Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρση της Γενικής Επιστράτευσης του 1974

Την άρση -- και τυπική πλέον -- του καθεστώτος Γενικής Επιστράτευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ισχύει από το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, και με τη συμμετοχή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Σύμφωνα με την απόφαση καταργείται το ΠΔ 506/74 «Περί Γενικής Επιστράτευσης», το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 20 του Ιούλη 1974 και αποτέλεσε συνέχεια της κατάστασης Μερικής Επιστράτευσης από τον Απρίλη του 1946 εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία.

Οι κυριότερες αλλαγές που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΠΔ 506/74 είναι οι εξής:

α. Επιτάξεις: Η απόφαση επίταξης μέσων ιδιοκτησίας για περιπτώσεις ασκήσεων ή κρίσεων, που σήμερα είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών σχηματισμών και μονάδων, περιέρχεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

β. Επιχειρησιακή ικανότητα: Εκτιμάται ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσουν υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα χωρίς να είναι αναγκαία η κήρυξη της κατάστασης Γενικής Επιστράτευσης.

γ. Αποστρατείες προσωπικού: Οι αιτήσεις αποστρατείας των αξιωματικών θα γίνονται δεκτές και δε θα αναγκάζονται τα στελέχη του στρατεύματος να καταφεύγουν στη χρήση του «εκλέγεσθαι».

δ. Δε θα είναι δυνατό να καταργείται το δικαίωμα τμηματικής εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, της αποδημίας και ναυτολόγησης, ενώ το ανώτατο όριο ηλικίας μετά το οποίο οι υπόχρεοι στράτευσης που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις παύουν να θεωρούνται λιποτάκτες, δε θα είναι το 50ό αλλά όπως εκτιμάται θα κατέβει στο 40ό έτος.

Σημειώνεται ακόμα ότι με την κατάργηση του ΠΔ «Περί Γενικής Επιστράτευσης», δεν επέρχονται αλλαγές στη στρατολογική νομοθεσία καθώς και στις ποινές που επιβάλλονται από τα στρατιωτικά δικαστήρια. Επιμέρους περιπτώσεις που αφορούν στο Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και στο ρόλο Κρατικών Υπηρεσιών σε περίπτωση Γενικής Επιστράτευσης έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, όπως αναφέρεται, από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ