Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο Μάικο ξανά πρωθυπουργός

ΤΙΡΑΝΑ.--

Η ανάδειξη στον πρωθυπουργικό θώκο του Παντελί Μάικο, χτες, στη σχετική ψηφοφορία στα γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) στα Τίρανα δημιουργεί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, την ελπίδα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου που είχε δημιουργήσει η, διαρκούσα από τον Οκτώβρη, διένεξη του παραιτηθέντος (29/1) Ιλιρ Μέτα με τον πρόεδρο του ΣΚ, Φάτος Νάνο. Κατά τρόπο αρκετά χαρακτηριστικό, από τους πρώτους που έσπευσαν επιτόπου για να συγχαρούν το νέο πρωθυπουργό ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Τζόζεφ Λίμπρεχτ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Νάνο, κάτι μάλλον εθιμοτυπικό αφού η παγερή σχέση που διατηρεί η αμερικανική διπλωματία με αυτόν δε μοιάζει να αλλάζει. Οπως μεταδίδει το Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, ο Λίμπρεχτ δήλωσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι με βάση την τρέχουσα κατάσταση».

Ο Μάικο εκτίμησε πως «η πολιτική κρίση θέτει την Αλβανία εκτός Ευρώπης» και δεσμεύτηκε να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά στην ταραχώδη παρελθούσα σχέση του με τον Νάνο, που είχε εξαναγκάσει και τον ίδιο σε παραίτηση το 1998, ο Μάικο δεν έκανε κανένα σχόλιο. Πάντως νίκησε με ευκολία τα πρόσωπα που πρότεινε ο Νάνο: Η ψηφοφορία απέβη υπέρ του με 65 ψήφους έναντι των 35 που έλαβε η αντίπαλός του, υπουργός Εξωτερικών, Ερμελίντα Μέξι, ενώ ο τρίτος υποψήφιος που υποστήριζε ο Νάνο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Καστριότ Ισλάμι, είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ο Μάικο είχε αποσπάσει τα εύσημα των ΗΠΑ και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ήταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας το 1999, στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές, ο Μάικο είπε μόνον ότι θα προσπαθήσει να διεξαχθούν ομαλά, χωρίς να διευκρινίσει αν θα στηρίξει μια πιθανή υποψηφιότητα Νάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ