ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Θέλουν να χτυπήσουν το κίνημα στη ρίζα του

Στις χτεσινές εφημερίδες υπήρχε η φωτογραφία μιας ελιάς που την υπερασπίζουν από το κόψιμο παιδιά. Για πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια, η ελιά έδινε τον καρπό της στους ανθρώπους. Τώρα, η γη κάτω της αξίζει περισσότερο σαν οικοδομήσιμο οικόπεδο. Ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής καθορίζει τις αξίες. Τα παιδιά, που έκαναν κλοιό να προστατέψουν την ελιά, έχουν ήδη χάσει το δάσος, κατανοούν την αξία της μίας ελιάς μόνο ως «ιστορικό ελαιόδεντρο», στα πλαίσια ενός προγράμματος για τη «δημιουργία πάρκων ιστορικών δέντρων». Ούτε που τους περνά από το μυαλό πως αυτός που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα είναι ο ίδιος που θέλει τη γη εμπόρευμα, άρα και το κόψιμο των δέντρων.

Για αξίες μιλά και η καθηγήτρια, εδώ παραδίπλα. Με καλή πρόθεση αναφέρεται στην «ηθική της ύπαρξης». Και υποψιάζει με το κείμενό της για την ατιμώρητη «θεσμικά αποδεκτή βία», την οποία και περιγράφει στη φτώχεια, στην ανεργία, στην απειλή της απόλυσης, στον τρόμο της επιβίωσης κ.ά. Πάλι κάτι λείπει.

Στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες τους οι αστοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να υποψιαστείς τι είναι αυτό που λείπει από τις κατά τ' άλλα δακρύβρεκτες περιγραφές. Οτι είναι ο καπιταλισμός (σε κρίση ή χωρίς κρίση) η αιτία για τη διαρκή αύξηση της δυστυχίας των πολλών, την ίδια ακριβώς ώρα που οι κεφαλαιούχοι κερδίζουν και εν μέσω κρίσης.

Ο ένας μετά τον άλλο διάφοροι δανειολήπτες που καθυστερούν τις δόσεις τους παίρνουν αυτόν τον καιρό μια ειδοποίηση που τους ενημερώνει ότι το δάνειό τους πια δεν το χρωστούν στην τράπεζα με την οποία υπέγραψαν, αλλά σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης δανείων. Η Τράπεζα έχει πουλήσει το δάνειο αλλού. Η Τράπεζα δε χάνει. Ο δανειολήπτης θα χάσει το σπίτι του, πριν ακόμα καταλάβει πού και πόσα χρωστάει, πριν καταλάβει ότι τόσον καιρό που έψαχνε μέσα από διάφορες ΜΚΟ να βρει αν υπάρχουν άδικοι όροι στα συμβόλαια των τραπεζών, το σύστημα ήδη τού είχε σκάψει το λάκκο. Γιατί ο εργάτης δεν πάλεψε έγκαιρα και αποφασιστικά για να 'ναι αυτονόητο δικαίωμά του το κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι του.

Κι όμως, η εικόνα έχει δύο όψεις. Απέναντι στον πανικό που δημιουργούν για την καπιταλιστική κρίση - ώστε να περάσει στις συνειδήσεις ως κρίση την οποία η εργατική τάξη έχει χρέος να βοηθήσει στο ξεπέρασμά της - ορθώνονται αντιστάσεις. «Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», διακηρύσσει το Πανεργατικό Μέτωπο. Και οι κομμουνιστές που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε όλο και περισσότεροι εργάτες να συσπειρώνονται σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική γραμμή. Να οργανώνουν τη διεκδίκηση της δικής τους εξουσίας, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την αγωνία κάθε καπιταλιστή.

Ε, ακριβώς αυτή η αντίσταση (που αγκαλιάζει κάθε έκφραση της ζωής, από την παραγωγή του λαδιού, ως το χτίσιμο ενός σπιτιού) είναι το πρόβλημα για τους καπιταλιστές. Τη δυναμική που περιέχεται σ' αυτό το μέτωπο θέλουν να προλάβουν. Εδώ κολλάει όλη αυτή η οργανωμένη επιχείρηση, που καιρό τώρα προσπαθεί να πείσει ότι ο κόσμος κινδυνεύει από μια ...κουκούλα. Οι ασφαλίτες που χώνονται χωρίς κουκούλα στις διαδηλώσεις και οι ασφαλίτες που με κουκούλα παριστάνουν τα «μπάχαλα» εκτελούν την ίδια αποστολή: Να προβοκάρουν το κίνημα, να εξασφαλίσουν όρους αποφασιστικού χτυπήματος του κινήματος, που δυνητικά αναπτύσσεται με όρους ταξικής αντιπαράθεσης. Εκεί που έχεις ήδη 60.000 κρατικούς αστυνόμους, να έχεις απέναντι ένοπλους κι άλλους 100.000 «δημοτικούς» και ποιος ξέρει αύριο, άλλους τόσους ένοπλους ιδιωτικούς «σεκιούριτι».

Το σχέδιό τους είναι καλά επεξεργασμένο. Πρόσεξε με πόση επιμέλεια ακριβώς τώρα πιπιλάνε το μυαλό των ανθρώπων για τη ...βία που «θα» ασκούσαν οι κομμουνιστές, αν ο καλός θεός του ιμπεριαλισμού είχε αφήσει αβοήθητη τη χώρα κι είχαν καταφέρει να κυβερνήσουν.

Τα πράγματα είναι σοβαρά.

Εχουν κάνει βήματα με τα μαθητοδικεία, τα αγροτοδικεία, με τις διαταράξεις οικιακής γαλήνης όπου γίνεται απεργία. Θέλουν ακόμα περισσότερο στρατό, για να αντιμετωπίσουν το εργατικό κίνημα. Θέλουν ακόμα περισσότερο στρατό, για να αντιμετωπίσουν τις οργισμένες μάζες των λαϊκών στρωμάτων, που, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, δεινοπαθούν.

Τα διάφορα πολιτικά αναχώματα δεν μπόρεσαν ως τώρα να παίξουν το ρόλο τους κι όλα δείχνουν πως όσο υπάρχει ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική του δε θα μπορούν να παίξουν το ρόλο τους όλοι αυτοί. Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, για να χαλάσουμε και αυτά τα σχέδια και κάθε αντιλαϊκά σχέδια. Να τους γκρεμίσουμε οριστικά.

Αρκετά καίρια, διάφοροι του συστήματος εντοπίζουν το πρόβλημα. Οτι το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να απορροφά τους κραδασμούς, πρέπει να οργανωθεί έτσι που να μπορεί να καναλιζάρει τις αντιδράσεις εντός των τειχών. Οι μηχανισμοί που χτίζονται δεν είναι μόνο για άμεση κατασταλτική δράση, παράγουν ιδεολογία. Οχι μόνο τρόμου, αλλά απόδειξης ότι το σύστημα λειτουργεί, μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους κακούς που δε βρίσκονται στην κορυφή του συστήματος αλλά στο δρόμο.

Η ένταση της ιδεολογικής καταστολής αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στοιχείο, κατά συνέπεια κυρίαρχη πρέπει να 'ναι και η ιδεολογική αντεπίθεση. Κι εδώ το κίνημα έχει λαμπρές σελίδες να επιδείξει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΙΛΑΝΕ, ΚΕΡΔΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ: «Η τιμή του σταριού "σκαρφάλωσε" χθες σε ζενίθ τριμήνου, του καλαμποκιού σε υψηλό επτά εβδομάδων και η σόγια κατέγραψε τα μεγαλύτερη κέρδη από τον Ιανουάριο» (η καταγραφή στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ: «Ανησυχώ για την Ευρώπη. Ανησυχώ για όλον τον κόσμο καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια από την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα. Η κατάσταση στην Ευρώπη όμως με ανησυχεί περισσότερο από την Αμερική» (ο Paul Krugman σε «The New York Times» και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ: «Η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της EFG Eurobank, ενώ διατήρησε αρνητική την αξιολόγησή της για τις προοπτικές της τράπεζας (...) είχε προηγηθεί η μείωση σε αρνητικές των προοπτικών (...) από τη Moody's» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: «Σημαντικό πλήγμα στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση (...) η απόφαση της γνωστής βιομηχανίας "Αλουμίλ" που ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιώργο Μυλωνά, να προχωρήσει από χθες στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, με μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 6,5 καθημερινά, που σημαίνει παράλληλη μείωση των μισθών σε ποσοστό γύρω στο 20% (...) δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν στην κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία. ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βρετανικό ...φλέγμα στην Αντιτρομοκρατική

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΑΛΥΠΤΗ η αγορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΡΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Μας κοροϊδεύετε με ψεύτικα στοιχεία

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ...βιτρίνα στην ΕΛ.ΑΣ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δυσφορία για την ανασφάλεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λουκέτα παντού. Ρεκόρ οι ακάλυπτες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΛΙΣΘΗΜΑ Παπανδρέου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 4.500 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σχέδιο «Μεγάλο Παπί»

Η ΧΩΡΑ: Κανόνια στην αγορά

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΤΡΑ περιορισμού των δαπανών

Η ΑΥΓΗ: Φέρνουν τη Σκότλαντ Γιάρντ, συλλαμβάνουν το Ασυλο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο παραγωγός που γίνεται θύμα

«Αυτό που η Χάνα Αρεντ είχε ονομάσει "καθημερινοποίηση του κακού" αποκτά μια αφόρητη επικαιρότητα (...) Κομμάτια και θρύψαλα το αγαθό της επιβίωσης αλλά και ένα άλλο αγαθό που σήμερα απειλείται και αυτό αφορά όλους. Θα το ονομάσω "η ηθική της ύπαρξης". Ο καθένας σήμερα κινδυνεύει να ταυτίσει τον εαυτό του με το θύμα μιας υπάρχουσας ή επικείμενης εξαθλίωσης (...) Η θυματοποίηση διαμορφώνει μια κουλτούρα ανημπόριας, παθητικοποίησης, αβουλίας, αλλά και οργής, βίας που είτε στρέφεται στον άλλον είτε στον ίδιο τον εαυτό.

Το βίωμα της δυστυχίας

Οι ειδικοί όταν αναλύουν μέσα από μια αποστασιοποιημένη ουδετερότητα φαινόμενα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η αυτοκτονία, η κατάθλιψη (...) αφήνουν απ' έξω το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο να αποδοθεί. Το ατομικό βίωμα της δυστυχίας. Τι σημαίνει να είσαι άνεργος ή απολυμένος; Τι σημαίνει για τον εαυτό σου, για την οικογένειά σου, για τα παιδιά σου; Πώς βιώνεται η νέα εξαθλίωση; Πώς εισπράττεται η βία; (...) Με αυτά τα ερωτήματα έρχονται αντιμέτωπες οι επιστήμες του ανθρώπου. Χρειάζεται να μελετηθεί και να γίνει κατανοητό με ποιο τρόπο και μέσα από ποιους μηχανισμούς το υποκειμενικό βίωμα δι-αρθρώνεται και συν-αρθρώνεται με την κοινωνική, θεσμικά αποδεκτή βία.

Η βία που δε δικάζεται από κανένα δικαστήριο

Μορφή θεσμικά αποδεκτής βίας αποτελεί η φτώχεια, η ανεργία, η απειλή της απόλυσης, μορφή βίας αποτελεί να ζεις με τον τρόμο της επιβίωσης. Μια βία όμως που τείνει να πάρει τις διαστάσεις ενός "φυσικοποιημένου" κακού, μια βία που δε θα ποινικοποιηθεί από κανένα δικαστήριο και οι δράστες της θα απολαύουν μια αδιατάρακτη ασυλία».

(τα αποσπάσματα από κείμενο της Φωτεινής Τσαλίκογλου στα ΝΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ