Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ »
Διπλωματική ρωσική απάντηση

Αμερικανοί βουλευτές που μετέχουν σε επιτροπή για τη λεγόμενη «πυραυλική άμυνα»

Associated Press

Αμερικανοί βουλευτές που μετέχουν σε επιτροπή για τη λεγόμενη «πυραυλική άμυνα»
ΜΟΣΧΑ.-

Σχεδόν τέσσερα εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν, για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη αντίδραση από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία της Τρίτης του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους ενώπιον του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμύνης του Πενταγώνου, όπου εξέφρασε ολοκάθαρα και με κάθε επισημότητα την απόφασή του να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγραμματιζόμενου «Εθνικού Συστήματος Πυραυλικής Αμυνας»-(NMD), την ενδεχόμενη τροποποίηση της «αναχρονιστικής», όπως τη χαρακτήρισε, συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του ΑΒΜ, του 1972.

Με πολύ προσεκτικό τρόπο ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε χτες την ομιλία του Αμερικανού ομολόγου, Τζορτζ Μπους, σχετικά με την αμυντική πολιτική ως «καλή βάση για διάλογο». «Κατά τη γνώμη μου αυτή η ομιλία αποτελεί μια καλή βάση για θετικό διάλογο», είπε ο Πούτιν μιλώντας με τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον θα δούμε ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου». Η δήλωση Πούτιν αναφέρεται κυρίως και ουσιαστικώς στην εκπεφρασμένη πρόθεση στην ίδια ομιλία του Μπους «να συμβουλευτεί τους συμμάχους των ΗΠΑ και άλλες πυρηνικές δυνάμεις και να μην εγκαταλείψει μονομερώς τη Συνθήκη περί Αντιβαλλιστικών Πυραύλων του 1972» που θεωρείται από τη Μόσχα ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου των εξοπλισμών.

Μια πρώτη πραγματική ένδειξη για το πού θα κινηθεί αυτός ο ρωσο-αμερικανικός διάλογος θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ειδικής αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Ουόλφοβιτς, που θα γίνει από τις 10 ως τις 12 Μάη στη Μόσχα. Στόχος της επίσκεψης της ανώτατης διπλωματικής αντιπροσωπείας είναι οι διαβουλεύσεις επάνω στο θέμα της «αντιπυραυλικής άμυνας», όπως δήλωσαν χτες ρωσικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Ιντερφαξ» και τόνισαν το γεγονός ότι ο Ουόλφοβιτς αναμένεται να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, και τον αναπληρωτή σύμβουλο σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλεϊ.

Πρόκειται για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων μετά την εκλογή του Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης ενός «Συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας»-(NMD).

Στρατηγικές κινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, πολλάκις έχει αντιτεθεί και μάλιστα κάποιες φορές εξαιρετικά σθεναρά στο NMD, κρίνοντας ότι θα πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά σε μία ξαφνική αλλαγή προτίμησε να χαιρετίσει την επιθυμία για διάλογο που εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος Μπους, από το να επικρίνει τη βούληση του Αμερικανού Προέδρου για ανάπτυξη του συστήματος αυτού. «Είναι δύσκολο να μη συμφωνεί κανείς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεδομένου ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και νέες απειλές εμφανίζονται», δήλωσε ενδεικτικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «ελπίζει βαθύτατα πως ο διάλογος με την Ουάσιγκτον θα είναι εποικοδομητικός».

Πάντως, σε αυτή την ξαφνική αλλαγή στάσης, δε θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός της πρότασης που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Ρώσος Πρόεδρος προς τους Ευρωπαίους για την οικοδόμηση ενός «ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος», τη συμφωνία στενής στρατιωτικής αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν κατά το Μάρτιο Ρωσία και Κίνα αλλά και τη δοκιμή ενός αντιπυραυλικού συστήματος που έγινε στη νήσο Σαχαλίνη, 24 ώρες μόλις μετά την ομιλία του Μπους. Σε αυτές τις στρατηγικές κινήσεις εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, στην Ινδία, που έχει στη διάθεσή της πυρηνικά και αυτοχαρακτηρίζεται πυρηνική δύναμη, παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν έχει καταταχθεί στην «ομάδα των πυρηνικών δυνάμεων». Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, ο Ιβανόφ συναντήθηκε χτες με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και στις δηλώσεις, χαρακτήρισε τη συνάντηση ουσιώδη χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Σκοπός της επίσκεψης Ιβανόφ είναι η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Βάτζπαϊ στη Μόσχα, προκειμένου να οικοδομηθούν καλύτερες εμπορικές, αμυντικές και τεχνολογικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παρέδωσε στον Ινδό πρωθυπουργό επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, γίνεται αναφορά και για το αμερικανικό σχέδιο NMD.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις βλέψεις και το Αζερμπαϊτζάν (2007-09-19 00:00:00.0)
Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (2002-05-25 00:00:00.0)
«Ψύχραιμη» η ρωσική πλευρά (2001-08-31 00:00:00.0)
Υπό το πρίσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2001-02-25 00:00:00.0)
Επίσκεψη Σάρπινγκ στη Μόσχα (2001-01-31 00:00:00.0)
Αντίδραση στο αντιπυραυλικό σύστημα (2000-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ