Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νεκροί σε διαδηλώσεις με φόντο «οριστική αποχώρηση» του Σαντρ

Τουλάχιστον 10 νεκρούς και 19 τραυματίες μετρούσαν μέχρι χτες το βράδυ οι νέες ταραχές που ξέσπασαν στο Ιράκ, στη Βαγδάτη, ανάμεσα σε υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ και οπαδούς του λεγόμενου «Πλαισίου Συνεργασίας», αντίπαλης πολιτικής δύναμης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Σαντρ για «οριστική αποχώρηση», με φόντο την πολύμηνη αντιπαράθεση και την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περσινού Οκτώβρη, όπου η παράταξη Σαντρ εξασφάλισε πλειοψηφία, αλλά όχι απόλυτη.

Ο στρατός απαγόρευσε την κυκλοφορία. Μετά από εισβολή διαδηλωτών στο «Μέγαρο της Δημοκρατίας» (έδρα της κυβέρνησης), ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι ανέστειλε «μέχρι νεοτέρας» και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας στην έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ζητώντας από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε τις εξελίξεις «ανησυχητικές», καλώντας σε «ηρεμία» και «διάλογο». Πρόσθεσε δε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει ανάγκη» για εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας και απομάκρυνση του προσωπικού της.

Η πλευρά του Σαντρ ζητούσε εδώ και καιρό προκήρυξη νέων εκλογών, με φόντο την όξυνση σφοδρών παζαριών στην περιοχή, μεταξύ άλλων και για ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ολα αυτά ενώ στο βόρειο Ιράκ η Τουρκία συνεχίζει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις, με στόχο κουρδικές αυτονομιστικές δυνάμεις. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, «εξουδετερώθηκαν» 7 άνδρες του ΡΚΚ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ