ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Κάθε επιλογή έχει το κόστος της

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μέτρα το έχει σου και πάρε θέση. Εκεί ακριβώς είμαστε. Πλήρωσες ξανά και ξανά αυτόν που σ' έχουν εκπαιδεύσει να σου «αρέσει». Καιρός να αποφασίσεις για το κόστος. Θα συνεχίσεις να πληρώνεις για να σε δουλεύουν, ή, για να 'σαι κύριος του εαυτού σου; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κόστος. Πολλοί πίστεψαν πως θα τα βγάλουν πέρα μένοντας στο πλευρό των ισχυρών. Προς το γέρμα της ζωής, τους ακούς να σου λένε «όλοι ίδιοι είναι» κι εννοούν αυτούς στους οποίους πίστεψαν σα σωτήρες. Δεν τους περνά απ' το μυαλό ότι είναι κι οι ίδιοι ένοχοι γιατί αρνήθηκαν να σταθούν στη ζωή όρθιοι ως τάξη ενάντια σε τάξη.

Καλοί συνάδελφοι επιμένουν να αναλύουν την πραγματικότητα με τα εργαλεία μιας σχολής πολιτικών επιστημών, όπου τα πάντα αναγορεύονται σε μια αντίληψη περί πολιτικής που κυκλοφορούσε δικαίως τότε στην αρχαιοελληνική γραμματεία, μια αντίληψη, όμως, που στη μηχανική της μεταφορά επιμένει να αγνοεί και σήμερα τη βαθιά ταξική διαίρεση της κοινωνίας και σε πείσμα της πραγματικότητας ζητάει από την πολιτική να υπηρετεί γενικώς το καλό.

Ομως και η πολιτική δεν μπορεί παρά να αντανακλά ταξικά συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να είναι καλός ένας αστός πολιτικός για τον εργάτη. Και το αντίστροφο, δεν ισχυρίζεται ο κομμουνιστής πολιτικός ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει η εργατική εξουσία θα είναι καλή και για τους αστούς. Αλλωστε, αυτούς λέει ότι θα τους καταργήσει η εργατική εξουσία. Θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν οι αστοί. Κι αυτοί θέλουν να είναι οι εργάτες στα γόνατα. Δεν υπάρχει πεδίο κοινού καλού. Μ' αυτήν την έννοια δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε ως καλή εξέλιξη αυτό που καταγράφεται ως τέλος της αυταπάτης περί κοινού καλού.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγάλες μάζες εργαζομένων εξακολουθούν, παρά την απογοήτευση, να ελπίζουν ότι θα γυρίσει προς το καλό ο τροχός εντός της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Ε, δε θα γυρίσει. Κι όσο πιο γρήγορα βάλουν πλάτη να γυρίσει ο τροχός υπέρ της εργατικής εξουσίας τόσο λιγότερα τα θύματα.

Πάμε γι' άλλα: Είναι οι λέξεις αντανάκλαση του πραγματικού κόσμου; Είναι, αλλιώς Λόγος δεν υπάρχει. Ακόμα κι ο άναρθρος λόγος υπακούει στο μηχανισμό της αντανάκλασης, αλλιώς δεν μπορεί καν να υπάρχει ως λόγος. Αυτό το στοιχειώδες προσπαθούν να ανατρέψουν όσοι αντιμετωπίζουν τις λέξεις ως λάθος. Αυτός που στήνει πυρηνικά και μιλάει για ειρήνη δεν κοροϊδεύει τον κόσμο. Αλήθεια λέει. Μιλάει για τη δική του ειρήνη: Την άκρα του τάφου σιωπή των αντιπάλων του. Οτι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για πόλεμο δεν έχει να κάνει με καμιά άγρια διάθεση, αλλά με μια έλλογη απόφαση να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο. Μιλάμε για πόλεμο γιατί πόλεμο βλέπουμε μπροστά μας καθημερινά. Η αφύλακτη διάβαση στη Λάρισα που σκότωσε έναν μηχανοδηγό αμαξοστοιχίας κι έναν οδηγό φορτηγού είναι μια έκφραση από το κυνήγι του κέρδους. Αν το δεις έτσι, δεν κλαις για τους ανθρώπους που χάθηκαν, ορκίζεσαι να βάλεις τέρμα στο μακελειό. Αν θέλεις να 'σαι συνεπής με την αγανάκτησή σου. Αλλιώς γίνεσαι άθελά σου ένα πιόνι στο στρατόπεδο του αντίπαλου. Αγανακτείς, δήθεν, και την επόμενη στιγμή επιτρέπεις στο κέρδος να κάνει το επόμενο έγκλημα. Καιρός να πάψουμε να χαϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εκτός κι αν συμφωνήσουμε να πούμε στους γονείς του παιδιού που χάθηκε στο παιδικό σταθμό ότι έφταιγε η κακιά η ώρα κι όχι το κέρδος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΩΣΙΒΙΩΝ

ΟΤΑΝ ΑΡΝΙΕΣΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφονται καταβύθιση των δύο κομμάτων εξουσίας, ανάδειξη του ενός τρίτου της κοινωνίας σε τρίτο πόλο χωρίς πολιτική στέγη, απαισιοδοξία για το αύριο, έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό προσωπικό, φόβος για την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει και για εκείνη που έρχεται. Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στη συλλογική απογοήτευση (...) συνδέεται ενδεχομένως με την πεποίθηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εξέλιξη της πολιτικής - εκδοτικής αιματοχυσίας που ξεκίνησε με συγκρούσεις μεγατόνων μεταξύ ισχυρών συστημάτων εξουσίας (...) έχει ήδη συμβεί η ήττα της πολιτικής ως διαδικασίας προσανατολισμένης στο καλό, στους πολλούς και στο αύριο» (η Α. Σπανού στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΕΣΤΟ ΔΥΝΑΣΤΗ: «Στο παρελθόν ο κ. Καραμανλής μπορούσε να ξεφύγει με επικοινωνιακά τρικ και υποσχέσεις. Αυτά πια δε λειτουργούν. Οι πολίτες ζουν την ακρίβεια και τη λιτότητα, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων ετών (...) η μίζερη εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της πολιτικής του ηγεμονίας. Με τον αυθορμητισμό που τη διέκρινε η Μελίνα Μερκούρη είχε προβλέψει την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 1989 λέγοντας το περίφημο "δεν αρέσουμε πια". Και η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να μην αρέσει καθόλου σε όλο και πιο πολλούς» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΚΙ ΑΠΟΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: «Απορία προκαλεί σε πολλούς το γεγονός ότι παρ' όλο που ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση στη θητεία του, ο Αλέκος Αλαβάνος έχει "κατεβάσει" τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής και προτιμά να κάνει αντιπολίτευση στο... ΠΑΣΟΚ (...) να υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνέλθει ακόμα από τη θερινή ραστώνη; 'Η, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;» (η ερώτηση στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟ πάλης για την ανατροπή του ευρωμονόδρομου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερή ληστεία 100.000.000 ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάσα στα χρηματιστήρια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ

Η ΧΩΡΑ: Οικοπεδοφάγοι μοναχοί και κρατικοί λειτουργοί

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα νέα τεκμήρια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η Εισαγγελία μπαίνει στο Βατοπέδιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το 60,5% «ΒΛΕΠΕΙ» νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς τέλος τα πυρά κατά Βουλγαράκη

ΕΘΝΟΣ: ΘΡΥΨΑΛΑ η εικόνα Καραμανλή

Η ΑΥΓΗ: Σε κλοιό απόρριψης ο Καραμανλής

ΤΑ ΝΕΑ: Απάτη μαμούθ στο Βατοπέδιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ανήκεστες βλάβες προκαλούν υπερέμπιστοι υπουργοί»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΙΩΞΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΩΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ζητούν βουλευτές και πολίτες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΕΣ «ΓΚΡΙΝΙΕΣ» μετά τη συνέντευξη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κέρδος με κοινωνικά κριτήρια

«Είναι "παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη και αλλού, που θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα είναι εξ ορισμού αντίθετη με κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας... και ότι ταυτίζεται με την ανελέητη επιδίωξη του κέρδους...". Λόγια από την ομιλία του πρωθυπουργού στη διάσκεψη για την "επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο". Θα θέλαμε, αλήθεια, να γνωρίζαμε, εάν υπάρχει σήμερα μια επιχείρηση που λειτουργεί με "κοινωνικά κριτήρια" (...) Οι εργαζόμενοι είναι οι αναλώσιμοι της ιστορίας, μιας ιστορίας που είναι το ατέλειωτο χρονικό θριάμβων των "εχόντων" στο μεγάλο συμπόσιο της κοινωνίας, όπως ακριβώς των αλληλοσπαρασσόμενων ειδών στο μεγάλο συμπόσιο της φύσης. Οι εργαζόμενοι εκλαμβάνονται ως βάρος, ως λίπος που πρέπει να χάσει η επιχείρηση (και η κοινωνία) για να εκσυγχρονιστεί. Μάλιστα, δεν είναι ...εκμεταλλευόμενοι, αλλά ξεπερασμένοι, αδέξιοι, τεμπέληδες, και ότι η "σοφία" είναι ο κοινός νους που περιλαμβάνει την ...πνευματικότητα του λογιστή και εκείνη του εφόρου. Ο,τι υπερβαίνει αυτές τις δύο "πνευματικότητες" εξοβελίζεται ως ακαταλαβίστικος ελιτισμός, είναι εμπόδιο στη ρευστότητα της αγοράς και τη μικροφυσική της υπακοής» (ο Γ. Παπασωτηρίου στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

Λέξεις που κρύβουν το έγκλημα

«Αμερικανικό πλοίο εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας κατασκοπευτικών συστημάτων έφθασε ως τις ακτές της Γεωργίας για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ο συνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μεγάλος δημοκράτης, ενώ ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι τυγχάνει θερμός υπέρμαχος της αυτοδιάθεσης των λαών. Τι ακούν τα αφτιά μας τις τελευταίες μέρες... (...) Γιατί στην Ευρώπη ονομάζεται "αντιπυραυλική άμυνα" ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα πρώτου πυρηνικού πλήγματος; Τι είναι πιο επιθετικό απ' αυτό; Ζητούνται οδηγίες για επικίνδυνα παιχνίδια με αθώες λέξεις» (η Ευρυδίκη Μπέρση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ