ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ ΣΕ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθούν «λύσεις» κομμένες και ραμμένες στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ χαιρέτισαν τον συμβιβασμό Σερβίας - Κοσόβου για τις εκατέρωθεν άδειες εισόδου

Από τις πρόσφατες επαφές των ειδικών απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή

Copyright 2022 The Associated

Από τις πρόσφατες επαφές των ειδικών απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή
Συμφωνία - συμβιβασμό μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για τις άδειες εισόδου μεταξύ των δύο πλευρών - ο οποίος αντικειμενικά «αναβαθμίζει» την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου - ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, στο πλαίσιο των εντεινόμενων προσπαθειών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να βρουν «λύσεις» στα Δυτικά Βαλκάνια κομμένες και ραμμένες στα ευρωατλαντικά σχέδια, μειώνοντας ταυτόχρονα τα «πατήματα» για ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Μπορέλ ανακοίνωσε πως το Βελιγράδι «στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκόλυνε η ΕΕ, συμφώνησε να καταργήσει τα έγγραφα εισόδου/εξόδου για τους κατόχους ταυτοτήτων του Κοσόβου» και η Πρίστινα «συμφώνησε να μην εισάγει (τέτοια έγγραφα) για τους κατόχους σερβικών ταυτοτήτων», δήλωσε. Ο ίδιος έκανε λόγο για δυνατότητα «να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας», τόσο για τους Σέρβους του Κοσόβου όσο και για «όλους τους άλλους».

Επιβεβαιώνοντας δε πως η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποτελεί ευρύτερη προτεραιότητα για τον ευρωατλαντικό άξονα, πρόσθεσε ότι «στην εποχή του πολέμου στην Ουκρανία, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οι Ευρωπαίοι, αυτή την περίοδο, η Ευρώπη δεν χρειάζεται άλλες εντάσεις. Χρειάζεται λύσεις. Χρειαζόμαστε λύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και σήμερα φτάσαμε σε μία λύση».

Αναγνώρισε πάντως ότι «υπάρχουν ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν και χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ειδικά τη σερβική ηγεσία για την «υπευθυνότητα και την ηγετική ικανότητα που επέδειξε».

Με τη συμφωνία ουσιαστικά «αναβαθμίζεται» η αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου, αφού το Βελιγράδι θα αναγνωρίζει πλέον τις ταυτότητες που εκδίδει η Πρίστινα και θα καταργήσει τις ειδικές άδειες τη συμπλήρωση των οποίων ζητούσε από τους κατόχους αυτών των ταυτοτήτων. Η Πρίστινα είχε επικαλεστεί αυτές τις ειδικές άδειες για να καθιερώσει από την πλευρά της αντίστοιχες για τους Σέρβους του Κοσόβου, εξέλιξη που οδήγησε σε σημαντικές εντάσεις το προηγούμενο διάστημα.

Μέχρι χτες παρέμενε ακόμα ανοιχτό το θέμα των αδειών κυκλοφορίας για τα ΙΧ που κινούνται μεταξύ των δύο πλευρών, με την Πρίστινα να απειλεί ότι από 1η Σεπτέμβρη δεν θα αναγνωρίζει πινακίδες που δεν εκδίδει η ίδια.

ΗΠΑ: Να ξεχάσουμε το αφήγημα ότι «το Κόσοβο είναι Σερβία»

Η συμφωνία για τις άδειες εισόδου ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα μετά από πυρετώδεις επαφές των ειδικών απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ, Γκ. Εσκομπάρ και Μ. Λάιτσακ στις δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικές των ευρωατλαντικών σχεδιασμών είναι εξάλλου οι νέες δηλώσεις Εσκομπάρ: «Πρέπει να ξεχάσουμε το αφήγημα ότι "το Κόσοβο είναι Σερβία" και να φτάσουμε σε αυτό που λέει ότι πραγματικά "Σερβία και Κόσοβο είναι Ευρώπη"», ανέφερε μιλώντας στο σερβικό δίκτυο Ν1, διαπιστώνοντας ότι στη νέα του άφιξη στην περιοχή, εντόπισε «βούληση για ευελιξία και εποικοδομητική δράση».

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ενθαρρύνοντας τις ηγεσίες των δύο πλευρών «να επιλύσουν τις εναπομείνασες διαφωνίες μέσω πολιτικού διαλόγου», αλλά και διαμηνύοντας ότι «το ΝΑΤΟ και η (σ.σ. στρατιωτική δύναμη της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή) KFOR θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση».

Αντίστοιχα, τη συμφωνία έσπευσε να χαιρετίσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει «έμπρακτα το έργο» του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, M. Λάιτσακ, όπως και ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανάρτησε το σχόλιο «Ποτέ», για τη δήλωση Εσκομπάρ ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το αφήγημα ότι "το Κόσοβο είναι Σερβία"». Εκτενής ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «ανικανότητα της ΕΕ να συγκρουστεί με την προκλητική αλβανική ελίτ του Κοσόβου», αλλά και «τη βαθιά εχθρική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική του Βελιγραδίου».

«Ερχονται κι άλλες εντάσεις» λέει ο Βούτσιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς - ο οποίος είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες της προσπάθειες του Βελιγραδίου για αναζήτηση συμβιβασμού - δήλωσε πως αυτό που προέκυψε είναι «μια προφορική συμφωνία», ενώ διευκρίνισε ότι εκκρεμεί ακόμα η διευθέτηση των αδειών κυκλοφορίας για τα ΙΧ που κινούνται μεταξύ των δύο πλευρών.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «απειλές» τις εκτιμήσεις της κοσοβάρικης ηγεσίας ότι αυτό το θέμα δεν θα λυθεί πριν την 1η Οκτώβρη, κατηγορώντας την μάλιστα ότι «θέλει συγκρούσεις και συνεχιζόμενα προβλήματα» και καταλήγοντας: «Φοβάμαι ότι (και) άλλα ζητήματα αναμένονται και ότι κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση. Εμείς θα προστατεύσουμε την θέση μας και όσο μπορούμε θα την αποφύγουμε, αλλά (υπάρχουν και στιγμές) που μας στριμώχνουν στον τοίχο και δεν έχουμε πού να πάμε».

Παράλληλα, εν μέσω διεθνών διεργασιών για την αναβάθμιση του Κοσόβου, ο Σέρβος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 7 χώρες που είναι έτοιμες να αποσύρουν την αναγνώριση του Κοσόβου.

Από τη μεριά της, η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς - που ο Βούτσιτς πρότεινε να ηγηθεί και της νέας κυβέρνησης - επέκρινε κι αυτή την κοσοβάρικη ηγεσία ότι δεν δείχνει διάθεση για συμβιβασμό, σχολιάζοντας ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη». Ανέφερε δε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Κούρτι, είναι έτοιμος για όλα και δεν επιθυμεί ειρήνη. Η ίδια σχολίασε ότι συνολικότερα ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου και ότι οι λέξεις «συμφωνία» και «συμβιβασμός» φαίνονται σε πολλούς «άσχημες».

Μαυροβούνιο: Καταγγελία για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έπεσε θύμα ρωσικής κυβερνοεπίθεσης, δύο φορές από τις 22 Αυγούστου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντρ. Αμπάζοβιτς χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πολιτικά υποκινούμενες», αναφέροντας ότι η δεύτερη σημειώθηκε πολύ λίγο μετά την «πτώση» της κυβέρνησής του.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι απέτυχε να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
Με επίκεντρο το αλγερινό αέριο και τα γαλλικά σχέδια στην περιοχή

Αναβαθμισμένη θέση για τα γαλλικά μονοπώλια στην Αφρική και σε όλη τη Μεσόγειο αναζητεί το Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε και η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στην Αλγερία, με φόντο τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση» αλλά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αναδιατάξεις που επιταχύνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμβολή της Αλγερίας στη «διαφοροποίηση» του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αναφερόμενος και στις πρόσφατες συμφωνίες για αύξηση των εξαγωγών αλγερινού αερίου προς την Ιταλία. Μιλώντας για «μικρό βάρος» που ακόμα διαδραματίζει το φυσικό αέριο στο «ενεργειακό μείγμα» της Γαλλίας και αναφέροντας ότι «δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με την Ιταλία», στάθηκε στο πόσο «καλή» είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού «της Ευρώπης, που προηγουμένως εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο».

Διάφορα ΜΜΕ, όπως το «Bloomberg», μετέδωσαν ότι στο επίκεντρο των επαφών του Μακρόν βρέθηκε και η αύξηση των εισαγωγών αλγερινού αερίου στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, η γαλλική εταιρεία «Engie» φέρεται να βρίσκεται κοντά σε σχετική συμφωνία. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ολ. Βεράν, σχολίασε γενικά ότι «η επίσκεψη δεν μπορεί να συνοψιστεί σε ενεργειακά ζητήματα, αν και στο σημερινό πλαίσιο το ζήτημα της Ενέργειας ήταν στο τραπέζι». Πάντως ο ραδιοφωνικός σταθμός «Europe 1» αναφέρθηκε σε πιθανή συμφωνία για αύξηση των σχετικών παραδόσεων κατά περίπου 50%.

Σημειωτέον, η διευθύνουσα σύμβουλος της «Engie» Κατρίν Μακγκρεγκόρ συμμετείχε στη γαλλική αντιπροσωπεία και συνάντησε τον υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας.

Σήμερα η Γαλλία προμηθεύεται περίπου το 8% του φυσικού αερίου της από την Αλγερία, ενώ η εν λόγω βορειοαφρικανική χώρα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά από τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το «προβάδισμα» στην Αφρική, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μακρόν κατηγόρησε δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Τουρκία για «αντιγαλλική προπαγάνδα» στην Αφρική, καταλογίζοντάς τους μάλιστα «νεοαποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική ατζέντα».

Αντιδρώντας ο Τ. Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ασύνετα» τα σχόλια του Μακρόν και ανέφερε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία «το συντομότερο δυνατόν να φτάσει στην ωριμότητα του να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της χωρίς να κατηγορεί άλλες χώρες, όπως και η δική μας».

ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων στις μεταφορές

Συνεχίζεται το «μπαράζ» απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις Μεταφορές στην Ευρώπη, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στην Πορτογαλία, σχεδόν 60 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας μέχρι την Κυριακή, τελευταία μέρα της απεργίας που κήρυξε το προσωπικό εδάφους. Οι υπάλληλοι στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Portway» ζητούν καλύτερα επιδόματα διακοπών και δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Εκπρόσωπος της Εθνικής Ενωσης Εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία (SINTAC) είπε ότι στην τριήμερη απεργία συμμετείχε σχεδόν το 90% του προσωπικού εδάφους της «Portway» στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο.

Στην Ισπανία το προσωπικό καμπίνας της «Iberia Express» έχει κηρύξει δεκαήμερη απεργία, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη, κυρίως με μισθολογικά αιτήματα. Στην «EasyJet» οι πιλότοι απεργούν για τρίτη φορά εντός του Αυγούστου, ζητώντας να επανέλθουν οι συνθήκες εργασίας σε καθεστώς πριν από την πανδημία και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση.

Στην Ολλανδία απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των σωματείων και της κρατικής εταιρείας «NS Railways» με αντικείμενο τις μισθολογικές αυξήσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακυρώνονται τα δρομολόγια της κρατικής εταιρείας σε όλη τη χώρα. Την περασμένη βδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Τα σωματεία διαμαρτύρονται για την αναστολή των διαπραγματεύσεων για Συλλογική Σύμβαση, διεκδικούν αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ και θέσπιση ελάχιστης ωριαίας αποζημίωσης στα 14 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ