ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ενας κόσμος χωρίς καπιταλισμό είναι απαραίτητος

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη στο Πόρτο Αλέγκρε

Χιλιάδες εκπρόσωποι από 143 χώρες της υφηλίου, πήραν μέρος στις εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, από τις 31 Γενάρη έως τις 5 Φλεβάρη στο Πόρτο Αλέγκρε, την πρωτεύουσα της νοτιότερης επαρχίας της Βραζιλίας, Ρίο δο Σουλ. Ανάμεσά στους και ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ενώ έκανε και παρέμβαση, η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, δεν υπάρχει πλέον η Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο στην Ευρώπη. Ο ιμπεριαλισμός εμφανίζεται παντοδύναμος και επεκτείνει την εξουσία του και την κυριαρχία του σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να λεηλατήσουν τα πλούτη του τρίτου κόσμου, να αγοράσουν φτηνές πρώτες ύλες και να πουλήσουν ακριβά βιομηχανικά προϊόντα, να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στις διεθνείς συναλλαγές μέσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να εκμεταλλευτούν την εργατική τάξη των χωρών αυτών μέσα από τις λεγόμενες επενδύσεις, να υποθηκεύσουν το μέλλον των λαών με το τεράστιο εξωτερικό χρέος.

Ταυτόχρονα, ο ιμπεριαλισμός παλεύει και σε ένα δεύτερο μέτωπο. Εχει εξαπολύσει μια επίθεση μεγάλης κλίμακας ενάντια σε όλα όσα η εργατική τάξη έχει κατακτήσει με την πάλη της τα τελευταία 150 χρόνια. Η διάλυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και σύνταξης, η επιβολή «ευέλικτων» μορφών εργασίας, η διαίρεση μιας θέσης πλήρους απασχόλησης σε δύο ή τρεις θέσεις μερικής απασχόλησης, μαζί με την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, της ιατρικής περίθαλψης, της παιδείας, του πολιτισμού, είναι βασικά στοιχεία της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού.

Κάτω από αυτές της συνθήκες, είναι εντελώς φυσιολογικό η αντιλαϊκή πολιτική να προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια και η αποφασιστικότητα για πάλη για έναν καλύτερο κόσμο οδήγησε στην ανάπτυξη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, το οποίο κατευθύνεται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (τις ΗΠΑ και την ΕΕ), καθώς και ενάντια στους διεθνείς οργανισμούς που αυτά χρησιμοποιούν για να επιβάλουν τη θέλησή τους, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι "G-8".

Ενα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι το μέλλον αυτού του κινήματος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΠΟΕ, υποκρίνονται ότι είναι ευαίσθητοι στα λαϊκά αιτήματα, υποκρίνονται ότι ακούν. Ταυτόχρονα προτείνουν την παραπέρα φιλελευθεροποίηση ως λύση των προβλημάτων. Θέλουν να εξουδετερώσουν το κίνημα, να το μετατρέψουν σε κίνημα ανώδυνης διαμαρτυρίας. Βεβαίως γνωρίζουν ότι οι λαοί της Γης δεν είναι αφελείς και, για το ενδεχόμενο να αποτύχει αυτή η προσπάθειά τους, καταφεύγουν σε άγρια καταστολή σαν αυτή που είχαμε στη Γένοβα ή ακόμα χειρότερη.

Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης έχει τεράστιο δυναμικό. Εχει τη δυνατότητα να γίνει δύναμη κοινωνικής αλλαγής, με τη στενότερη σύνδεσή του με την πάλη της εργατικής τάξης κατά της αστικής.

Ενας άλλος κόσμος είναι πράγματι δυνατόν να χτιστεί. Ενας κόσμος χωρίς καπιταλισμό είναι όχι μόνον εφικτός, είναι απαραίτητος και, ταυτόχρονα, αναπόφευκτος. Είναι γεγονός ότι απέναντί μας έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Ομως, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όσο δυνατοί και αν είναι οι καταπιεστές, οι καταπιεσμένοι αποδεικνύονται, στο τέλος, πιο ισχυροί».

ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων

Επιτυχές το πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας στους σεισμόπληκτους και απομονωμένους κατοίκους του Σαλβαδόρ, που ολοκλήρωσε η ΕΕΔΔΑ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στο Σαλβαδόρ, ύψους 20 εκατομμυρίων δραχμών, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Διανεμήθηκαν φάρμακα σε ιατρικά κέντρα και επιτροπές υγείας σε εκείνες τις σεισμόπληκτες περιοχές και φτωχές, απομονωμένες αγροτικές κοινότητες, όπου δεν έχει δοθεί καθόλου ή σχεδόν καθόλου φαρμακευτική βοήθεια παρά τις μεγάλες ανάγκες. Μετά την ιδιωτικοποίηση όλων σχεδόν των νοσοκομείων, τα φάρμακα στο Σαλβαδόρ θεωρούνται είδος πολυτελείας και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει πρόσβαση.

Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας στο Σαλβαδόρ είναι πολύ άσχημη, οι παροχές μετρημένες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, εξαιρετικά ακριβές. Επιπλέον, οι άνεργοι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση και, επομένως, δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικά οι κάτοικοι των μικρών απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων, σπάνια μπορούν να καταφύγουν πια στα μεγάλα νοσοκομεία.

Η διανομή των φαρμάκων έγινε από την οργάνωση, με την οποία η ΕΕΔΔΑ συνεργάζεται στενά από το 1988 και με τη βοήθεια δύο μελών της ΕΕΔΔΑ που πήγαν γι' αυτό το σκοπό στο Σαλβαδόρ. Επίσης, παραδόθηκαν και φάρμακα βάρους 100 κιλών και παιδικά ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί από μαζικές οργανώσεις και απλό κόσμο, ύστερα από κάλεσμα της ΕΕΔΔΑ.

Η ΕΕΔΔΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για βοήθεια στο λαό του Σαλβαδόρ και, γενικά, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και κάνει έκκληση στον ελληνικό λαό να συνεισφέρει σ' αυτήν την προσπάθεια.

Ο αριθμός λογαριασμού είναι: Εθνική Τράπεζα, 116/296074-55.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο Μάικο ξανά πρωθυπουργός

ΤΙΡΑΝΑ.--

Η ανάδειξη στον πρωθυπουργικό θώκο του Παντελί Μάικο, χτες, στη σχετική ψηφοφορία στα γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) στα Τίρανα δημιουργεί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, την ελπίδα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου που είχε δημιουργήσει η, διαρκούσα από τον Οκτώβρη, διένεξη του παραιτηθέντος (29/1) Ιλιρ Μέτα με τον πρόεδρο του ΣΚ, Φάτος Νάνο. Κατά τρόπο αρκετά χαρακτηριστικό, από τους πρώτους που έσπευσαν επιτόπου για να συγχαρούν το νέο πρωθυπουργό ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Τζόζεφ Λίμπρεχτ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Νάνο, κάτι μάλλον εθιμοτυπικό αφού η παγερή σχέση που διατηρεί η αμερικανική διπλωματία με αυτόν δε μοιάζει να αλλάζει. Οπως μεταδίδει το Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, ο Λίμπρεχτ δήλωσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι με βάση την τρέχουσα κατάσταση».

Ο Μάικο εκτίμησε πως «η πολιτική κρίση θέτει την Αλβανία εκτός Ευρώπης» και δεσμεύτηκε να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά στην ταραχώδη παρελθούσα σχέση του με τον Νάνο, που είχε εξαναγκάσει και τον ίδιο σε παραίτηση το 1998, ο Μάικο δεν έκανε κανένα σχόλιο. Πάντως νίκησε με ευκολία τα πρόσωπα που πρότεινε ο Νάνο: Η ψηφοφορία απέβη υπέρ του με 65 ψήφους έναντι των 35 που έλαβε η αντίπαλός του, υπουργός Εξωτερικών, Ερμελίντα Μέξι, ενώ ο τρίτος υποψήφιος που υποστήριζε ο Νάνο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Καστριότ Ισλάμι, είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ο Μάικο είχε αποσπάσει τα εύσημα των ΗΠΑ και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ήταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας το 1999, στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές, ο Μάικο είπε μόνον ότι θα προσπαθήσει να διεξαχθούν ομαλά, χωρίς να διευκρινίσει αν θα στηρίξει μια πιθανή υποψηφιότητα Νάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ