Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Ξεσάλωσαν» οι καπνέμποροι

Με τη στήριξη της κυβέρνησης και του κανονισμού της ΕΕ, οι εκβιασμοί σε βάρος των καπνοπαραγωγών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και οι τιμές στα καπνά έπιασαν πάτο

Με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων επιδιώκουν οι καπνέμποροι να «αρπάξουν» τη σοδειά των καπνοπαραγωγών, έχοντας ως σύμμαχο την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα του νέου κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά.

Οι «άγριες» διαθέσεις των καπνεμπόρων-βιομηχάνων να κατασφαγιάσουν το εισόδημα των καπνοπαραγωγών φάνηκαν από την έναρξη της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Ωστόσο, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών και συγκράτησης της ασυδοσίας. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να δεχτεί το νέο καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για τα καπνά, που δίνει στους καπνεμπόρους τη δυνατότητα να ξεσαλώσουν, ενώ παράλληλα επιχείρησε με κάποιες ψευτοσυσκέψεις να ρίξει στάχτη στα μάτια των καπνοπαραγωγών.

Ομως, τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής-κοροϊδίας γίνονται τώρα αντιληπτά, ενώ ανάμεσα στα άλλα καταρρίπτεται και ο «μύθος» για μεγαλύτερες τιμές στα καπνά που έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γιατί παρά το γεγονός ότι φέτος η ποιότητα των καπνών είναι καλύτερη από πέρσι, οι καπνέμποροι δίνουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα γίνεται φανερό ότι χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα χάσουν το μεταβλητό πριμ, που υποτίθεται ότι καθιερώθηκε για οικονομική «επιβράβευση» όσων παράγουν καλύτερης ποιότητας καπνά.

Πιο φανερό όμως γίνεται ότι οι καπνέμποροι εκβιάζουν και μειώνουν τις εμπορικές τιμές, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καταστρατήγησης των συμβολαίων καλλιέργειας και της αλλοίωσης των ποιοτικών συνθέσεων των καπνών. Η «διαφορά» φέτος είναι ότι για να ρίξουν τις τιμές επικαλούνται τις ποιοτικές προδιαγραφές του κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά! Και οι καπνοπαραγωγοί έχουν εκ των πραγμάτων την επιλογή, ή να υποκύψουν στους εκβιασμούς και την ασυδοσία των καπνεμπόρων ή να χάσουν τα πάντα: Την εμπορική τιμή, το σταθερό πριμ (που είναι το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης) καθώς και το μεταβλητό πριμ.

Οι εμπορικές τιμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν από τις αγοραπωλησίες που έγιναν μέχρι τώρα, δείχνουν ότι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι σε όλες τις ποικιλίες, σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Στα «Βιρτζίνια» οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην Καρδίτσα είναι από 120 μέχρι 175 δραχμές το κιλό (στήσιμο). Αντίστοιχα πέρσι οι τιμές ήταν από 205 μέχρι 270 δραχμές το κιλό, ενώ πρόπερσι η τελική μέση τιμή πανελλαδικά ήταν 324 δραχμές. Στην ποικιλία «Κατερίνη» οι καπνέμποροι δίνουν φέτος 100 δραχμές το κιλό λιγότερες σε σύγκριση με πέρσι και 200 δραχμές σε σχέση με πρόπερσι. Με τις πρώτες αγοραπωλησίες οι καπνέμποροι έδωσαν τιμή γύρω στις 520 δραχμές, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν 620 δραχμές και πρόπερσι 718. Το ίδιο ισχύει για την ποικιλία «Ελασσόνα». Η τιμή που δίνεται είναι γύρω στις 260 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι ήταν 320 και πρόπερσι 380. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις ποικιλίες «Μπέρλεϊ» και «Μαύρα», ενώ τα «Τσεμπέλια» στη θεσσαλία πωλούνται σε τιμή κάτω από 100 δραχμές το κιλό, ενώ πρόπερσι η μέση τιμή πανελλαδικά ήταν 328 δραχμές το κιλό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν δεν αγωνιστούν χάθηκαν(2005-04-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν το «ρίξιμο» οι καπνέμποροι(2004-04-02 00:00:00.0)
Διεκδικούν αγωνιστικά καλύτερες τιμές(2000-03-23 00:00:00.0)
Τζάμπα... παίρνουν τα καπνά(1999-01-30 00:00:00.0)
Τα απούλητα καπνά "καίνε" τους παραγωγούς(1997-05-03 00:00:00.0)
Ξεσάλωσαν οι καπνέμποροι(1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ