το Περού, εκτιμώντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με στελέχη των κυβερνήσεων του Ισημερινού και της Κολομβίας με τον ίδιο στόχο: την προώθηση των συμφερόντων των βρετανικών μονοπωλίων στη Λατινική Αμερική μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το Μάρτη του 2019.

Νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου αναφέρεται πως «δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος» κατά τους πρώτους τέσσερις γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο στους ακόλουθους τρεις βασικούς τομείς: τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, την αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΗΠΑ
Φορονομοσχέδια ενόψει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαν «φορολογική μεταρρύθμιση - θαύμα για τη μεσαία τάξη» και ευκαιρία για «πρωτοφανείς» αυξήσεις μισθών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και «επαναπατρισμού» αμερικανικών εταιρειών που έφυγαν στο εξωτερικό παρουσίασε αργά προχτές βράδυ στην Ινδιανάπολις ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα στο Κογκρέσο.

Μεταξύ άλλων, είπε πως θα απλοποιήσει και θα μειώσει τις βασικές φορολογικές κλίμακες από επτά σε τρεις με φόρους 12%, 25% και 35% για φυσικά πρόσωπα. Υποσχέθηκε να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 35% στο 20% (αντί του 15% που διατυμπάνιζε έως και πριν από λίγους μήνες). Υποσχέθηκε να κατεβάσει το φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 25% και να αυξήσει το αφορολόγητο όριο στα 24.000 δολάρια για ένα παντρεμένο ζευγάρι και στα 12.000 δολάρια για τους άγαμους. Ανακοίνωσε, ωστόσο, την εξάλειψη σειράς σημαντικών φοροαπαλλαγών για λαϊκά νοικοκυριά και μεσαία εισοδήματα, διατηρώντας μόνον τα φορολογικά κίνητρα για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, ή κάνουν φιλανθρωπικές δωρεές. Ανακοίνωσε, επίσης, την επιβολή ενός νέου φόρου της τάξης του 25% για τους κατόχους εταιρικών μετοχών.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του ήταν μάλλον παραπλανητικοί, αφού για κάθε φόρο που υποτίθεται πως θα μειώσει για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά σκοπεύει να τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο με άλλους τρόπους. Οπως κάνει ήδη π.χ. με τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια κ.λπ. και την προώθηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μονοπώλια πολεμικών βιομηχανιών κ.ά. Ισχυρίστηκε ότι θα επιβάλει έναν «νέο» φόρο σε βάρος των υπερπλουσίων, όπως ο ίδιος, όμως την ίδια στιγμή αποσιώπησε τα σχέδιά του για κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την οποία και ο ίδιος διαθέτει.

Τέλος, ο Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε τις αναφορές για τις πιθανώς δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές και φορο-μειώσεις για τα αμερικανικά μονοπώλια και τους μεγαλοαστούς. Η «Επιτροπή για Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό», πάντως, τόλμησε μια πρώτη πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι το κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης του Προέδρου Τραμπ αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία 10ετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ