Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αμερικανικά πλοία στα Στενά, ενώ ξεκινούν ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας

Ενα από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στα Στενά της Ταϊβάν

Public Domain

Ενα από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στα Στενά της Ταϊβάν
Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έπλευσαν στα Στενά της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Ν. Πελόζι στο νησί, ενώ συνεχίζονται οι απειλές της Κίνας για την ανάληψη και στρατιωτικής δράσης προκειμένου να διαφυλάξει την «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά» της.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή κατέπλευσαν τα πλοία «USS Chancellorsville» και «Antietam», τα οποία - με βάση ανακοίνωση του 7ου Στόλου των ΗΠΑ - «διέσχισαν περιοχή που βρίσκεται εκτός των χωρικών υδάτων άλλης χώρας», στο πλαίσιο αποστολής «που δείχνει την αφοσίωση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Από τη μεριά του ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα αμερικανικά πλοία, διατηρώντας υψηλό επίπεδο συναγερμού και ευρισκόμενος σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει «οποιεσδήποτε προκλήσεις».

Το δε υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε 23 κινεζικά αεροσκάφη και 8 κινεζικά πλοία να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν την Κυριακή. Από αυτά - όπως υποστήριξε - 7 κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του πορθμού της Ταϊβάν (που η Ταϊπέι θεωρεί θαλάσσιο σύνορο των δύο πλευρών).

Αυτά ενώ την 1η Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν στα βόρεια της περιοχής οι ασκήσεις «Vostok 2022» που οργανώνει η Ρωσία και στις οποίες έχει προσκαλέσει και άλλες χώρες, όπως η Κίνα. Μάλιστα η κινεζική «Global Times» μετέδιδε την Παρασκευή ότι «για 1η φορά η Κίνα στέλνει χερσαίες, ναυτικές και εναέριες δυνάμεις για να πάρουν μέρος στις ρωσικές ασκήσεις "Vostok"».

Ινδικές επισημάνσεις για τα Στενά

Στις συγκεκριμένες ασκήσεις θα πάρει μέρος και η Ινδία, σε μια περίοδο που περιπλέκονται οι προσπάθειες του Νέου Δελχί να υπερασπιστεί τη γεωπολιτική του αναβάθμιση. Είναι ενδεικτική η σύσφιξη των σχέσεών του με την Ουάσιγκτον σε διάφορα επίπεδα, αλλά και η διατήρηση στενών συνεργασιών με τη Μόσχα, παρά τις επίμονες αμερικανικές «κρούσεις» να συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τις σύνθετες διεργασίες αλλά και αντιθέσεις δείχνουν και οι εξελίξεις στις σχέσεις Ινδίας - Κίνας, που συνεχίζουν να συνεργάζονται σε σημαντικές ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως οι BRICS ή ο Οργανισμός για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO).

Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο σχόλιο της ινδικής πρεσβείας στο Κολόμπο (πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα), που έκανε λόγο για «στρατιωτικοποίηση των Στενών της Ταϊβάν» - η πρώτη φορά που το Νέο Δελχί χρησιμοποιεί τέτοια ορολογία για την κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αναφορά αυτή περιλαμβανόταν σε σχόλιο για την άφιξη του κινεζικού πλοίου «Yuan Wang 5» στη Σρι Λάνκα (κάτι που η Ινδία ζήτησε να μη γίνει, εμφανίζοντας το πλοίο ως κατασκοπευτικό) και σε ανακοίνωση με την οποία η πρεσβεία αντέδρασε σε άρθρο του Κινέζου πρέσβη στη Σρι Λάνκα, επειδή αναφέρθηκε σε «παρενοχλήσεις» που η Σρι Λάνκα έχει δεχτεί «17 φορές από τον βόρειο γείτονά της», δηλαδή την Ινδία.

Η ινδική πρεσβεία κατηγόρησε τον Κινέζο πρέσβη για «παραβίαση της βασικής διπλωματικής εθιμοτυπίας», κάτι που «μπορεί να αποτελεί προσωπικό του χαρακτηριστικό ή να αντανακλά μια ευρύτερη συμπεριφορά του έθνους του». Πρόσθεσε δε ότι «η αδιαφάνεια και οι ατζέντες που καθορίζονται με βάση το χρέος αποτελούν μέγιστη πρόκληση, ειδικά για τα μικρότερα έθνη», ενώ μιλώντας για εξελίξεις που συνιστούν «προσοχή» κατέληξε ότι «η Σρι Λάνκα χρειάζεται στήριξη, όχι ανεπιθύμητη πίεση και αχρείαστες αντιπαλότητες που υπηρετούν την ατζέντα άλλων χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ