ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις της ΕΕ για τις σχέσεις με Ρωσία

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Σερβία είναι «μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα στο δρόμο ένταξης στην ΕΕ, που, παρά την πίεση, δε θα διαταράξει ούτε θα καταστρέψει τη φιλία της με τη Ρωσία», σημείωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο δίκτυο RTS.

Ο Βούτσιτς δεν απέκλεισε ακόμη και να παραιτηθεί σε περίπτωση, όπως τόνισε, που οι πιέσεις γίνουν αφόρητες οπότε τότε θα μπορούσε «να αναλάβει κάποιος άλλος τη διακυβέρνηση της χώρας και να πάρει διαφορετικές αποφάσεις». Απέρριψε τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ντούντζα Μιτζάτοβιτς περί λογοκρισίας διαδικτυακών ιστοσελίδων στη Σερβία. Οπως είπε, «εάν το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, τότε θα πρέπει να το πουν ανοιχτά, αντί να κατηγορούν την κυβέρνησή μου για υποτιθέμενη λογοκρισία». Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι ανέλαβε το πόστο του πρωθυπουργού (μετά τη σαρωτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη) για να προστατεύσει «τα συμφέροντα της Σερβίας και όχι αυτά των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της ΕΕ».

Ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο στις 11 Ιούνη με πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο Βούτσιτς είπε πως «ήρθε η ώρα Σερβία και Γερμανία να βρεθούν στην ίδια πλευρά όχι μόνον για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους». Πρόσθεσε όμως ότι θα μεταβεί στο Βερολίνο, για να ακούσει «τι σκέφτεται και τι περιμένει η Γερμανία από τη Σερβία και για να εκφράσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες της Σερβίας».

  • Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια πραγματοποίησης προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιούνη στο Κοσσυφοπέδιο, η προεκλογική περίοδος στο προτεκτοράτο ξεκίνησε και με την απόφαση των δημάρχων σε τέσσερις σερβικούς δήμους ότι «παγώνουν» επ' αόριστον τις εκλογικές δραστηριότητες, εξαιτίας των αποφάσεων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τη σύνθεση των εκλογικών επιτροπών και την προβολή συμβόλων του Κοσσόβου στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές.
ΝΙΓΗΡΙΑ
Η εγκληματική «Μπόκο Χαράμ» αξιοποιείται ποικιλότροπα

Γονείς παιδιών που έχουν απαχθεί
Γονείς παιδιών που έχουν απαχθεί
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Πόλεμο» στους ισλαμιστές τρομοκράτες της «Μπόκο Χαράμ» κήρυξε χτες ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, ανακοινώνοντας σε διάγγελμά του για την «Ημέρα της Δημοκρατίας» ότι διέταξε το στρατό να προχωρήσει άμεσα σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο την εξάλειψη των εξτρεμιστών και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των αμέτρητων εγκλημάτων τους σε βάρος του νιγηριανού λαού.

Υποσχέθηκε «διάλογο και συμφιλίωση» με όσους Νιγηριανούς, όπως είπε, ξεγελάστηκαν από τη «Μπόκο Χαράμ» και την «Αλ Κάιντα» νομίζοντας ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με τη βία, εάν αποκηρύξουν την τρομοκρατία και δεχθούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα αποριζοσπαστικοποίησής τους και επανένταξή τους στην κοινωνία. Διαβεβαίωσε για την «αποφασιστικότητά του» να προστατεύσει τη «δημοκρατία, την ισότητα, τη σταθερότητα και τις ανθρώπινες ζωές» διεξάγοντας «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας». Εντούτοις, δεν είπε λέξη για τις πραγματικές ρίζες (φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία) που εξηγούν τη στρατολόγηση χιλιάδων νέων από τα αρπακτικά της «Μπόκο Χαράμ» που με πρόσχημα το ισλάμ σφάζουν, λεηλατούν, πλιατσικολογούν, καταστρέφουν έχοντας μόνο από την αρχή του 2014 προκαλέσει το θάνατο πάνω από 3.000 ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, ηλικίας...

Ωστόσο, η δράση των εξτρεμιστών της «Μπόκο Χαράμ» δεν σταματά με προεδρικά διαγγέλματα, που ανάμεσα στα άλλα ρίχνουν νερό στο μύλο ξένων δυνάμεων που αξιοποιούν την αποσταθεροποιητική δράση της «Μπόκο Χαράμ» για να παρέμβουν με το πρόσχημα του «σωτήρα» στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νιγηρίας επιδιώκοντας «διευκολύνσεις» για τα μονοπώλια. Ενοπλοι της οργάνωσης, υποδυόμενοι τους στρατιώτες, επιτέθηκαν σε τρία χωριά της βορειοανατολικής πολιτείας Μπόρνο (κοντά στα σύνορα με το Καμερούν) σκοτώνοντας 35 ανθρώπους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εγκληματίες της «Μπόκο Χαράμ» έριξαν βόμβες μολότοφ σε δεκάδες σπίτια, πυρπολώντας τα και πυροβόλησαν εναντίον κατοίκων που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Χτες, ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ» ανακοίνωσαν πως άφησαν ελεύθερα τέσσερα κορίτσια από τις περίπου 300 μαθήτριες που είχαν απαγάγει στα μέσα Απρίλη από το βορειοανατολικό χωριό Τσιμπόκ επειδή ασθένησαν. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα κορίτσια είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από τους απαγωγείς τους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παράταση κυρώσεων κατά της Συρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου δε θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί πριν το ορόσημο της 30ής Ιούνη προέβλεψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, με ημερομηνία 23 Μάη, την οποία δημοσιοποίησε χτες το «Γαλλικό Πρακτορείο».

Ο Μπαν σημειώνει πως ορισμένες δραστηριότητες που αφορούν στην εξάλειψη του συριακού χημικού προγράμματος όπλων θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του Ιούνη «για μια πεπερασμένη περίοδο», την οποία ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) σημείωσε ότι περίπου 100 μετρικοί τόνοι χημικών υλικών, δηλαδή περίπου το 8% των δηλωμένων συριακών χημικών όπλων, παραμένουν σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων και δεν μπορούν να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ , η ΕΕ αποφάσισε χτες παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας έως τον Ιούνη του 2015. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 179 ανθρώπων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και σε 53 εταιρείες ή υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας.

Παράλληλα, δηλώσεις του Σελίμ Χελάζι, διοικητή αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην επαρχία Χομς, στο «Γαλλικό Πρακτορείο» καταδεικνύουν τις αντιθέσεις και το χάος που επικρατεί στο μέτωπο όσων μάχονται το συριακό στρατό αλλά και την αδυναμία τους (παρά τη μυστική υποστήριξη από δυτικές και αραβικές χώρες) να επικρατήσουν στα πεδία των συγκρούσεων. Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της 3ης Ιούνη, ο Χελάζι φαίνεται να διαπιστώνει πως ο Ασαντ θα εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, ενώ οι «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις θα αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο σε σχέση με την ισχύ που είχαν «όταν άρχιζε η επανάσταση και το κίνημα ήταν ειρηνικό». Ο Χελάζι αναφέρθηκε στη μόνιμη κατάσταση αποδιοργάνωσης και τον κατακερματισμό που επικρατεί στους ένοπλους πολέμιους του Ασαντ, καθώς παραδέχτηκε την υπεροχή της πολεμικής συριακής αεροπορίας, του στρατού, αλλά και των έμπειρων στρατιωτικά μαχητών της λιβανικής «Χεζμπολάχ», που έχουν σπεύσει τους τελευταίους μήνες προς ενεργό υποστήριξη της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Επίσημα πρωθυπουργός ο Ράμι Χαμντάλα

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Ράμι Χαμντάλα διορίστηκε χτες και επίσημα πρωθυπουργός της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ωστόσο, η ανακοίνωση της πλήρους σύνθεσης της κυβέρνησης αναμένεται να καθυστερήσει λόγω εμπλοκής που παρατηρείται στο πρόσωπο που θα επιλεχθεί για τη θέση του μελλοντικού υπουργού Εξωτερικών.

Καλά πληροφορημένες παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι η «Φατάχ» και η Χαμάς δεν θέλουν για υπουργό Εξωτερικών τον Ριγιάντ αλ Μάλκι, όπως είναι η επιθυμία του προέδρου Αμπάς. Η Χαμάς μάλιστα φέρεται πως προτιμά για τη θέση αυτή τον Ζιάντ Αμπου Αμερ, έναν ανεξάρτητο βουλευτή που κατάγεται από τη Γάζα και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Αλλες πηγές υποστήριξαν ότι υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και στο πρόσωπο του υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ο πρόεδρος Αμπάς επιμένει πως θα πρέπει να είναι ο Μαχμούντ Χαμπάς, ο οποίος είναι πρώην εκπρόσωπος της Χαμάς που αποσκίρτησε από την ισλαμική οργάνωση πριν χρόνια και έκτοτε θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές της.

Ενα τρίτο ζήτημα που καθυστερεί την πλήρη συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας φέρεται πως είναι η απαίτηση της Χαμάς να συμπεριλάβει περίπου 40.000 υποστηρικτές της στις καταστάσεις μισθοδοσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με βάση τη συμφωνία συμφιλίωσης της 23ης Απριλίου, η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συγκροτηθεί ως το τέλος Μάη, θα αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες και θα αναλάβει την οργάνωση και διεξαγωγή εκλογών μέχρι το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τούρκος πρεσβευτής στα Παλαιστινιακά Εδάφη δήλωσε σε τελετή, που έγινε στη Γάζα για την τέταρτη επέτειο από τη φονική ισραηλινή επίθεση κατά του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», ότι η χώρα του «δεν θα ξεχάσει» τους δέκα πολίτες της που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση εναντίον του στολίσκου που έπλεε προς τη Γάζα το 2010. Τη Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στις 31 Μάη του 2010 στην επιδρομή στο στολίσκο «Ελεύθερη Γάζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ