ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εφιαλτική χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς

Η εξόφληση στο βαμβάκι πάει περίπατο και οι βαμβακοπαραγωγοί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, εισπράττουν  τη μικρότερη τιμή των τελευταίων χρόνων και πληρώνουν το μεγαλύτερο πρόστιμο συνυπευθυνότητας στην ΕΕ 

Ούτε δεκάρα τσακιστή δεν πρόκειται να πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί από την εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να τους ζητήσει πίσω και ρέστα από το προεκλογικό 40άρι που έδωσε μέσω της ΑΤΕ, έναντι της συνυπευθυνότητας που παρακρατήθηκε από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μετά το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 Γενάρη, το ύψος της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού που παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια φτάνει το 1.320.000 τόνους, που με την προσαρμογή βάρους για να υπολογιστεί η επιδότηση θα κυμανθεί γύρω στο 1.355.000 τόνους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιστροφή συνυπευθυνότητας το καλοκαίρι θα είναι γύρω στις 16 δραχμές το κιλό. Δηλαδή, υπάρχει ένα έλλειμμα άλλων 24 δραχμών από το 40άρι που έδωσε έναντι η κυβέρνηση και θα παρακρατούσε η ΑΤΕ από την εξόφληση.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή τα κυβερνητικά επιτελεία απεργάζονται σενάρια για το πώς θα εισπράξει η ΑΤΕ τη διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσανατολισμός είναι να κρατηθούν τα χρήματα αυτά (32δισ. δραχμές περίπου) μετά το καλοκαίρι από τα καλλιεργητικά δάνεια που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί ή να πιστωθούν στις καρτέλες των βαμβακοπαραγωγών και να εισπραχθούν ως χρέος προς την τράπεζα, μια και αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί δεν παίρνουν καλλιεργητικά δάνεια. Η κυβέρνηση για λόγους σκοπιμότητας ενόψει εκλογών δεν πρόκειται να ανακοινώσει τίποτα μέχρι τον Απρίλη. Ενδεχομένως, όπως επικαλούνται κάποιοι αρμόδιοι παράγοντες, να διαρρεύσει εντέχνως ότι η διαφορά θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οταν όμως περάσουν οι εκλογές του Απρίλη, το πιο σίγουρο είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή».

Η ουσία πάντως είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί εισπράττουν τη μικρότερη τιμή των τελευταίων χρόνων στο βαμβάκι και πληρώνουν το μεγαλύτερο πρόστιμο συνυπευθυνότητας (γύρω στις 128 δραχμές το κιλό). Κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, που η ίδια ψήφισε στις Βρυξέλλες και επιχείρησε να παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία. Η «επιτυχία» αυτή της κυβέρνησης έχει φέτος ως αποτέλεσμα η τελική μέση τιμή στο βαμβάκι που εισέπραξαν οι παραγωγοί (μαζί με το 40άρι) να πέσει στις 245 δραχμές το κιλό, ενώ αν ζητηθούν πίσω οι 24 δραχμές, θα κατρακυλήσει στις 221 δραχμές. Αντίστοιχα, πέρσι η μέση τιμή ήταν 265 δραχμές και πρόπερσι 293 δραχμές.

Το κακό όμως δε σταματά εδώ. Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών για αύξηση του πλαφόν από τους 782.000 τόνους στο 1.300.000 τόνους και αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης , όχι μόνο δεν παλεύει το θέμα «με νύχια και δόντια» στις Βρυξέλλες, αλλά κάνει το ακριβώς αντίθετο: Ανακοίνωσε νέα ολέθρια μέτρα για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, χωρίς να αναφέρει με τι θα καλλιεργηθούν αυτές οι εκτάσεις. Την ίδια στιγμή εμπαίζει ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς «διαφημίζοντας» πως έτσι θα αυξηθεί η τιμή στο βαμβάκι και θα προστατευτούν οι μικροί παραγωγοί. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει και τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Κι αυτό θα συμβεί γιατί ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έχει συμφωνήσει με τις καταστροφικές προτάσεις του νέου κανονισμού της Κομισιόν, που προτείνει τη μείωση της χρηματοδότησης και την αύξηση της συνυπευθυνότητας κατά 20%. Τούτο πρακτικά σημαίνει πάλι μειωμένη τιμή, για τη μειωμένη παραγωγή που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση. Και όλοι οι παραγωγοί, μικροί-μεγάλοι, θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και θα εξακολουθούν να εισπράττουν χαμηλές τιμές και να πληρώνουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Εδώ αποκαλύπτεται κι άλλο ένα μεγάλο προεκλογικό ψέμα της κυβέρνησης: Οτι οι βαμβακοπαραγωγοί που καλλιεργούν κάτω από 60 στρέμματα δε θα πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

.

Αγροτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα στην Ηλεία

Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχωρούν μεθαύριο Δευτέρα και οι αγρότες της Ηλείας. Με πρωτοβουλία της ΟμοσπονδίαςΑγροτικώνΣυλλόγων του νομού (ΟΑΣΗ) οργανώνουν συλλαλητήριο στις 10τοπρωί, έξω από το ΕργατικόΚέντροΠύργου, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν την ύπαιθρο.

Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου κλιμάκια της Ομοσπονδίας περιοδεύουν όλες αυτές τις μέρες σε κεφαλοχώρια του νομού, πραγματοποιούν ενημερωτικές συσκέψεις και μοιράζουν φέιγ βολάν με τα ζητήματα αιχμής, που αφορούν το μέλλον των αγροτών και των προϊόντων του νομού.

Πέρα όμως από τα «τοπικά» αιτήματα, οι αγρότες της Ηλείας βλέπουν πλέον την ανάγκη αντιμετώπισης των γενικότερων προβλημάτων της αγροτιάς. Και είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν, μαζί με όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να μην οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα. Γεγονός που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχαν μαζί τους τα στελέχη της ΟΑΣΗ, κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους.

Οι αγρότες του νομού, σύμφωνα με το διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο της κινητοποίησης, ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για προϊόντα όπως η σταφίδα, η βιομηχανικήτομάτα, τα σιτηρά, το βαμβάκι και το γάλα. Για τα εσπεριδοειδή ζητούν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί που επιβάλλει ο ΠΟΕ για μείωση εξαγωγικών επιδοτήσεων. Να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά. Να σταματήσουν οι εισαγωγές επιτραπέζιων πορτοκαλιών και κατεψυγμένων χυμών από τρίτες χώρες. Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η ασυδοσία και η εκμετάλλευση των βιομηχάνων-μεταποιητών.

Ειδικά για το Νομό Ηλείας ζητούν:

  • Την ίδρυση και λειτουργία περιφερειακής αγοράς για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
  • Την ίδρυση και στελέχωση κτηνιατρείων σε κτηνοτροφικές περιοχές.
  • Διαφάνεια στη διαχείριση ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και μείωση των τιμών υδροδότησης.
  • Να παραμείνει η περιουσία των ΑΣΟ στις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αξιοποιηθεί προς όφελος των αγροτών.
  • Να γίνει οριστική παραχώρηση των αποξηραμένων λιμνών στους ακτήμονες και μικροκληρούχους και κατ' αποκλειστικότητα αγρότες.
«Ξεσάλωσαν» οι καπνέμποροι

Με τη στήριξη της κυβέρνησης και του κανονισμού της ΕΕ, οι εκβιασμοί σε βάρος των καπνοπαραγωγών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και οι τιμές στα καπνά έπιασαν πάτο

Με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων επιδιώκουν οι καπνέμποροι να «αρπάξουν» τη σοδειά των καπνοπαραγωγών, έχοντας ως σύμμαχο την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα του νέου κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά.

Οι «άγριες» διαθέσεις των καπνεμπόρων-βιομηχάνων να κατασφαγιάσουν το εισόδημα των καπνοπαραγωγών φάνηκαν από την έναρξη της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Ωστόσο, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών και συγκράτησης της ασυδοσίας. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να δεχτεί το νέο καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για τα καπνά, που δίνει στους καπνεμπόρους τη δυνατότητα να ξεσαλώσουν, ενώ παράλληλα επιχείρησε με κάποιες ψευτοσυσκέψεις να ρίξει στάχτη στα μάτια των καπνοπαραγωγών.

Ομως, τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής-κοροϊδίας γίνονται τώρα αντιληπτά, ενώ ανάμεσα στα άλλα καταρρίπτεται και ο «μύθος» για μεγαλύτερες τιμές στα καπνά που έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γιατί παρά το γεγονός ότι φέτος η ποιότητα των καπνών είναι καλύτερη από πέρσι, οι καπνέμποροι δίνουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα γίνεται φανερό ότι χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα χάσουν το μεταβλητό πριμ, που υποτίθεται ότι καθιερώθηκε για οικονομική «επιβράβευση» όσων παράγουν καλύτερης ποιότητας καπνά.

Πιο φανερό όμως γίνεται ότι οι καπνέμποροι εκβιάζουν και μειώνουν τις εμπορικές τιμές, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καταστρατήγησης των συμβολαίων καλλιέργειας και της αλλοίωσης των ποιοτικών συνθέσεων των καπνών. Η «διαφορά» φέτος είναι ότι για να ρίξουν τις τιμές επικαλούνται τις ποιοτικές προδιαγραφές του κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά! Και οι καπνοπαραγωγοί έχουν εκ των πραγμάτων την επιλογή, ή να υποκύψουν στους εκβιασμούς και την ασυδοσία των καπνεμπόρων ή να χάσουν τα πάντα: Την εμπορική τιμή, το σταθερό πριμ (που είναι το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης) καθώς και το μεταβλητό πριμ.

Οι εμπορικές τιμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν από τις αγοραπωλησίες που έγιναν μέχρι τώρα, δείχνουν ότι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι σε όλες τις ποικιλίες, σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Στα «Βιρτζίνια» οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην Καρδίτσα είναι από 120 μέχρι 175 δραχμές το κιλό (στήσιμο). Αντίστοιχα πέρσι οι τιμές ήταν από 205 μέχρι 270 δραχμές το κιλό, ενώ πρόπερσι η τελική μέση τιμή πανελλαδικά ήταν 324 δραχμές. Στην ποικιλία «Κατερίνη» οι καπνέμποροι δίνουν φέτος 100 δραχμές το κιλό λιγότερες σε σύγκριση με πέρσι και 200 δραχμές σε σχέση με πρόπερσι. Με τις πρώτες αγοραπωλησίες οι καπνέμποροι έδωσαν τιμή γύρω στις 520 δραχμές, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν 620 δραχμές και πρόπερσι 718. Το ίδιο ισχύει για την ποικιλία «Ελασσόνα». Η τιμή που δίνεται είναι γύρω στις 260 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι ήταν 320 και πρόπερσι 380. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις ποικιλίες «Μπέρλεϊ» και «Μαύρα», ενώ τα «Τσεμπέλια» στη θεσσαλία πωλούνται σε τιμή κάτω από 100 δραχμές το κιλό, ενώ πρόπερσι η μέση τιμή πανελλαδικά ήταν 328 δραχμές το κιλό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ