Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε επίπεδο προσδοκιών η «πρόοδος»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΧΑΡΑΡΕ.-

Διαμετρικά αντίθετη εκτίμηση της πραγματικότητας διαφαίνεται ανάμεσα στην ισραηλινή ηγεσία και στην Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς η πρώτη επιμένει στην αισιοδοξία της για την επιτευχθείσα πρόοδο, ενώ η δεύτερη αναρωτιέται ποια είναι η πρόοδος. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, από τη σύνοδο των χωρών - μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, δήλωνε προσηλωμένος στην ειρήνη και υπερθεμάτιζε υπέρ του ιορδανο-αιγυπτιακού σχεδίου αποκλιμάκωσης. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η αμερικανική επιτροπή διερεύνησης των αιτίων της βίας υπό τον πρώην Γερουσιαστή Μίτσελ παρέδιδε σε Ισραηλινούς και σε Παλαιστινίους το πόρισμα της πολύμηνης έρευνάς της.

Δύο όλμοι έπληξαν την ισραηλινή κοινότητα Κφαρ Αζα, νωρίς χτες το πρωί, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ισραηλινού στρατού που απάντησε με 4 ρουκέτες από άρματα μάχης, τα οποία κατέστρεψαν ολοσχερώς παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα σε καμία από τις δύο επιθέσεις. Εντούτοις, η επίθεση με όλμους εναντίον της Κφαρ Αζα καταδικάστηκε εντόνως από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η πράξη αυτή παραβιάζει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, πριν από λίγες μέρες, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας» και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα επαναληφθούν αυτές οι συναντήσεις.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο οποίος επισκέφθηκε, χτες, για πρώτη φορά μετά από την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ούτε για τα νέα επεισόδια ούτε για την παράδοση, στην ισραηλινή ηγεσία, της αμερικανικής έκθεσης. Οπως έγινε γνωστό, την αμερικανική έκθεση παρέδωσε στον Ισραηλινό υπουργό Ανευ χαρτοφυλακίου, Ντάνι Ναβέχ, ο Αμερικανός πρέσβης Μάρτιν Ιντικ, ενώ στον Παλαιστίνιο υπουργό Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο η έκθεση παραδόθηκε από αξιωματούχους του αμερικανικού προξενείου.

Τόσο ο Αμπέντ Ράμπο όσο και ο Ναβέχ απέφυγαν να κάνουν εκτενείς δηλώσεις και αρκέστηκαν να δεσμευτούν ότι θα μελετήσουν σε βάθος την αμερικανική έκθεση, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν επιρρίπτει ευθύνες για το ξέσπασμα της βίας σε καμία από τις δύο πλευρές. Εντούτοις, φέρεται να γίνεται ειδική μνεία στο θέμα των εποικισμών, για τους οποίους στην έκθεση υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα άμεσης και οριστικής άρσης κάθε δραστηριότητας αύξησής τους. Ο Ντάνι Ναβέχ δε σχολίασε καθόλου αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο έσπευσε να υπερθεματίσει υπέρ της αναγκαιότητας παύσης κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Αραφάτ: επιμένει στο ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο

Τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης επανέλαβε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών - μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, στη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια, κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι, ο Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε ότι θεωρεί «πολύ καλή βάση διαλόγου και αποκλιμάκωσης το ιορδανο-παλαιστινιακό σχέδιο», αλλά συμπλήρωσε ότι θα πρέπει ο «ισραηλινός στρατός να τερματίσει την ακραία βία που χρησιμοποιεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού, τα μέτρα συνολικής τιμωρίας και τα βαρέα όπλα». Στη σύνοδο της Νότιας Αφρικής συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, την Κούβα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Σενεγάλη, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, με τον ηγέτη της οποίας, Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, είχε ξεχωριστή συνάντηση, χτες στην πρωτεύουσα της χώρας Χαράρε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ απέφυγε να σχολιάσει τις συναντήσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες με την αμερικανική ηγεσία, καθώς και τις ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις του Πέρες για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης και επανέναρξης των συνομιλιών. Για το θέμα μίλησε, όμως, ο διαπραγματευτής και εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, ο οποίος επανέλαβε ότι για την Παλαιστινιακή Αρχή βάση συνομιλιών είναι το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο και ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει, ήδη, προβάλλει ενστάσεις για όλα τα βασικά του σημεία. «Για ποια συμφωνία και για ποια πρόοδο ακριβώς μιλά ο Ισραηλινός υπουργός;» αναρωτήθηκε ο Κορέι, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι στάσιμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ