ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Στα ίσα η αντιπαράθεση

Οι «τεχνικές λεπτομέρειες» που λείπουν μετά την απόφαση για την επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης είναι όλα όσα αφορούν στη ζωή των εργατών. Κάμποσα δισ. ευρώ που θα βγουν από νέες περικοπές σε δικαιώματα και μείωση μέχρι εκεί που δεν παίρνει σε μισθούς και συντάξεις.

Τα αποτελέσματα καταγράφονται ήδη στο ταμείο που είναι μείον των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Κι ακόμα δεν έχει έρθει το τσουνάμι από την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων που περιγράφει ο αναλυτής στην «Καθημερινή».

Από την ανάλυση για το «τι έρχεται» κρατάμε την ομολογία ότι για να καταλάβεις το πρόβλημα πρέπει να ανατρέξεις στη συνθήκη του Μάαστριχτ. Την οποία, πολλοί και διάφοροι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξεχνούν. Κι όμως την ψήφισαν. Θέλουν να ξεχνούν, γιατί είναι ωραίες οι κορόνες στη Βουλή που λένε ότι τους διαφοροποιούν από την κυβέρνηση, αλλά είναι κορόνες για το σύστημα και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Κι αυτός πληρώνεται από τη λαϊκή οικογένεια στο ακέραιο. Κι όποιος πληρώνει ψάχνει να βρει και το γιατί. Τότε, βέβαια, είναι αργά για να δηλώσει κοψοχέρης, αλλά έστω κι αργά η στερνή γνώση είναι χρήσιμη, καθώς ο τραχανάς που απλώθηκε είναι πολύς και θα 'χουμε για πολλά χρόνια μπροστά μαλλί να ξάνουμε. Κι επειδή οι παροιμίες από τη φύση τους είναι θολές να το πούμε ωμά: Η εργατική τάξη της χώρας μας πληρώνει ήδη ακριβά εκείνες τις 292 ψήφους που δόθηκαν υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ.

***

Ο γέγονε γέγονε. Τώρα; Τώρα μετράμε ήδη μία προς μία τις επιπτώσεις. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Μέσα στην ΕΕ όχι μόνο προκοπή δεν υπάρχει για τον εργάτη αλλά διαρκώς και νέα βάσανα. Η καπιταλιστική Ενωση δε στήθηκε για τη λαϊκή ευημερία, αλλά για να μπορούν οι καπιταλιστές στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης γεωγραφίας να καθορίζουν τον τρόπο που τα κεφάλαιά τους μπαίνοντας σε κίνηση μέσα από τη δουλειά εκατομμυρίων εργατών θα είναι πιο κερδοφόρα απέναντι στα κεφάλαια άλλων καπιταλιστών. Αυτό είναι το περίφημο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών. Κάθε υπεράσπισή της είναι βόλι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα όλων των λαών της Ευρώπης. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο που ακριβώς γιατί κατέχει και τα μέσα παραγωγής και την πολιτική εξουσία είναι το μόνο που κάνει κουμάντο. Ιδού ο αντίπαλος. Ιδού αυτός από τον οποίο η λαϊκή οικογένεια την ώρα που κάνει το λογαριασμό, πρέπει να αξιώσει να πληρώσει. Αυτό το διά ταύτα της λαϊκής απαίτησης προσπαθεί να βγάλει από τη μέση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όταν επιμένει να καλλιεργεί αυταπάτες ότι εντός της ΕΕ υπάρχει λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

***

Οι ίδιοι οι αστοί δηλώνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και αναφέρονται στην ώρα που ένα προς ένα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφάσισαν μέσα στη Βουλή. Οι ίδιοι λένε ότι η μάχη θα γίνει πλέον στο δρόμο. Ποιον δρόμο; Αυτόν που το ταξικό κίνημα με επιμονή χαράζει. Απέναντι σ' αυτό το κίνημα η αστική τάξη προετοιμάζεται να δώσει μάχες γι' αυτό και αξιώνει επειγόντως να βοηθήσει και η αντιπολίτευση.

Αυτή η αντιπολίτευση, βεβαίως, έχει ήδη φροντίσει να δηλώσει «παρούσα»: Αναγνωρίζει ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για το χρέος των καπιταλιστών, αλλά όχι όλο. Θέλει την απαλλαγή από ένα μέρος του, θέλει «κούρεμα». «Κούρεμα» κάνουν και οι αστοί. Τάσσεται υπέρ της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της δυνατότητας μιας ομάδας καπιταλιστών να μπορούν τσακίζοντας τους εργάτες να ανταγωνιστούν την απέναντι ομάδα.

Τι άλλο, δηλαδή, θέλει να ακούσει ο εφοπλιστής και ο ξενοδόχος; Μόλις προχτές στα πλαίσια αυτής της ανταγωνιστικότητας η ένωση ναυπηγοεπισκευαστών ζήτησε «στο χώρο της Ν/Ζώνης να καθιερωθεί το ημερομίσθιο που έχει ορίσει η πολιτεία (...) να μην υπάρχουν τοπικές συλλογικές συμβάσεις και να καταπολεμηθεί ο κακός συνδικαλισμός με την παρέμβαση του κράτους, ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμη εργασιακή ειρήνη» (ανακοίνωση της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών 13 Νοέμβρη 2012).

Διά ταύτα, για να γυρίσουμε στο τι κάνουμε με τον «τραχανά» που έχει απλωθεί:

«Κανένα μείγμα, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ δε θα φέρει αλλαγή της θέσης του λαού. Δεν μπορείς να ματαιώσεις τα χειρότερα με ευχές ή μέσω Kοινοβουλίου. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να διαμορφώσεις ένα κίνημα το οποίο φοβίζει τον πολιτικό και τον ταξικό αντίπαλο. Το κίνημα, που μπορεί να φοβίσει και μπορεί να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις, είναι αυτό το κίνημα που διεκδικεί την εξουσία, ανοίγοντας μέτωπα πάλης παντού, με άμεσα καθημερινά προβλήματα»(από την ομιλία της Α. Παπαρήγα προχτές στη Λάρισα / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).

Ασχετο: Ηταν να μη δηλώσει ο Τσίπρας στο CNN ότι θέλει να εφαρμόσει «κάτι παρόμοιο μ' αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Ομπάμα». Πήραν γραμμή οι υπόλοιποι και ζητάνε ηγέτη που να μοιάζει τουλάχιστον στον ...Παπάγο! Αφήνουμε στην άκρη τις ιστορικές προεκτάσεις του θέματος και κρατάμε τη διαπίστωση ότι η αστική τάξη έχει πρόβλημα με αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει «πολιτικό κεφάλαιο». Εχει εξαντληθεί τόσο που αναγκάζεται να καταφεύγει σε δάνεια.


ΕΠΕΙΓΕΙ Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: «Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση (...) απομένουν ελάχιστες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες» (από τη δήλωση Σαμαρά / ΤΑ ΝΕΑ).

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ: «Χιονοστιβάδα από "κόκκινα" δάνεια. Ηδη το 1 στα 3 καταναλωτικά έχει "σκάσει", ενώ τα "κόκκινα" στεγαστικά στο 9μηνο "χτύπησαν" το 22%» (στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΑΒΑΝΤΑ: «Συνολική ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (...) τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών αλλαγών (...) είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης» (ο Τσίπρας στο CNN / ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα; Να το εντοπίσεις και κυρίως να το... κατανοήσεις. Στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης, ποιο είναι το σημαντικότερο; (...) Πώς προκλήθηκε; Θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στις βασικές αρχές της ενοποίησης, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για να το αντιληφθεί (...) Τι θα γίνει στην περίπτωση που η κρίση χρέους επιδεινωθεί και τα επιτόκια πάρουν την ανηφόρα; Η απάντηση είναι περίπου αυτονόητη: (...) Αρκεί να έχει ένα στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με το Euribor για να χάσει τον ύπνο του. Και στην Ελλάδα -αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα- είναι πολλοί αυτοί που θα βρεθούν στη συγκεκριμένη κατάσταση, αν αυτή η στροφή πάρει μονιμότερο χαρακτήρα. Κι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι αποφασιστικό χτύπημα για πολλούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που είναι οι τελικοί αποδέκτες όλων των αλλαγών» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: «Οι δυσκολίες εφαρμογής όσων προβλέπει ο Πολυνόμος είναι μεγαλύτερες απ' όσες αντιμετώπισαν οι επί Μνημονίου κυβερνήσεις (...) δεν αφορούν συγκρούσεις μέσα στη Βουλή, αλλά έξω απ' αυτήν (...) η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν όλοι πριν από αυτήν (...) χρειάζεται επειγόντως και αντικειμενικά τη βοήθεια της... αντιπολίτευσης» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΗΓΕΤΗΣ: «Χρειαζόμαστε ηγέτη τουλάχιστον του επιπέδου ενός Παπάγου. Εχουμε; (η ερώτηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΜΑ που να φοβίζει τον αντίπαλο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Παράθυρο» για δόση 44 δισ. ευρώ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 44,7 δισ. ευρώ σε μία δόση στην Ελλάδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μαζική δόση 45 δισ. ευρώ αλλά με παράδοση ελέγχου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Βαρύ το τίμημα για την ενισχυμένη δόση

ΤΑ ΝΕΑ: Χριστούγεννα με 44 δισ. αλλά με σκληρούς όρους

Η ΑΥΓΗ: Υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο

ΕΘΝΟΣ: Πρώτο κύμα εξόδου από το Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 160.000 εκπαιδευτικών

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Υπακούουν και απολύουν

6 ΜΕΡΕΣ: Οι πρώτες εκτελέσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοι δεν θίγονται από τα νέα όρια ηλικίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το νέο φορολογικό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πακέτο εγκρίθηκε, ζήτω το επόμενο πακέτο

«Πριν καλά καλά ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και το.... "τελευταίο" πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, άρχισε η καλλιέργεια εδάφους για το επόμενο πακέτο μέτρων, που προετοιμάζεται για το Μάρτη! Μέσω των εκθέσεων των εταίρων και δανειστών διαμηνύεται ότι χρειάζονται νέα δάνεια 32,6 δισ. μέχρι το 2016, που, όπως είναι αναμενόμενο, συνοδεύονται από νέα "αδιευκρίνιστα" μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ (και βλέπουμε), τα οποία θα διευκρινιστούν εγκαίρως, ακριβώς γιατί πρόκειται να εφαρμοστούν νωρίτερα. "Καλού κακού", πάντως, θεσμοθετείται η ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών, ενώ ενισχύεται η δημοσιονομική εποπτεία μέσω του ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα συγκεντρώνονται τα έσοδα και οι δόσεις για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι ξένοι δανειστές».

Μόνο ένα χρέος έχει ο λαός

«Για πολλοστή φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι κάθε δόση φέρνει νέο μνημόνιο, με άλλα λόγια ότι δεν υπάρχει τέλος στις θυσίες του λαού ούτε φως στο τούνελ όσο εφαρμόζεται η στρατηγική της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), που υποτάσσει τα πάντα στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Το χειρότερο όμως είναι να εγκλωβίζεται ο λαός στο κυρίαρχο ιδεολόγημα ότι δηλαδή τα ατέλειωτα μέτρα λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Από τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα συμμεριστούν έστω και στο ελάχιστο αυτό το ιδεολογικό κατασκεύασμα, έχουν νομιμοποιήσει στη συνείδησή τους την ανάγκη για νέα μέτρα, αποδεχόμενοι ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία. Ακριβώς γι' αυτό είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα και τώρα επιμένει να ζητά "μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος" και να συντηρεί τις αυταπάτες περί της "βιωσιμότητάς του". Ας το ξαναπούμε: το μόνο χρέος του λαού είναι να οργανώσει την πάλη του και να την προσανατολίσει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ