Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εν αναμονή επιθέσεων
  • Προειδοποιήσεις του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ
  • Καμία διασύνδεση του Ιράκ με τρομοκρατικές οργανώσεις ή επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μια φορά κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιεί για περισσότερες επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Η τρομολαγνία συνεχίζεται, όπως και οι προετοιμασίες όχι μόνο για χτύπημα εντός των ΗΠΑ από «κακούς τρομοκράτες», αλλά και από τις ΗΠΑ προς άλλους...

Το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλες οργανώσεις έχουν μελλοντικά σχέδια για επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, ακόμη και σε στόχους που προσφέρονται άμεσα και δεν είναι άλλοι από τη διοργάνωση των χειμερινών αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, αλλά και το Σούπερ Μπολ, όπως δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ενώπιον του Κογκρέσου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τένετ είπε ακόμα πως πυρήνες της Αλ Κάιντα, που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων και πως το συγκεκριμένο δίκτυο είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του με άλλες οργανώσεις σε χώρες όπως η Σομαλία, η Υεμένη, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

«Η Αλ Κάιντα έχει σχέδια επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία», επισήμανε ο αρχηγός της CIA στην κατάθεσή του που ετοίμασε για την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και πιο συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι «οι αμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο ειδικά στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μπορεί να δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα χρησιμοποιεί συμβατικά όπλα, όμως το δίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, προσπάθησε να αποκτήσει «πολύ επικίνδυνα» χημικά όπλα και τοξίνες.

Πάντως, ερωτώμενος από γερουσιαστές, ο διευθυντής της CIA δε γνωρίζει τι συμβαίνει με τον Μπιν Λάντεν, αλλά θεωρεί ότι ο μουλάς Ομάρ είναι ζωντανός. Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο θέμα αυτό και η ειδική επιτροπή του Κογκρέσου αποφάσισε να κάνει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την παγκόσμια απειλή που συνιστά η τρομοκρατία.

Τέλος, ο Τένετ αναφερόμενος στις τρεις χώρες, το Ιράν, το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, που έχει κατονομάσει ως «άξονα του κακού», αλλά και απειλήσει άμεσα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τόνισε όσον αφορά αρχικώς το Ιράν ότι παραμένει «μία σοβαρή ανησυχία εξαιτίας της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης μάλιστα αγοράς όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και πυραύλων», ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εξακολουθεί να πουλά πυρηνικά και όπλα σε χώρες όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Συρία.

Οσο για το Ιράκ, ο Τένετ τόνισε πως «πιστεύουμε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ποτέ δεν εγκατέλειψε το πρόγραμμά ανάπτυξης πυρηνικών όπλων». Πάντως, χτες η εφημερίδα «New York Times», αναφερόμενη στην επικείμενη κατάθεση Τένετ, ανέφερε ότι η CIA δεν έχει κανένα στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Και δεν έχει στοιχεία ανάλογα από το 1993, δηλαδή σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία. Παράλληλα, η CIA είναι επίσης πεπεισμένη, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει προμηθεύσει με όπλα, χημικά ή βιολογικά την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ