Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Ανοιχτή πόρτα για τους ιδιώτες

Αποκαλυπτικές οι κυβερνητικές προθέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν με σαφήνεια και σε σχετική ημερίδα που έγινε χτες

Μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στοιβάζονται σε πολλές περιπτώσεις και τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (φωτό από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων)
Μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στοιβάζονται σε πολλές περιπτώσεις και τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (φωτό από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων)
Ολοένα και περισσότερο, με διάφορα προσχήματα, μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, η είσοδος των επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια χτεσινής ημερίδας με θέμα «Νοσοκομειακά απόβλητα: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον», στελέχη της κυβέρνησης, τόνισαν την ανάγκη τα νοσοκομεία να... «συνδιαλέγονται» και με ιδιωτικές εταιρίες για την «αποστείρωση» - αδρανοποίηση των συγκεκριμένων απορριμμάτων, και να μην επιλέγουν τη μέθοδο της αποτέφρωσης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Κι αυτό, γιατί ο ΕΣΔΚΝΑ, αν και είναι ο μόνος που διαθέτει σύγχρονη εγκατάσταση (αποτεφρωτήρα) πλήρους καταστροφής όλων των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, είναι... «ακριβός» για τους κλινικάρχες και το υπουργείο.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ο ΕΣΔΚΝΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων - Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Οι ομιλητές σημείωσαν το αδιέξοδο στο πρόβλημα των νοσοκομειακών αποβλήτων. Επισήμαναν, επίσης, την ανάγκη εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του 2003 (σ.σ.: η εφαρμογή είχε οριστεί για τον Απρίλη του 2004 και δεν προχώρησε με κυβερνητική ευθύνη) η οποία παρά τις όποιες ελλείψεις, προβλέπει όλα εκείνα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Αποκαλυπτικότερος όλων, για τις κυβερνητικές προθέσεις, ήταν ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μελ. Τζαφέρης. Αφού διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν προνομιακοί συνομιλητές, στο ζήτημα της επεξεργασίας των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (σ.σ.: αναφερόμενος προφανώς στον ΕΣΔΚΝΑ), ισχυρίστηκε πως τα 2 ευρώ το κιλό των νοσοκομειακών αποβλήτων, που στοιχίζει ο αποτεφρωτήρας του Συνδέσμου, είναι πολλά. Και πρόσθεσε, πως η τιμή αυτή πρέπει να πέσει στα 1,2 με 1,3 ευρώ για να είναι αποδεκτή - όσο δηλαδή στοιχίζει η αδρανοποίηση - αφήνοντας το ελεύθερο στα δημόσια νοσοκομεία και στους κλινικάρχες να διαπραγματεύονται τιμές με ιδιώτες για την αδρανοποίηση των αποβλήτων.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Ζιώγας, υγιεινολόγος μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μιλώντας για τα προβλήματα στην υλοποίηση της ασφαλούς διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, τόνισε πως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, οφείλεται στη συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ενώ προέβλεψε πως ούτε η ΚΥΑ θα εφαρμοστεί. Επίσης, παρατήρησε, πως ακόμη και σε καλά οργανωμένα νοσοκομεία, υπάρχει πλήθος παραμέτρων που παραβιάζουν την ουσία της ΚΥΑ. Κύρια, όμως, έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προτάσεις του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως η επιλογή της φθηνής αδρανοποίησης μπορεί να εξοικονομεί κάποια χρήματα για την κυβέρνηση, όμως δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα για τη δημόσια υγεία, την υγιεινή της εργασίας και το περιβάλλον.

Τέλος, στην ημερίδα ειπώθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Πριν από ενάμιση χρόνο το ημερήσιο φορτίο του αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ ήταν 3 τόνοι ημερησίως, ενώ σήμερα είναι 6 τόνοι, με κόστος 1,7 ευρώ το κιλό. Το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων ημερησίως αγγίζει τους περίπου 20 τόνους κάθε μέρα.
  • 72 νοσοκομειακές μονάδες - 50 δημόσιες - έχουν συμβληθεί με τον αποτεφρωτήρα. Μόνο στην Αττική οι μεγάλες υγειονομικές μονάδες είναι 127.
  • Μόλις το 1/3 των επικίνδυνων νοσοκομειακών απορριμμάτων οδηγούνται με ασφάλεια στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.
  • Τα υπόλοιπα είτε αναμειγνύονται λαθραία με τα κοινά δημοτικά απορρίμματα, είτε καίγονται σε κλιβάνους αμφίβολης ποιότητας, είτε, τέλος, αδρανοποιούνται με το γνωστό ανεπαρκή τρόπο και στη συνέχεια οδηγούνται στο ΧΥΤΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ