Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ειλημμένες αποφάσεις φθάνει ο Σαρόν στις ΗΠΑ

Μια ολόκληρη οικογένεια περνά μέσα από τα κατσάβραχα στη Ναμπλούς αφού η πόλη είναι αποκλεισμένη από τα ισραηλινά στρατεύματα

Associated Press

Μια ολόκληρη οικογένεια περνά μέσα από τα κατσάβραχα στη Ναμπλούς αφού η πόλη είναι αποκλεισμένη από τα ισραηλινά στρατεύματα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΑΡΙΣΙ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Αισιόδοξος ότι θα εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου στην τακτική που ακολουθεί απέναντι στους Παλαιστινίους αναχώρησε για τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ο Αριέλ Σαρόν. Εκτός από το Παλαιστινιακό, στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνεται, επίσης, ο, κατά Μπους, «άξονας του κακού» και ιδιαίτερα το Ιράν και το Ιράκ. Υπό το κλίμα αυτό, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ύψωναν τους τόνους κατά της Π. Αρχής αλλά και του Ιράν. Ταυτόχρονα, όμως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι η ΕΕ «διαφωνεί σχεδόν ολοκληρωτικά με τη στάση που υιοθετεί ο Σαρόν και κατ' επέκταση οι ΗΠΑ».

Την τέταρτη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν χρόνο, αναμένεται να έχει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή Ζόζεφ Αβφερ, ο Σαρόν, τουλάχιστον στο Παλαιστινιακό, αναμένει την ανοιχτή αμερικανική υποστήριξη με μοναδική, ίσως, σύσταση, την αποφυγή άμεσης ανατροπής της Π. Αρχής. Για τον Παλαιστίνιο αναλυτή Γκχασάν αλ Κχατίμπ, το ερώτημα είναι «τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί».

Ο Αριέλ Σαρόν προτίθεται να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με τον Αραφάτ, πρόταση που διατύπωσε, ήδη, ανοιχτά ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, που ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωνε ότι ο «Αραφάτ δε θα πρέπει να συμμετάσχει πλέον σε κανέναν διάλογο γιατί δεν πάταξε τους τρομοκράτες» και κάλεσε τις ΗΠΑ να «ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με άλλους Παλαιστινίους αξιωματούχους, είτε στον περίγυρο είτε στην αντιπολίτευση του Αραφάτ». Απηχώντας ανάλογες απόψεις, ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας, Ούζι Λαντάου, υπογράμμιζε ότι οι Παλαιστίνιοι «αποτελούν μέρος του άξονα του κακού που κατονόμασε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως».

Πάντως, ο Κόλιν Πάουελ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον «θα διατηρήσει επαφές με τον Αραφάτ» αν και έσπευσε να τονίσει ότι «θα πρέπει επιτέλους να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και στη βία». Ως μοναδικό «νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, εφόσον είναι εκλεγμένος Πρόεδρος», χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ και ο Ουίλιαμ Μπερνς, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, που συναντήθηκε, χτες, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Εκτός από το Παλαιστινιακό, ο Σαρόν αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του Ιράν και του Ιράκ στον «άξονα του κακού», ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι όξυναν τις κατηγορίες τους σε βάρος της Τεχεράνης ότι υποθάλπει τρομοκρατία, της οποίας τα πλοκάμια, μέσω Λιβάνου και «Χεζμπολάχ», απειλούν το Ισραήλ, ενώ διέψευδαν ότι υπάρχει σχέδιο ιρανικού πυρηνικού πλήγματος. Ο ισραηλινός Τύπος, πάντως, εκτιμούσε ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι κατά της Τεχεράνης, «προκειμένου να υπάρχει σχετικός έλεγχος της κατάστασης».

ΕΕ διαφωνούσα, Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουσα

«Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την πολιτική του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή γιατί είναι λάθος να ακολουθείται τυφλά η πολιτική ξεκάθαρης καταπίεσης που ασκεί ο Σαρόν», δήλωνε, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος ζητούσε μια «δικαιότερη αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ». Ο Ιμπέρ Βεντρίν ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Γαλλία θα χορηγήσει 1,7 εκατομμύρια ευρώ βοηθείας, φέτος, προς τους Παλαιστινίους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την άλλη, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Μίρορ» προειδοποιούσε ότι κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον κόσμο, και επανέλαβε ότι «στόχος των Παλαιστινίων είναι μια ισότιμη, δίκαιη γειτνίαση».

Ταυτόχρονα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό ότι παραβιάζει κατάφωρα την 4η Σύμβαση της Γενεύης, που ορίζει τα όρια δράσης μιας δύναμης κατοχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οβίδες αποτελούμενες από 5.000 σαΐτες εκάστη, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες από αέρος, μεθόδους συλλογικής τιμωρίας και καταστροφής αγαθών, όπως και κατεδαφίσεις σπιτιών, δηλαδή όλα όσα απαγορεύονται από την 4η Συνθήκη της Γενεύης.

Παρά τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, χτες κατεδαφίστηκαν και άλλα σπίτια Παλαιστινίων στην περιοχή Μπέιτ Χανίνα, της Ανατ. Ιερουσαλήμ, με το πρόσχημα ότι ήταν παράνομα. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός, μετά από ειδοποίηση οδηγού λεωφορείου, εισέβαλε στο όχημα, κοντά στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίμ, και συνέλαβε έναν επιβαίνοντα που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκε φορτίο οβίδων, παλαιστινιακής κατασκευής, σε φορτηγό έξω από τη Ναμπλούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ