Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
Με επίκεντρο το αλγερινό αέριο και τα γαλλικά σχέδια στην περιοχή

Αναβαθμισμένη θέση για τα γαλλικά μονοπώλια στην Αφρική και σε όλη τη Μεσόγειο αναζητεί το Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε και η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στην Αλγερία, με φόντο τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση» αλλά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αναδιατάξεις που επιταχύνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμβολή της Αλγερίας στη «διαφοροποίηση» του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αναφερόμενος και στις πρόσφατες συμφωνίες για αύξηση των εξαγωγών αλγερινού αερίου προς την Ιταλία. Μιλώντας για «μικρό βάρος» που ακόμα διαδραματίζει το φυσικό αέριο στο «ενεργειακό μείγμα» της Γαλλίας και αναφέροντας ότι «δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με την Ιταλία», στάθηκε στο πόσο «καλή» είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού «της Ευρώπης, που προηγουμένως εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο».

Διάφορα ΜΜΕ, όπως το «Bloomberg», μετέδωσαν ότι στο επίκεντρο των επαφών του Μακρόν βρέθηκε και η αύξηση των εισαγωγών αλγερινού αερίου στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, η γαλλική εταιρεία «Engie» φέρεται να βρίσκεται κοντά σε σχετική συμφωνία. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ολ. Βεράν, σχολίασε γενικά ότι «η επίσκεψη δεν μπορεί να συνοψιστεί σε ενεργειακά ζητήματα, αν και στο σημερινό πλαίσιο το ζήτημα της Ενέργειας ήταν στο τραπέζι». Πάντως ο ραδιοφωνικός σταθμός «Europe 1» αναφέρθηκε σε πιθανή συμφωνία για αύξηση των σχετικών παραδόσεων κατά περίπου 50%.

Σημειωτέον, η διευθύνουσα σύμβουλος της «Engie» Κατρίν Μακγκρεγκόρ συμμετείχε στη γαλλική αντιπροσωπεία και συνάντησε τον υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας.

Σήμερα η Γαλλία προμηθεύεται περίπου το 8% του φυσικού αερίου της από την Αλγερία, ενώ η εν λόγω βορειοαφρικανική χώρα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά από τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το «προβάδισμα» στην Αφρική, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μακρόν κατηγόρησε δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Τουρκία για «αντιγαλλική προπαγάνδα» στην Αφρική, καταλογίζοντάς τους μάλιστα «νεοαποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική ατζέντα».

Αντιδρώντας ο Τ. Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ασύνετα» τα σχόλια του Μακρόν και ανέφερε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία «το συντομότερο δυνατόν να φτάσει στην ωριμότητα του να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της χωρίς να κατηγορεί άλλες χώρες, όπως και η δική μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ