Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Τις προτάσεις για την απαιτούμενη αντισεισμική θωράκιση της πόλης επαναφέρει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με αφορμή τη σεισμική έξαρση στο Αιγαίο.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι η Αθήνα, και η ευρύτερη περιοχή της, χαρακτηρίζεται από τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές και τεχνικές υποδομές. Από ασφυκτικές συνθήκες δόμησης και κατοικίας. Εξαφάνιση ελεύθερων χώρων. Κερδοσκοπική υπερδιόγκωση του κέντρου. Καταστροφή της περιαστικής γης. Τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία.

Χαρακτηρίζει αναγκαίο να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα πέρα από τα γενικότερα που απαιτούνται. Να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι αντισεισμικής αντοχής όλων των κτιρίων που αποτελούν χώρους μαζικής συγκέντρωσης, όπως χώροι εργασίας, νοσοκομεία, εκκλησίες, θέατρα, κινηματογράφοι, κ.ά. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στους χώρους όπου φοιτά (σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια), ζει (φοιτητικές εστίες) και διασκεδάζει (νυχτερινά καταστήματα) η νεολαία.

Επισημαίνει ότι η έλλειψη ελεύθερων χώρων της Αθήνας αποκτά πλέον δραματικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή συνεχίζουν την πολιτική εκποίησής τους, πιο έντονα, με άλλοθι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. «Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι όποιοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν χώρους εκτόνωσης και καταφυγής, προσωρινής κατάλυσης μετά από έναν σεισμό», συμπληρώνει.

Η «Συμπαράταξη» καλεί άμεσα να απελευθερωθούν χώροι κυρίως σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες και σε περιοχές στις οποίες οι μικροζωνικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από σεισμούς. Να γίνουν νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις, που να εξασφαλίζουν δρόμους διαφυγής σε περίπτωση σεισμού (ελεύθεροι χώροι και δρόμοι για προσπέλαση). Ακόμα, η αλλαγή χρήσεων γης είναι αναγκαία σε χώρους όπου λειτουργούν επικίνδυνες δραστηριότητες (βενζινάδικα, εργοστάσια, κλπ.). «Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στους δρόμους διαφυγής της πόλης, όπως, για παράδειγμα, τα κάγκελα στα πεζοδρόμια που περιορίζουν την κίνηση και μπορούν να εγκλωβίσουν πολίτες σε περίπτωση σεισμού», συνεχίζει.

Υπενθυμίζει πως η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση σεισμού στην πόλη, ούτε καν από τις ίδιες τις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες, με βάση μελέτη του ΟΑΣΠ (έχει αποδοθεί στο δήμο από το 1996), θα έπρεπε να έχουν επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Εξάλλου, η «Συμπαράταξη» επισημαίνει και «την αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε στην επισκευή κτιρίων χωρίς μελέτες, χωρίς έλεγχο υλικών. Που καθυστερεί δραματικά στη λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, αλλά και προωθεί την ανάθεση της ασφάλειας σε ιδιωτικές εταιρίες, μεταφέροντας την ευθύνη της στις τσέπες των εργαζομένων».

Καταλήγει ότι η αντισεισμική θωράκιση της Αθήνας, η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων από τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. «Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως, για παράδειγμα, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πρέπει να κατευθυνθούν, σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό, σε αυτό το στόχο», δηλώνει κατηγορηματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ