Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια

Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα κονδύλια που κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι σχεδόν όσα συνολικά προβλέπονται για τη χώρα μας από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης!

Αυτό επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΤΕΕ που προσθέτει ότι «η εφαρμογή του κανόνα ν+2 (σ.σ. δηλαδή ένα έργο πρέπει να ξεκινήσει το πολύ δύο χρόνια μετά την ένταξή του για χρηματοδότηση) που δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη, καταλήγει στην απώλεια κονδυλίων σε αρκετά επιμέρους προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ (εκπαίδευση, ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον, Κοινωνία της Πληροφορικής, Περιφερειακά Επενδυτικά Προγράμματα). Κατ' εφαρμογή του κανόνα θα οδηγήσει εφέτος στην απώλεια κονδυλίων που είχαν δεσμευτεί το 2002 και δεν απορροφήθηκαν ως το τέλος του 2004, εξαιτίας του κακού σχεδιασμού των έργων».

Οπως σημειώνει σε άλλο σημείο το ΤΕΕ «η έλλειψη κατάλληλης υποδομής, στερεί από τους δικαιούχους τη δυνατότητα σύνταξης, κατά τρόπο πλήρη και έγκαιρο, μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δείκτες απορρόφησης κυμαίνονται στις Περιφέρειες Ηπείρου και Βόρειου Αιγαίου στο 14%, ενώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο 12%».

Ολα αυτά τα στοιχεία, όπως και οι σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας περί απώλειας ήδη ποσού 2 δισ. ευρώ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ένα όργιο αδιαφάνειας για το μοίρασμα της «πίτας» την περασμένη περίοδο μεταξύ εργολάβων, άλλων επιχειρηματιών και κυβέρνησης. Επίσης επιβεβαιώνουν ότι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ έθεσαν τέτοιους περιορισμούς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ώστε να αφαιρεθούν κονδύλια που τώρα θα κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ