Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Ευρωστρατό, το Κυπριακό και την απόφαση του Λάακεν για το «Μέλλον της Ευρώπης»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, παρέδωσε στον πρωθυπουργό το παρακάτω κείμενο με τις θέσεις του Κόμματος:

Με το σημείωμά μας αυτό, επιθυμούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο διαφωνούμε ριζικά με την κυβερνητική πολιτική, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση - πρόσκληση για συμβολή μας στην «εθνική ομοψυχία», αφού έχουν ήδη διαμορφωθεί αρνητικές και επικίνδυνες καταστάσεις και με τη συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξαιτίας της στάσης των άλλων κομμάτων της Βουλής. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση εμμένει στη χαραγμένη πολιτική της, δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της.

Πέρα από τη γενική διαφωνία μας με τον Ευρωστρατό, εκτιμάμε ότι η δημιουργία του, πέραν των άλλων σοβαρών συνεπειών, νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας σε βάρος της χώρας στο χώρο του Αιγαίου.

Παρά τις δρομολογημένες εξελίξεις, υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες, αν το θελήσει και επιλέξει η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, να γίνουν ορισμένες κινήσεις, με στόχο την παρεμπόδιση και ακύρωση, τόσο των συνεπειών από τη συγκρότηση και δράση του Ευρωστρατού, όσο και στο μεγάλο θέμα του Κυπριακού.

Τέτοιες κινήσεις και ενέργειες θα ήταν:

  • Να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, αντί να καθησυχάζει, διατυπώνοντας μερικές ανησυχίες, κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
  • Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το βέτο.
  • Υπάρχει και η δυνατότητα αποδέσμευσης από τις Συμφωνίες της Μαδρίτης, που έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, οδηγούν στο Διεθνές Δικαστήριο όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, το αδιαπραγμάτευτο για το λαό ζήτημα των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Να δηλωθεί ότι η μόνη διαφορά που γνωρίζει η χώρα μας και μπορεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο είναι εκείνη της υφαλοκρηπίδας της Χάγης. Υπάρχει η δυνατότητα καταδίκης του κειμένου της Αγκυρας, που πρέπει να είναι τελεσίδικη και ευκρινής.
  • Ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση στο ζήτημα του Κυπριακού ως πρόβλημα διεθνές, που καλύπτεται από σωστές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να φέρει ενώπιον της Βουλής όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συνολικές θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα, για το ζήτημα της ειρήνης και του πολέμου, για το Κυπριακό, για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ