ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ »
Διπλωματική ρωσική απάντηση

Αμερικανοί βουλευτές που μετέχουν σε επιτροπή για τη λεγόμενη «πυραυλική άμυνα»

Associated Press

Αμερικανοί βουλευτές που μετέχουν σε επιτροπή για τη λεγόμενη «πυραυλική άμυνα»
ΜΟΣΧΑ.-

Σχεδόν τέσσερα εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν, για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη αντίδραση από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία της Τρίτης του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους ενώπιον του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμύνης του Πενταγώνου, όπου εξέφρασε ολοκάθαρα και με κάθε επισημότητα την απόφασή του να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγραμματιζόμενου «Εθνικού Συστήματος Πυραυλικής Αμυνας»-(NMD), την ενδεχόμενη τροποποίηση της «αναχρονιστικής», όπως τη χαρακτήρισε, συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του ΑΒΜ, του 1972.

Με πολύ προσεκτικό τρόπο ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε χτες την ομιλία του Αμερικανού ομολόγου, Τζορτζ Μπους, σχετικά με την αμυντική πολιτική ως «καλή βάση για διάλογο». «Κατά τη γνώμη μου αυτή η ομιλία αποτελεί μια καλή βάση για θετικό διάλογο», είπε ο Πούτιν μιλώντας με τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον θα δούμε ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου». Η δήλωση Πούτιν αναφέρεται κυρίως και ουσιαστικώς στην εκπεφρασμένη πρόθεση στην ίδια ομιλία του Μπους «να συμβουλευτεί τους συμμάχους των ΗΠΑ και άλλες πυρηνικές δυνάμεις και να μην εγκαταλείψει μονομερώς τη Συνθήκη περί Αντιβαλλιστικών Πυραύλων του 1972» που θεωρείται από τη Μόσχα ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου των εξοπλισμών.

Μια πρώτη πραγματική ένδειξη για το πού θα κινηθεί αυτός ο ρωσο-αμερικανικός διάλογος θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ειδικής αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Ουόλφοβιτς, που θα γίνει από τις 10 ως τις 12 Μάη στη Μόσχα. Στόχος της επίσκεψης της ανώτατης διπλωματικής αντιπροσωπείας είναι οι διαβουλεύσεις επάνω στο θέμα της «αντιπυραυλικής άμυνας», όπως δήλωσαν χτες ρωσικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Ιντερφαξ» και τόνισαν το γεγονός ότι ο Ουόλφοβιτς αναμένεται να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, και τον αναπληρωτή σύμβουλο σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλεϊ.

Πρόκειται για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων μετά την εκλογή του Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης ενός «Συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας»-(NMD).

Στρατηγικές κινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, πολλάκις έχει αντιτεθεί και μάλιστα κάποιες φορές εξαιρετικά σθεναρά στο NMD, κρίνοντας ότι θα πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά σε μία ξαφνική αλλαγή προτίμησε να χαιρετίσει την επιθυμία για διάλογο που εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος Μπους, από το να επικρίνει τη βούληση του Αμερικανού Προέδρου για ανάπτυξη του συστήματος αυτού. «Είναι δύσκολο να μη συμφωνεί κανείς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεδομένου ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και νέες απειλές εμφανίζονται», δήλωσε ενδεικτικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «ελπίζει βαθύτατα πως ο διάλογος με την Ουάσιγκτον θα είναι εποικοδομητικός».

Πάντως, σε αυτή την ξαφνική αλλαγή στάσης, δε θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός της πρότασης που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Ρώσος Πρόεδρος προς τους Ευρωπαίους για την οικοδόμηση ενός «ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος», τη συμφωνία στενής στρατιωτικής αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν κατά το Μάρτιο Ρωσία και Κίνα αλλά και τη δοκιμή ενός αντιπυραυλικού συστήματος που έγινε στη νήσο Σαχαλίνη, 24 ώρες μόλις μετά την ομιλία του Μπους. Σε αυτές τις στρατηγικές κινήσεις εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, στην Ινδία, που έχει στη διάθεσή της πυρηνικά και αυτοχαρακτηρίζεται πυρηνική δύναμη, παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν έχει καταταχθεί στην «ομάδα των πυρηνικών δυνάμεων». Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, ο Ιβανόφ συναντήθηκε χτες με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και στις δηλώσεις, χαρακτήρισε τη συνάντηση ουσιώδη χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Σκοπός της επίσκεψης Ιβανόφ είναι η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Βάτζπαϊ στη Μόσχα, προκειμένου να οικοδομηθούν καλύτερες εμπορικές, αμυντικές και τεχνολογικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παρέδωσε στον Ινδό πρωθυπουργό επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, γίνεται αναφορά και για το αμερικανικό σχέδιο NMD.

ΗΠΑ
Η μάστιγα της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η λέξη «σοκ» συνόδευε απανταχού την είδηση για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι οι αναλυτές πυρετωδώς άρχισαν και πάλι τις αναλύσεις για την ύφεση που πλήττει τη «μεγαλύτερη και ισχυρότερη» οικονομία του πλανήτη, ενώ το Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και διά αντανακλάσεως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άρχισαν και πάλι να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. «Παράδοξες και ακραίες» μάλλον οι αντιδράσεις, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο κατά το μήνα Απρίλη οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν 223.000 απολύσεις.

Δεν ήταν λοιπόν αναμενόμενο να ανέλθει στο 4,5% το ποσοστό ανεργίας για το μήνα Απρίλη, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ;

Φυσικά ακόμη και για τις αμερικανικές μετρήσεις -που έχουν την ιδιαιτερότητα να μην καταμετρούν ως ανέργους τους μερικούς απασχολούμενους- πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δυόμισι ετών, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 1998. Το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τον Απρίλη σε σχέση με το Μάρτη που ήταν 4,3%, ενώ η πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών ήταν για 4,4%, καθώς και ότι οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του μηνός.

Εξάλλου, οι περικοπές, δηλαδή οι 223.000 χαμένες θέσεις εργασίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, είναι οι μεγαλύτερες στις οποίες προέβησαν από το Φεβρουάριο του 1991 που η οικονομία της χώρας παρουσίασε ύφεση και που είχαν περικοπεί 259.000 θέσεις εργασίας. Εκτός αυτών, πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα που οι επιχειρήσεις προέβησαν σε τέτοια μείωση. Το Μάρτη οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 53.000, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία και η μείωση ήταν μικρότερη από ό,τι είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ομως οι επιχειρήσεις βάλθηκαν να διαψεύσουν την κυβέρνηση και οι απολύσεις το μήνα που παρήλθε έλαβαν τεράστια έκταση.

Δυσοίωνες και οι προβλέψεις

Παράλληλα και ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρουσίασε απότομη άνοδο την περασμένη βδομάδα και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη και πάλι το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η ζήτηση των εργοδοτών για εργαζομένους μειώθηκε, καθώς η οικονομία σημειώνει επιβράδυνση. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9.000 -με μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν ρυθμό- διαμορφούμενες σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στις 421.000 την εβδομάδα εργασίας που έληξε στις 28 Απρίλη. Η αύξηση σημαίνει ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Μάρτη 1996, που έφθασαν τις 428.000. Οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανήλθαν στις 412.000, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας - που άρχισε να παρουσιάζει επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο του προηγουμένου έτους - συνεχίζει να σημειώνει εξασθένηση και αναζωπύρωσε τους φόβους για ύφεση, γεγονός που προκάλεσε ακαριαία πτώση στις τιμές των μετοχών τόσο του βιομηχανικού δείκτη «Dow Jones» όσο και του δείκτη «Nasdaq».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης της ανεργίας έπεται της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της FED, να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον προηγούμενο μήνα, την τέταρτη μείωση των επιτοκίων από την αρχή του έτους στην προσπάθειά της να αποτραπεί η ύφεση. Κατά αυτόν τον τρόπο, και πάλι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι η ανακοίνωση για την αύξηση της ανεργίας κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει ξανά τα επιτόκια κατά ακόμη μισή ποσοστιαία ομάδα στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής ανοιχτής αγοράς στις 15 Μάη.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αλληλέγγυος στον αγώνα των Τούρκων αγωνιστών

Αλληλέγγυο στον αγώνα, για τη ζωή και τη δημοκρατία, των Τούρκων απεργών πείνας τάσσεται το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, εκδίδοντας ψήφισμα συμπαράστασης. Την πρόταση κατέθεσε ο Δ. Μπέης και την υποστήριξε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μόνες εξαιρέσεις αποτέλεσαν η Μ. Κοντού, ο Ν. Γιατράκος και Χ. Ρίζος, οι οποίοι ψήφισαν λευκό. Ειδικά, ο τελευταίος, σε μια έξαρση πάθους κατά των Τούρκων, είπε: «Το τι γίνεται στην Τουρκία ελάχιστα με ενδιαφέρει!»...

Παρ' όλα αυτά, έστω και κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, κατά πλειοψηφία, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους, που δίνουν καθημερινά ακόμα και τη ζωή τους, ως απεργοί πείνας, για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και την κατάργηση των απάνθρωπων λευκών κελιών. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων και να καταργήσει τα λευκά κελιά».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ισχυρή έκρηξη βόμβας, την ώρα της λειτουργίας σε μουσουλμανικό τέμενος της πόλης Χεράτ, κόστισε τουλάχιστον οκτώ ζωές χθες - άλλες πηγές αναφέρονταν σε είκοσι θύματα - ενώ προκάλεσε εκατοντάδες τραυματισμούς.

Στο τζαμί λειτουργούσε ένας εξόριστος Ιρανός σουννίτης κληρικός, ο Μαουλβί Μοχάμεντ Μούσα, ο οποίος πέθανε επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Η βομβιστική επίθεση - τα κίνητρα της οποίας δεν είναι σαφή, ενώ ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη - προκάλεσε την οργή του πλήθους, που επιτέθηκε στο προξενείο του Ιράν στην πόλη, καταστρέφοντας οχήματα και μέρος των εγκαταστάσεών του. Το Ιράν ανακάλεσε αμέσως το προσωπικό του, ο αριθμός του οποίου δεν διευκρινίζεται.

Η πολύνεκρη επίθεση σημειώνεται μόλις μερικές ώρες μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν του Ολλανδού ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, ο οποίος απέτυχε να πείσει το καθεστώς των Ταλιμπάν και την ηγεσία της αντίπαλής τους Συμμαχίας του Βορρά, που συνεχίζουν τον τουλάχιστον 20ετή εμφύλιο, να κηρύξουν εκεχειρία για να διανεμηθεί βοήθεια στα εκατομμύρια πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ