Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Φάνης Κωνσταντινίδης

Εφυγε από κοντά μας χτες ο σύντροφος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και γνωστός κοινωνικός παράγοντας του Πειραιά, Φάνης Κωνσταντινίδης, τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, επίτιμος δικηγόρος, συγγραφέας πολλών βιβλίων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της γραμματείας του Κινήματος Ειρήνης στον Πειραιά.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 27/5, ώρα 4 μ.μ. στην Αγία Τριάδα Πειραιά.

Ο Φάνης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1918. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ. Κατά τη μεταξική περίοδο συμμετείχε σε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις στο πανεπιστήμιο. Στην περίοδο της κατοχής ανέπτυξε πλούσια δράση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Παραμονές Χριστουγέννων του '43 πιάστηκε από συνεργάτες των Γερμανών, τους ξέφυγε και πέρασε στην παρανομία. Από τη θέση του γραμματέα της ΕΠΟΝ Κοκκινιάς και του Γραφείου της ΕΠΟΝ Πειραιά διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του, την ικανότητα να καθοδηγεί και εμψυχώνει τους νέους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Με την απελευθέρωση, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ συνέχισε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών του. Γι' αυτή του τη δράση το '47 εξορίστηκε στην Ικαρία. Μόλις απολύθηκε ξαναπιάστηκε το '49 για παράνομη δράση και πέρασε στρατοδικείο. Το '50 φυλακίστηκε στα Βούρλα για τρία χρόνια και απολύθηκε το '52. Ανέπτυξε δράση μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, που αναδείχτηκε σε στέλεχός της, και μεταδικτατορικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ως δικηγόρος υπερασπίστηκε στα δικαστήρια τους αγωνιστές. Τον Απρίλη του '60 ήταν συνήγορος υπεράσπισης στη μεγάλη δίκη «για κατασκοπία» 42 ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ (Φλωράκη, Λουλέ κλπ.).

Ο λαός του Πειραιά εκτιμώντας την αγωνιστική δράση τον εξέλεξε για πολλές τετραετίες δημοτικό σύμβουλο Πειραιά. Διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ επί δημάρχου Δημήτρη Σαπουνάκη ('55), Γιώργου Κυριακάκου (το '64 και '78) και Τάσου Βουλοδήμου (το '75).

Από τα μαθητικά του χρόνια αναπτύσσει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα - το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει συνεργασίες σε διάφορα πνευματικά περιοδικά, αρθρογραφία σε πειραϊκές εφημερίδες, βιβλία με δοκίμια, διηγήματα, μυθιστορίες και μελέτες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο σύντροφος Φάνης γαλουχημένος με τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ διακρινόταν για την αγωνιστικότητά του. Τα τελευταία χρόνια παρότι η επάρατη ασθένεια τον βασάνιζε, δε σταμάτησε να αγωνίζεται να δίνει τη μάχη για τη ζωή όρθιος, συμμετέχοντας στο κίνημα του Πειραιά μέσα από την ΕΔΥΕ και τη δημοτική κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση», αλλά κυρίως έγραφε. Εγραφε για να προφτάσει ν' αφήσει στη νέα γενιά τα θαυμάσια αφηγήματά του: «Βηματισμός με χειροπέδες», «Εκεί ψηλά στα Σφακιά», «Η ανελέητη μοίρα των αθώων - Χρονικό από τα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου», «Δραπέτες από το μπλόκο της Κοκκινιάς».

Οι κομμουνιστές, ο λαός του Πειραιά θα τον θυμάται και θα τιμά την αγωνιστική και πνευματική προσφορά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανέκδοση μπροσούρας της ΕΠΟΝ με τίτλο «Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα» (2018-06-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις (2017-05-12 00:00:00.0)
Μνήμες και διδάγματα από το Μπλόκο της Κοκκινιάς (2013-08-27 00:00:00.0)
Για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ (2008-02-22 00:00:00.0)
Εγκαινιάζεται η πλατεία Κουμπάκη (2005-11-03 00:00:00.0)
Εκδήλωση της ΚΝΕ για την ΕΠΟΝ (2002-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ