ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

Το θέμα του βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας και την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε και πάλι στην επιφάνεια και κατέλαβε, μάλιστα, τις τελευταίες μέρες κεντρική θέση στην πολιτική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι επειδή προέχει η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, λόγω των καταστροφών που υπέστη από το σεισμό, είναι διατεθειμένη να άρει το βέτο που προβάλλει στα κοινοτικά όργανα για την κοινοτική χρηματοδότηση της γειτονικής χώρας. Παρουσιάζει, δηλαδή, την απόφασή της ως εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης και, ταυτοχρόνως, ως συμβολή στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προσπαθεί, μάλιστα, να υποβαθμίσει το θέμα στο επίπεδο του δευτερεύοντος χειρισμού, ενώ πριν από λίγους μήνες σύσσωμη η κυβέρνηση υποστήριζε ότι το βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας ήταν, περίπου, ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής της πολιτικής. Στην πραγματικότητα επιχειρείται η συγκάλυψη της πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα της προσαρμογής της στις αυξανόμενες απαιτήσεις των ιθυνόντων του ευρωατλαντισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια των στρατηγικών τους σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Εισαγωγικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων "εταίρων" στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία και την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ είχαν αρχίσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια. Δηλαδή πολύ πριν τους σεισμούς. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις αυτές οι πιέσεις έφτασαν στα όρια των απειλών. Ας θυμηθούμε, παραδείγματος χάριν, το μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου στον Ελληνα πρωθυπουργό, στο Κάρντιφ, για να του επισημάνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και το ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην Κολωνία, τον περασμένο Ιούνιο, ο καγκελάριος Σρέντερ επέμεινε στο να συμπεριληφθεί η σχετική πρόταση στο κείμενο της απόφασης. Τότε μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο, το Δεκέμβρη στο Ελσίνκι, το θέμα θα "διευθετηθεί".

***

Στο σημείο, βέβαια, αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν δυο διευκρινίσεις. Η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, καθώς η χώρα δοκιμάστηκε σκληρά από έναν καταστροφικό και φονικό σεισμό, είναι επιβεβλημένη και αυτό είναι κυρίως έργο των μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ, αλλά και η G - 8, ο κύκλος των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, που ενώ έσπευσαν να κινητοποιηθούν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, τώρα αγνοούν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του αιώνα. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως και για κάθε χώρα, στο μέτρο των δυνάμεών της. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει, με πρόσχημα τη βοήθεια, τη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις των αφεντικών της.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι αν η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κριθεί από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της γειτονικής χώρας, τότε θα είναι καταστροφική, όπως είναι για τους εργαζόμενους στις σημερινές χώρες - μέλη και ειδικότερα στις φτωχότερες. Και στο κάτω κάτω της γραφής το αν θα ενταχθεί ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Τουρκία πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα υπόθεση του λαού της.

***

Υπό το πρίσμα αυτό το θέμα του βέτο είναι το δευτερεύον μπροστά στο μείζον θέμα που είναι η αποτροπή της υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, σχεδίων που βλάπτουν και την Ελλάδα και την Τουρκία. Εξάλλου οι δυο λαοί, που βρέθηκαν τόσο κοντά εξαιτίας του σεισμού, γνωρίζουν ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση, όπως και τα συμφέροντα των ιθυνουσών τάξεων των δυο χωρών, δημιούργησαν, διατήρησαν και πολλαπλασίασαν την εχθρότητα και τη σύγκρουση. Οπως, επίσης, γίνεται σαφές ότι όσο οι δυο χώρες και οι μεταξύ τους σχέσεις παραμένουν στο σημερινό πλέγμα της εξάρτησής τους και "σκιαζόμενες" από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, είτε η διατήρηση του βέτο, είτε η άρση του δεν πρόκειται να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη τύχη που τους επιφυλάσσει η "νέα τάξη".

Καμία σχέση, επομένως, δεν έχει η άρση του βέτο με την αλληλεγγύη. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει με το περιτύλιγμα της "βοήθειας" τη νέα της υπόκλιση στις απαιτήσεις των υπερατλαντικών "συμμάχων" και των Ευρωπαίων "εταίρων", για να ξεπεράσει έτσι (πιστεύει) αλώβητη την περιπέτεια από μια άνευ όρων υποταγή, την οποία ούτως ή άλλως είχε αποφασίσει. Ετσι υπολογίζει ότι θα έχει να επιδώσει ένα επιπλέον διαπιστευτήριο υποτέλειας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα μας επισκεφθεί το Νοέμβρη. Ούτε έχει σχέση, όμως, και με τη βελτίωση και ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών. Αλλωστε, το πλαίσιο των παραγόντων και συνθηκών, που έχει οδηγήσει, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, σε όξυνση τις σχέσεις αυτές, συνεχίζει να υπάρχει και ανεξάρτητα από την τύχη του βέτο, θα δημιουργήσει και πάλι - αργά ή γρήγορα - ανάλογες καταστάσεις.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Καμία σχέση δεν έχει η άρση του βέτο με την αλληλεγγύη. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει, με το περιτύλιγμα της "βοήθειας", τη νέα της υπόκλιση στις απαιτήσεις των υπερατλαντικών "συμμάχων" και των Ευρωπαίων "εταίρων"

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Δ' ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δε θα ξεκινήσει ομαλά η χρονιά

- Ποια προβλήματα θ' αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους σε λίγες μέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία;

- Δεν προβλέπεται η χρονιά να ξεκινήσει ομαλά. Δε θα υπάρξει, δηλαδή, η δυνατότητα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στις 11 Σεπτέμβρη 1999. Κατ' αρχήν, το ΥΠΕΠΘ, όσον αφορά στους διορισμούς, δήλωσε ότι άφησε κενές κάποιες χιλιάδες θέσεις που θα καλύψει με αναπληρωτές. Πάντα υπάρχουν ελλείψεις από άδειες και αποσπάσεις, με αποτέλεσμα τα κενά σε προσωπικό να είναι στο ξεκίνημα πάρα πολλά, ενώ η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών, αρχίζει συνήθως τον Οκτώβρη και φτάνει μέχρι τέλος Νοέμβρη.

Με τις λιγοστές πιστώσεις που δίνονται, χάνονται χιλιάδες ώρες και η λύση που προτείνει το ΥΠΕΠΘ από προηγούμενες χρονιές, είναι διογκωμένα τμήματα στο ανώτατο όριο μαθητών για να επαρκέσουν αίθουσες και προσωπικό. Η διανομή των βιβλίων δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν ελλείψεις σε βιβλία που θα εμποδίσουν τη διδασκαλία, ή θα ματαιώσουν τη λειτουργία κάποιων επιλογών στο λύκειο.

Για αρκετούς μαθητές, περίπου τα 2/3 όσων αποφοίτησαν από τη Β' Λυκείου, θα υπάρξει άλλη κατάσταση. Θα είναι μαθητές της Γ' τάξης και θα περνούν νέο κύκλο πανελλαδικών εξετάσεων σε όσα μαθήματα της Β' τάξης δεν πήγαν καλά. Αν πάλι δεν πάνε καλά στις πανελλαδικές, θα μείνουν στη Β' έχοντας πάρει το μήνυμα ότι, αυτοί δεν είναι για σχολείο, για το ενιαίο λύκειο. Γι αυτούς υπάρχουν τα ΤΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μαθητών προέρχεται από εργατικές οικογένειες, κοινωνικά αδύναμες και το πρόβλημα δεν είναι η σχολική επίδοση αλλά οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος τους.

Προβλήματα θα υπάρξουν και στο κτιριακό με ελλείψεις αιθουσών, ελλιπή συντήρηση, κύρια μετά την αλλαγή της νομικής μορφής του ΟΣΚ και την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων του στους ΟΤΑ.

- Πώς κρίνετε τη στάση του υπουργείου απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση;

- Το ΥΠΕΠΘ εξωραϊζει τα πράγματα, Διαβεβαιώνει ότι όλα θα λειτουργήσουν καλά, ενώ προσπαθεί να προϊδεάσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και πέρσι δήλωνε ότι όλα έχουν προετοιμαστεί, αλλά πολλά βιβλία δεν υπήρχαν, καθηγητές ειδικοτήτων έλειπαν τελείως απ' τα λύκεια για τα νέα μαθήματα, ενώ τα ΤΕΕ δεν είχαν ούτε βιβλία ούτε προγράμματα.

Ισως, βέβαια, να έχει αντιμετωπίσει και κάποια προβλήματα καθώς είναι και προεκλογική περίοδος. Επίσης, προσπαθεί να προλάβει τις εντυπώσεις, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Τύπου, πριν ανοίξουν τα σχολεία και τα προβλήματα δεν μπορούν να κρυφτούν.

- Τι πρέπει να γίνει;

- Τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο των μαθητών ή των γονιών. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουν όλη την κοινωνία και μάλιστα όλους όσοι πιστεύουν στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όταν βλέπουν να θίγεται ο χαρακτήρας της, να υποβαθμίζεται ο ρόλος της και να γίνεται μηχανισμός ταξικών επιλογών. Δεν πρέπει να μείνει κανείς αδρανής και θεατής. Γονείς και μαθητές και πολίτες από κοινού σ' ένα ενιαίο μέτωπο παιδείας, πρέπει να διεκδικήσουν μόρφωση ισότιμη και δουλιά για όλους, να εμποδίσουν και να ανατρέψουν κάθε οπισθοδρόμηση και συντηρητικοποίηση της εκπαίδευσης. Να απαιτήσουν όλοι μαζί ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους.

Χ. Κ.

ΙΕΡΕΑΣ λογοκρίνει επικήδειο!!! Εντολή της προϊσταμένης του αρχής, ισχυρίστηκε ότι εκτελεί ο ιερέας του χωριού Πράσινου Ηλείας και απαγόρευσε να εκφωνηθεί επικήδειος, που περιείχε τις λέξεις "σύντροφος" και "κομμουνιστής"! (σελίδα 6).

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ συνεχίζονται οι αγωνιστικές, αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή κατά του πολέμου. Σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα "Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον" (σελίδα 5).

ΑΥΞΗΜΕΝΑ κατά 56% εμφανίζονται τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια", το πρώτο εξάμηνο του 1999 που έφτασαν τα 26,1 δισ. δρχ. έναντι 16,7 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος από τα οποία, η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων βάζει στις τσέπες των ιδιωτών, που επωφελούνται από τις μετοχές της εταιρίας (σελίδα 10).ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, για χορήγηση κονδυλίων για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων, φαίνεται να απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα. Η πλειοψηφία των σχολείων της χώρας - λίγες μέρες πριν ανοίξουν - έχουν μετατραπεί σε εστίες παγίδες για τον ανυποψίαστο μαθητή (σελίδες 12 - 13).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ