ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΟΥ

Ας δούμε πώς θα πάει προς την κάλπη ο «μέσος» Ελληνας ψηφοφόρος.

Το πρώτο που σκέφτεται είναι «πάω να ψηφίσω το κόμμα μου». Οι περισσότεροι έχουν διαλέξει εκ των προτέρων το κόμμα τους, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είτε γιατί αυτό ψήφιζαν οι γονείς τους και συνεχίζουν την παράδοση. Είτε γιατί τους βοήθησε κάπου, κάποτε με κανένα ρουσφετάκι, κάνα διορισμούλι, καμιά ευμενή μεταθεσούλα στη δουλιά ή στο στρατό. Είτε γιατί ο τάδε υποψήφιος βουλευτής είναι συγγενής, φίλος ή γνωστός και του έχουν υποχρέωση. Είτε γιατί «γουστάρουν» τον αρχηγό του κόμματος ή κάποιον από τους επίδοξους αντικαταστάτες του. Αλλοι από ιδεολογία - αν και σήμερα αυτό το κριτήριο έχει υποβαθμιστεί πολύ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που συγκλίνουν πλέον όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ιδεολογικά - κι άλλοι ορμώμενοι από τη θέλησή τους να είναι με τους νικητές - αυτοί πια αναδεικνύονται πριν τις εκλογές από τα γκάλοπ και τις προτιμήσεις των ΜΜΕ - κι από το φόβο τους ότι, αν δεν ψηφίσουν ένα από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, η ψήφος θα πάει χαμένη κι ας όψεται γι' αυτό ο εκλογικός νόμος και η προπαγάνδα για την ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων, ώστε ν' αποφευχτεί η «πολιτική ρευστότητα», που οδηγεί σε περιπέτειες. Τέλος, κάποιοι μπορεί να πάνε στην κάλπη χωρίς καμιά άλλη «δέσμευση», παρά μόνο σκεπτόμενοι πώς θα συνεχίσουν να τα «κονομάνε» εύκολα και γρήγορα από το Χρηματιστήριο και ψηφίζουν το κόμμα που νομίζουν - άλλη αυταπάτη αυτή - ότι εγγυάται τη συνεχή άνοδο του Χρηματιστηρίου κι επομένως η νίκη του στις εκλογές τούς συμφέρει για να μη χάσουν το κομπόδεμά τους που παίζουν στη Σοφοκλέους. Αυτά, κατά βάση, είναι τα «κριτήρια» της ψήφου για τον «μέσο» Ελληνα ψηφοφόρο. Και είναι, πραγματικά, πολύ δύσκολο να τον πείσεις ότι με άλλα, πιο σοβαρά και πιο ωφέλιμα και για τον ίδιο, σε τελευταία ανάλυση, κριτήρια πρέπει να οδηγηθεί στην κάλπη. Ομως, πάντα υπάρχει δυνατότητα οι άνθρωποι που σκέπτονται και είναι καλοπροαίρετοι να αλλάξουν κριτήρια ψήφου και να απεγκλωβιστούν από τη λογική των δεσμεύσεων που τους κρατάει «δεμένους» ιδιαίτερα στα δυο μεγάλα κόμματα. Αρκεί η συζήτηση μαζί τους και ενόψει των εκλογών, αλλά και όλο το άλλο διάστημα, να είναι ανοιχτή, γόνιμη, με επιχειρήματα, με επιμονή και υπομονή.

***

Λέει το ΚΚΕ: Κριτήριο της ψήφου σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι η ΟΝΕ, ποιον ωφελεί και ποιον ζημιώνει η ένταξη της Ελλάδας σ' αυτή. Για να πείσουμε όμως, πρέπει να εξηγήσουμε με απλά, κατανοητά και πειστικά λόγια τι σημαίνει ΟΝΕ και για τη χώρα μας γενικώς, αλλά και για τον καθένα Ελληνα ξεχωριστά, που ανήκει στα λαϊκά στρώματα.

Οτι, δηλαδή, ΟΝΕ σημαίνει ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος και για πάρα πολλούς, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ηλικία από 1 μέχρι και 50 ετών σήμερα, κοινωνική σύνταξη «γιοκ». Αυτό δεν είναι υπερβολή, ούτε κινδυνολογία. Το είπε, άλλωστε, ο διοικητής του ΙΚΑ: «Για όσους γεννήθηκαν από το 1950 και μετά» - είπε ο «μεγάλος» - «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα πάρουν σύνταξη». Κι ύστερα ανακοίνωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν στο Χρηματιστήριο, κάνοντας την «κηδεία» με «ξένα κόλλυβα».

ΟΝΕ σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα των βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας - ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, πολεμική βιομηχανία κ. ά. - ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση όλων των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Δεν το λέμε εμείς μόνο. Το είπε και ο πρωθυπουργός: «Δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι με μόνιμη και σίγουρη δουλιά, αλλά απασχολήσιμοι κάπου και για κάποιο χρονικό διάστημα». Και είναι φανερό ότι αυτοί που θα καταφέρνουν να βρουν κάπου και κάποτε δουλιά, δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση - πώς να συμπληρώσουν τα ένσημα; - και στη σύνταξη. Είναι, δε, προφανές ότι ούτε λόγος για δικαίωμα σε απεργίες και αγώνες, ώστε να διεκδικήσουν αυξήσεις στα μεροκάματα και στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς. Αλλωστε, ακόμα κι αν κάποιοι το τολμούσαν, διακινδυνεύοντας να βρεθούν χωρίς κι αυτή την πρόσκαιρη απασχόληση, θα έβρισκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια, όπως γίνεται και τώρα.

ΟΝΕ σημαίνει μείωση της παραγωγής στον αγροτικό τομέα της οικονομίας και ξεκλήρισμα από τη γη τους χιλιάδων αγροτών. Ετσι ορίζει η περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» των προϊόντων και το συμφέρον των χωρών της ΕΕ, που δε θέλουν να αγοράζουν πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αφού είναι ακριβά και βρίσκουν πιο φτηνά στη διεθνή αγορά, ή δεσμεύονται ν' αγοράσουν από τις ΗΠΑ.

ΟΝΕ σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας - οι εντολές από τις Βρυξέλλες λένε «κόψτε συνεχώς από τις δημόσιες δαπάνες» - οπότε το παιδί του φτωχού δε θα μπορεί να σπουδάσει και ο άρρωστος που δεν «τα 'χει», δε θα μπορεί να γιατρευτεί.

***

Λέει, επίσης, το ΚΚΕ: Κριτήριο της ψήφου θα πρέπει να είναι το Ελσίνκι, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις συμφωνίες που έγιναν εκεί. Και πρέπει να εξηγήσουμε πειστικά ότι στο Ελσίνκι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η διαδικασία παράδοσης της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και βλέπουμε ότι:

  • Παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο - «τα βρήκαν» οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αρχουσών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπως φαίνεται και από τα «ερωτικά τιτιβίσματα» ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ισμαήλ Τζεμ.
  • Ανοίγει ο δρόμος επικύρωσης της διχοτόμησης της Κύπρου, με όχημα την ένταξή της στην ΕΕ και υπό την παρακολούθηση των ΗΠΑ.
  • Υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μισθοφορικών στρατών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εκστρατείες στον Καύκασο, προς εξυπηρέτηση των στρατιωτικο-στρατηγικών επιδιώξεων και συμφερόντων του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και γενικώς των ιμπεριαλιστών, Αμερικανών και Ευρωπαίων, στο χώρο των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η Ελλάδα, αντί να γίνει ισχυρή μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - όπως ισχυρίζεται ο Κ. Σημίτης και συμφωνεί ο Κ. Καραμανλής - χάνει συνεχώς τη δύναμή της και την κυριαρχία της και μετατρέπεται σ' ένα κράτος - δορυφόρο των ιμπεριαλιστών και «μπανανία» μαζί. Κι αυτή η εξέλιξη έχει απτές επιπτώσεις στο λαό μας, καθώς διακυβεύεται το ειρηνικό μέλλον του - ο πόλεμος στα Βαλκάνια δεν τέλειωσε, η πληγή του Κόσσοβου παραμένει ανοιχτή για να θυμίζει πως τα σύνορα καταργήθηκαν για να κατασκευάζονται κράτη - προτεκτοράτα, ενώ οι κυβερνήσεις - ανδρείκελα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών των Βαλκανίων είναι πιο επικίνδυνες ακόμα και από την τουρκική, αφού ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμες να ανταποκριθούν, χωρίς καν δεύτερη σκέψη, στις εντολές των «μεγάλων αφεντικών» και να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες την περιοχή - κι απειλείται η ίδια η εθνική υπόστασή του.

***

Λέει, ακόμα, το ΚΚΕ: Κριτήριο της ψήφου είναι η ανάγκη να αυξηθεί η εκλογική μου δύναμη μέσα στο λαό, ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτό το ενισχυμένο ποσοστό του για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου, που στην πορεία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για να την οδηγήσει στην πρόοδο. Κι αυτό πρέπει να εξηγηθεί πειστικά. Να γίνει πλήρως κατανοητό στα λαϊκά στρώματα ότι το ΚΚΕ δε νοιάζεται μόνο για να πάρει κάποιες παραπάνω ψήφους και περισσότερες καρέκλες στη Βουλή, αλλά για το πώς και οι εκλογές θα αξιοποιηθούν, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για πραγματικές αλλαγές στην Ελλάδα, για μια άλλη κυβερνητική εξουσία, που θα υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα από το μεγάλο κεφάλαιο και τους ξένους «προστάτες» της χώρας μας. Επομένως, υπάρχει και εναλλακτική πρόταση σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο η κυβέρνηση του ενός εκ των κομμάτων του δικομματισμού, ή «κεντροαριστερή» και «κεντροδεξιά» εκδοχή του.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Του Σ. Βαρθολομαίου, στελέχους της «Εργοστασιακής Επιτροπής» Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Στόχος η ιδιωτικοποίηση

- Μπροστά στις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για κατασκευή υποβρυχίων, ο διοικητής της ΕΤΒΑ αποκάλυψε πως ετοιμάζεται νέα συρρίκνωση προσωπικού. Πώς το σχολιάζετε;

- Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και για να γίνει αυτό, απαιτείται η παραπέρα μείωση του προσωπικού. Στα πλαίσια του καθεστώτος 51-49 (51% μετοχών η ΕΤΒΑ, 49% οι εργαζόμενοι) χάθηκαν από τα Ναυπηγεία 1.200 θέσεις εργασίας, τώρα η κυβέρνηση θέλει να χαθούν άλλες 800 θέσεις. Ομως τα έργα που ήδη έχουν αναλάβει τα ναυπηγεία, η νέα σύμβαση που αναμένεται με το Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή 4 υποβρυχίων, απαιτούν όχι μόνο να μη γίνει συρρίκνωση, αλλά να γίνουν και νέες προσλήψεις. Μέσα από τη συρρίκνωση επιδιώκεται να απαλλαγούν τα Ναυπηγεία από το μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα και κατακτήσεις και να ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, για να γίνουν αρεστά στον μελλοντικό ιδιώτη μνηστήρα. Να μείνει λίγο προσωπικό και «ευέλικτο» και ο ιδιώτης που θα πάρει τα Ναυπηγεία, ανάλογα με το φόρτο εργασίας, να χρησιμοποιεί εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους σε συνθήκες «μαύρης εργασίας», όπως γίνεται και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

- Η εφαρμογή του καθεστώτος 51-49 συνοδεύτηκε με πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση, ισχυριζόμενη πως η «λύση» αυτή διασφαλίζει τα Ναυπηγεία. Ποια είναι η εμπειρία από τα 4 χρόνια εφαρμογής του καθεστώτος;

- Πραγματικά, η κυβέρνηση για να μπορέσει να επιβάλει το 51-49, μας έταξε «λαγούς με πετραχήλια», ενώ η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του Σωματείου στήριξε αυτή την επιλογή, λέγοντας μάλιστα στους εργαζόμενους: «`Η 51-49 ή κλείνουν τα Ναυπηγεία». Οι εργαζόμενοι το αποδέχτηκαν μετά από εκβιασμούς. Το τίμημα ήταν βαρύ, αφού με την υπογραφή της πλειοψηφίας, συνοδεύτηκε με 4 χρόνια εργασιακή ειρήνη, με το να μπουν στο «γύψο» οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και με αυξήσεις - «ψίχουλα» στα όρια του πληθωρισμού. Στα 4 αυτά χρόνια, αυτή που ωφελήθηκε από το καθεστώς ήταν η πολυεθνική «Μπράουν εντ Ρουτ», που για 2,5 χρόνια είχε αναλάβει το μάνατζμεντ και πήρε εκατοντάδες εκατ. δραχμές για να μη φέρει καν δουλιές. Ηταν μια ομάδα διευθυντών, με πλουσιοπάροχες αμοιβές και οι εργολάβοι που μπήκαν αθρόα στα Ναυπηγεία. Οι εργαζόμενοι δεν έχασαν μόνο από τις αυξήσεις - «ψίχουλα», δεν υποχρεώθηκαν μόνο να πληρώνουν για μετοχές, δηλαδή για να έχουν δουλιά, αλλά δέχτηκαν επίθεση και στα δικαιώματά τους. Με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας του Σωματείου, επιχειρήθηκε η επιβολή διπλής ειδικότητας και πολλαπλής απασχόλησης.

- Ποιες είναι οι προτάσεις της «Εργοστασιακής Επιτροπής» για το μέλλον των Ναυπηγείων;

- Δεν υπάρχει μόνο η πολιτική της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης. Υπάρχει και η πολιτική ανάπτυξης των Ναυπηγείων προς το συμφέρον της άμυνας, της οικονομίας και των εργαζομένων. Αυτή η πολιτική μπορεί να «περπατήσει» με Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 100% στο δημόσιο, με τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα αμυντικής - ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως προτείνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν προς μια τέτοια κατεύθυνση, αξιοποιώντας και το όπλο της ψήφου. Τους καλούμε να ψηφίσουν με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα, κόντρα σε όσους υπηρετούν την πολιτική ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες.


Ντ. Ν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ