Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ: «Ο κ. Μπους καλά θα έκανε να πείσει τους εταίρους του ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί γεγονός πολιτικού χαρακτήρα και όχι ιμπεριαλιστικής φύσεως. Να καλωσορίσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, επειδή αυτή θα αποφέρει οφέλη για το ρωσικό λαό... όχι επειδή η Μόσχα θα συνεργαστεί στην αντιπυραυλική άμυνα. Πρόκειται για το NMD, ο κ. Μπους θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι αμφισβητείται η χρησιμότητά του, ότι η κατεσπευσμένη εφαρμογή του θα παρεμποδίσει την όλη προσπάθεια εξάλειψης των όπλων μαζικής καταστροφής» (ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: «Αυτή η συνάντηση (σ.σ. Μπους - Πούτιν) μπορεί να είναι, ούτως ή άλλως, ιστορική. Οσοι όμως πίστευαν ότι ο κ. Μπους θα κουβαλούσε στις αποσκευές του κάποιο νέο οικονομικό πρόγραμμα ή κάποια ένδειξη για το ότι η συμμαχία ανάμεσα στην Αμερική και τη Ρωσία μπορεί να ξεπεράσει το στάδιο της ελπίδας, απογοητεύτηκαν». (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΒΗΜΑ).

«ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ»: «Ο Πρόεδρος Μπους, πιθανότατα ακουσίως, κατέστησε δυσκολότερο τον αγώνα της Αμερικής με την απόρριψη αντί για την έγκριση πολλών συμβάσεων που απασχολούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους (βιολογικά όπλα, πυραυλική άμυνα, διεθνής Δικαιοσύνη και κλιματικές αλλαγές). Εκφράστηκε έτσι κάτι που εμφανίζεται ως κοινό αίσθημα στην αμερικανική κυβέρνηση: οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις συνεργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθειες να τεθούν όρια στην αμερικανική εξουσία. Στην πραγματικότητα όμως οι συμμαχίες μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες της Αμερικής. Η Ευρώπη αποτελεί για την Αμερική έναν ιστορικό και αναντικατάστατο σύμμαχο σε κάθε παγκόσμια μάχη... Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την κυβέρνηση (σ.σ. του Μπους), δε φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει μακροχρόνιες δεσμεύσεις αναφορικά με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Συμμαχίας, δεν οδηγεί το ΝΑΤΟ σε κινήσεις που θα αποφέρουν κέρδη στο μέλλον» (Μαντλίν Ολμπράιτ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ