ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Ανοιχτή πόρτα για τους ιδιώτες

Αποκαλυπτικές οι κυβερνητικές προθέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν με σαφήνεια και σε σχετική ημερίδα που έγινε χτες

Μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στοιβάζονται σε πολλές περιπτώσεις και τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (φωτό από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων)
Μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στοιβάζονται σε πολλές περιπτώσεις και τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (φωτό από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων)
Ολοένα και περισσότερο, με διάφορα προσχήματα, μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, η είσοδος των επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια χτεσινής ημερίδας με θέμα «Νοσοκομειακά απόβλητα: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον», στελέχη της κυβέρνησης, τόνισαν την ανάγκη τα νοσοκομεία να... «συνδιαλέγονται» και με ιδιωτικές εταιρίες για την «αποστείρωση» - αδρανοποίηση των συγκεκριμένων απορριμμάτων, και να μην επιλέγουν τη μέθοδο της αποτέφρωσης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Κι αυτό, γιατί ο ΕΣΔΚΝΑ, αν και είναι ο μόνος που διαθέτει σύγχρονη εγκατάσταση (αποτεφρωτήρα) πλήρους καταστροφής όλων των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, είναι... «ακριβός» για τους κλινικάρχες και το υπουργείο.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ο ΕΣΔΚΝΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων - Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Οι ομιλητές σημείωσαν το αδιέξοδο στο πρόβλημα των νοσοκομειακών αποβλήτων. Επισήμαναν, επίσης, την ανάγκη εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του 2003 (σ.σ.: η εφαρμογή είχε οριστεί για τον Απρίλη του 2004 και δεν προχώρησε με κυβερνητική ευθύνη) η οποία παρά τις όποιες ελλείψεις, προβλέπει όλα εκείνα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Αποκαλυπτικότερος όλων, για τις κυβερνητικές προθέσεις, ήταν ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μελ. Τζαφέρης. Αφού διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν προνομιακοί συνομιλητές, στο ζήτημα της επεξεργασίας των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (σ.σ.: αναφερόμενος προφανώς στον ΕΣΔΚΝΑ), ισχυρίστηκε πως τα 2 ευρώ το κιλό των νοσοκομειακών αποβλήτων, που στοιχίζει ο αποτεφρωτήρας του Συνδέσμου, είναι πολλά. Και πρόσθεσε, πως η τιμή αυτή πρέπει να πέσει στα 1,2 με 1,3 ευρώ για να είναι αποδεκτή - όσο δηλαδή στοιχίζει η αδρανοποίηση - αφήνοντας το ελεύθερο στα δημόσια νοσοκομεία και στους κλινικάρχες να διαπραγματεύονται τιμές με ιδιώτες για την αδρανοποίηση των αποβλήτων.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Ζιώγας, υγιεινολόγος μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μιλώντας για τα προβλήματα στην υλοποίηση της ασφαλούς διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, τόνισε πως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, οφείλεται στη συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ενώ προέβλεψε πως ούτε η ΚΥΑ θα εφαρμοστεί. Επίσης, παρατήρησε, πως ακόμη και σε καλά οργανωμένα νοσοκομεία, υπάρχει πλήθος παραμέτρων που παραβιάζουν την ουσία της ΚΥΑ. Κύρια, όμως, έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προτάσεις του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως η επιλογή της φθηνής αδρανοποίησης μπορεί να εξοικονομεί κάποια χρήματα για την κυβέρνηση, όμως δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα για τη δημόσια υγεία, την υγιεινή της εργασίας και το περιβάλλον.

Τέλος, στην ημερίδα ειπώθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Πριν από ενάμιση χρόνο το ημερήσιο φορτίο του αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ ήταν 3 τόνοι ημερησίως, ενώ σήμερα είναι 6 τόνοι, με κόστος 1,7 ευρώ το κιλό. Το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων ημερησίως αγγίζει τους περίπου 20 τόνους κάθε μέρα.
  • 72 νοσοκομειακές μονάδες - 50 δημόσιες - έχουν συμβληθεί με τον αποτεφρωτήρα. Μόνο στην Αττική οι μεγάλες υγειονομικές μονάδες είναι 127.
  • Μόλις το 1/3 των επικίνδυνων νοσοκομειακών απορριμμάτων οδηγούνται με ασφάλεια στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.
  • Τα υπόλοιπα είτε αναμειγνύονται λαθραία με τα κοινά δημοτικά απορρίμματα, είτε καίγονται σε κλιβάνους αμφίβολης ποιότητας, είτε, τέλος, αδρανοποιούνται με το γνωστό ανεπαρκή τρόπο και στη συνέχεια οδηγούνται στο ΧΥΤΑ.
Κρατική... αρρυθμία

Κάθε φορά που ο χειμώνας δείχνει τα «δόντια» του, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και οι καθ' ύλην αρμόδιοι φορείς, δηλώνουν με περίσσια περηφάνια πως «αυτή τη φορά το κράτος λειτούργησε». Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική, αν κρίνουμε από το πώς λειτούργησε το κράτος στην κοινότητα Καλάμου, το τελευταίο διήμερο, μετά τη χιονόπτωση της Δευτέρας. Ιδού και τα τεκμήρια. Τη Δευτέρα (31 Γενάρη)- όπως και σε πολλούς άλλους Δήμους και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής - δε λειτούργησαν τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης τη Δευτέρα υπήρξαν περιπτώσεις κατοίκων που δεν μπόρεσαν να πάνε στις δουλιές τους, επειδή οι δρόμοι της κατοικίας τους ήταν αποκλεισμένοι από το χιόνι.

Δηλαδή με το πρώτο χιόνι, η κρατική μηχανή - τουλάχιστον στον Κάλαμο - «παγώνει» και... αδρανοποιείται. Και το κακό, συνεχίστηκε και προχτες, Τρίτη. Αν και το χιόνι, άρχισε να λιώνει με τη βοήθεια του ήλιου, η κρατική μηχανή εμφάνιζε σημάδια αρρυθμίας. Ο δρόμος που οδηγεί στα σχολεία Καλάμου (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο) καθώς και οι αυλές των σχολείων, εμφάνιζαν μέχρι τις 10 το πρωί, εικόνα... παγοδρομίου. Η εικόνα αυτή θα είχε αποφευχθεί, αν η Κοινότητα φρόντιζε να ρίξει αλάτι στους δρόμους (αλλά και στην αυλή των Σχολείων) από τη Δευτέρα το απόγευμα. Καθώς όμως, δεν το έπραξε, η Τρίτη ξημέρωσε με παγωμένους τους περισσότερους δρόμους.

Μπροστά σ' αυτή την εικόνα, δημιουργήθηκε το εξής αλαλούμ. Οι αρμόδιοι της Κοινότητας Καλάμου συνιστούσαν τη μη λειτουργία των σχολείων και την Τρίτη, σε αντίθεση με τους διευθυντές των σχολείων που αποφάσισαν να τα λειτουργήσουν, θεωρώντας - και σωστά - αδιανόητο να κλείνουν τα σχολεία με το πρώτο χιόνι. Ομως ελάχιστοι μαθητές, πήγαν να παρακολουθήσουν μαθήματα, καθώς οι γονείς τους - φοβούμενοι ατυχήματα από τον παγετό - δεν άφησαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο.

Και μια λεπτομέρεια: Η Κοινότητα Καλάμου, έστειλε συνεργείο να ρίξει αλάτι στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στα σχολεία (καθώς και σε δρόμους που ήταν παγωμένοι), μετά τις 10 το πρωί.

Αλήθεια, τι λένε για όλα αυτά οι αρμόδιοι;


Λ. Τ.

Αμεσα οι προκηρύξεις για τους ΧΥΤΑ

Στα τέλη Φλεβάρη αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην προκήρυξη των τριών νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Αττική, ανάμεσα σε αυτούς και της Φυλής, που έχει δίκαια προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων και φορέων των δήμων του Θριασίου πεδίου, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει πια η υποβάθμιση της περιοχής τους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, Χ. Μανιάτη, ο οποίος χτες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις μέχρι τώρα δράσεις της Περιφέρειας, οι τρεις ΧΥΤΑ -σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό - θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες. Το κόστος κατασκευής τους ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Συνοχής συμμετέχει με το 75%.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε θετικός στην εξέταση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλων λύσεων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως η πυρόλυση ή η καύση, τις οποίες προωθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον.

Ερίζουν για τη λειψή «πίτα»

Την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης έθεσαν ως στόχο των κονδυλίων του προγράμματος «Θησέας», οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών της χώρας, στη διάρκεια χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), προσπερνώντας προφανώς πρώτον ότι κάτι τέτοιο σχετίζεται με την εθνική πολιτική που ακολουθείται και δεύτερον ότι τα χρήματα του εν λόγω προγράμματος δεν αρκούν καν για να καλύψουν το κόστος των υπαρχόντων αναγκών σε έργα και υποδομές.

Το «σκεπτικό» αυτό πάντως υπερίσχυσε και της «κόντρας» που είχε προκύψει ανάμεσα στους δήμους της περιφέρειας με αυτούς της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Οι ΤΕΔΚ των τελευταίων νομών ζητούσαν να αυξηθεί σημαντικά το κονδύλι που τους αντιστοιχεί, κάτι που δεν πέρασε.

Στο ψήφισμα της χτεσινής ημερίδας γίνεται ουσιαστικά αποδεκτή η κατανομή των πόρων που επιλέχτηκε σε όφελος υποτίθεται των δήμων της περιφέρειας. Στην πραγματικότητα οι δήμοι ερίζουν πάνω σε μια πολύ μικρή πίτα, που αποδέχτηκε η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, βλέποντας τη «λύση» στο οικονομικό της πρόβλημα στη δυνατότητα να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

«Μαραζώνει» η Μπιτ Παζάρ

Αλλη μια παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης, η προσφυγική αγορά στην περιοχή Μπιτ Παζάρ, χάνεται. Οι 25 παλαιοπώλες που απέμειναν, παλεύουν να περισώσουν τα μαγαζιά τους για να μην μπουν κι αυτοί στη στρατιά των ανέργων. Ο τζίρος πέφτει, τα έξοδα λειτουργίας αυξάνονται και τα αδιέξοδα οξύνονται στο πλαίσιο της πολιτικής εξόντωσης των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων που ακολουθείται.

Την ίδια ώρα, μετά τα Λαδάδικα και την Πλατεία Αθωνος, και η προσφυγική αγορά που λειτουργεί από το 1928, αλλάζει χαρακτήρα. Τα παλαιοπωλεία και τα άλλα μικρομάγαζα, κλείνουν ή μετατρέπονται σε ταβέρνες και μπαράκια. Οι παλαιοπώλες που δραστηριοποιούνται στο Μπιτ Παζάρ, ζητούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης, καταρχήν να πληρώνουν μειωμένα τέλη πεζοδρομίου, αφού μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης των καταστημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ