Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ισχυρή έκρηξη βόμβας, την ώρα της λειτουργίας σε μουσουλμανικό τέμενος της πόλης Χεράτ, κόστισε τουλάχιστον οκτώ ζωές χθες - άλλες πηγές αναφέρονταν σε είκοσι θύματα - ενώ προκάλεσε εκατοντάδες τραυματισμούς.

Στο τζαμί λειτουργούσε ένας εξόριστος Ιρανός σουννίτης κληρικός, ο Μαουλβί Μοχάμεντ Μούσα, ο οποίος πέθανε επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Η βομβιστική επίθεση - τα κίνητρα της οποίας δεν είναι σαφή, ενώ ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη - προκάλεσε την οργή του πλήθους, που επιτέθηκε στο προξενείο του Ιράν στην πόλη, καταστρέφοντας οχήματα και μέρος των εγκαταστάσεών του. Το Ιράν ανακάλεσε αμέσως το προσωπικό του, ο αριθμός του οποίου δεν διευκρινίζεται.

Η πολύνεκρη επίθεση σημειώνεται μόλις μερικές ώρες μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν του Ολλανδού ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, ο οποίος απέτυχε να πείσει το καθεστώς των Ταλιμπάν και την ηγεσία της αντίπαλής τους Συμμαχίας του Βορρά, που συνεχίζουν τον τουλάχιστον 20ετή εμφύλιο, να κηρύξουν εκεχειρία για να διανεμηθεί βοήθεια στα εκατομμύρια πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ