ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βδομάδα που πέρασε ήταν μεστή από συζητήσεις και προτάσεις για τον εκλογικό νόμο που η κυβέρνηση προτείνει, για τη συμμετοχή ή όχι στο διάλογο γι' αυτόν. Παράλληλα, έντονος υπήρξε ο δικομματικός καυγάς για το «πόθεν έσχες», ενώ κεντρική θέση στην επικαιρότητα κράτησαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεγελάσει τους άνεργους, με το σχέδιο δράσης για την απασχόληση, τους αγρότες, με τη διημερίδα του κυβερνητικού κόμματος για την ΚΑΠ, τους αιρετούς στην ΤΑ αλλά και όλους τους δημότες, με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τους στρατιωτικούς, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αμυνας για τη διάταξη των στελεχών και τις προαγωγές.

Απαντήσεις σχετικά με τις θέσεις του ΚΚΕ σε πολλά από τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προχτές Παρασκευή στο ραδιόφωνο του «ΦΛΑΣ» και στη δημοσιογράφο Μ. Πυργιώτη.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν παζαρεύει την απλή αναλογική, τη διεκδικεί χωρίς ανταλλάγματα και εκβιασμούς και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης πολιτικών δυνάμεων, μαζικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων με αίτημα τη θεσμοθέτησή της ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο τόνισε πως χρειάζονται πολύ περισσότερα από μέτρα εσωκομματικού ελέγχου. Στηλίτευσε ακόμα την άρνηση της κυβέρνησης να αποδώσει στην ΤΑ όσα της οφείλει, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας. Ενώ ερωτώμενη σχετικά με τις αλλαγές στο στράτευμα εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αλλαγή του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων, από αμυντικό σε επιθετικό, συμπληρώνοντας πως οι αλλαγές υπακούουν και στα κριτήρια που τίθενται από το ΝΑΤΟ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κινήματα, φορείς και κόμματα να μπουν στη μάχη για απλή αναλογική

Την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο, αλλά και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Δ. Τσοβόλας εναντίον του, λέγοντας πως η στάση αυτή του ΚΚΕ παραπέμπει σε καταστάσεις του '89 και υπαγορεύεται από τα μικροκομματικά συμφέροντα του ΚΚΕ, κλήθηκε να σχολιάσει η Αλ. Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ομολογώ, πως μου είναι πάρα πολύ δυσνόητη αυτή η τοποθέτηση. Ο διάλογος ούτε αυτοσκοπός είναι, ούτε θέμα αρχής. Μπορεί να προσέλθεις σε ένα διάλογο, μπορεί και όχι. Και στην πολιτική, στη διπλωματία και διεθνώς και στη χώρα μας, έχουμε δει πάρα πολλές φορές, ότι άλλοτε κάποιος προσέρχεται, άλλοτε δεν προσέρχεται. Διάλογος για το εκλογικό σύστημα έχει γίνει προ πολλού. Και μέσα στη Βουλή και παντού. Εδώ το θέμα είναι το εξής: Θα υπάρχει ισοτιμία της ψήφου ή δε θα υπάρχει; Αυτό είναι. Λοιπόν, τι διάλογο να κάνουμε σε αυτό το ζήτημα; Εμείς θεωρούμε ότι αποδυναμώνει την έννοια της απλής αναλογικής, όταν μπει κανείς στο παζάρι "λιγότερο ή περισσότερο αναλογικό σύστημα". Δεύτερον: Γνωρίζετε κι εσείς ότι στην πολιτική οι έννοιες, οι λέξεις, οι όροι, έχουν κι άλλους συμβολισμούς. Υπάρχει ο πυρήνας, το βάθος και το περίγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το διάλογο αυτό, κι από την πλευρά του καλά κάνει δεν το κατηγορώ, για να υποβάλει την εξής ιδέα: Οσο αναλογικότερο είναι το σύστημα, έως και απλή αναλογική, αυτό σημαίνει ότι προκαταβολικά θα δώσετε τα διαπιστευτήριά σας, ότι θα στηρίξετε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ότι θα συμμετάσχετε ή θα δώσετε ψήφο ανοχής. Κι εγώ χαλαρώνω το λουρί κι εσείς πρέπει να χαλαρώνετε το λουρί των απαιτήσεών σας απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν θα το κάνει αυτό αύριο και η ΝΔ.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Εμείς ζητάμε την απλή αναλογική και δεν παζαρεύουμε τίποτα άλλο. Ξεκάθαρο ζήτημα αυτό. Και μ' αυτή την έννοια δε θέλουμε να συνδράμουμε σε ένα διάλογο περί διαγραμμάτων».

Απαντώντας σε σχόλιο της δημοσιογράφου πως στο διάλογο θα συζητηθούν και ουσιαστικές παράμετροι, όπως η διοικητική διαίρεση της χώρας και εν συνεχεία η εκλογική διαίρεση της χώρας, υπογράμμισε:

«Υπάρχει διακομματική επιτροπή. Υπάρχει η Βουλή. Και εκεί συζητάμε. Εμείς όμως, διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, που αδυνατίζει το θέμα της απλής αναλογικής ή που παραπέμπει σε άλλα σενάρια, δεν κάνουμε. Η πολιτική έχει την πράξη της, αλλά υπάρχει και ο συμβολισμός της πράξης. Και πολλές φορές και ο συμβολισμός είναι πράξη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτήν τη στάση πρέπει να κρατήσουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι η διερεύνηση προγραμματικής συνεργασίας είναι άλλο πράγμα και δεν μπορεί να γίνεται κάτω από εκβιαστικούς όρους. Αν εμείς διαπραγματευτούμε την απλή αναλογική με το ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε μερικές έδρες παραπάνω, σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε και αυτό που εμείς λέμε λαϊκά συμφέροντα. Ε, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε, δηλαδή, για να αποκτήσουμε παραπάνω βουλευτές να απεμπολήσουμε ορισμένες θέσεις. Μπορεί κάποιοι να μη συμφωνούν με τις θέσεις μας, αλλά αυτές είναι οι θέσεις μας. Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε μια τέτοια λογική και σε τέτοιους εκβιασμούς. Πάει και τέλειωσε».

Να μην περάσει στα μουγκά
ο εκλογικός νόμος

«Την απλή αναλογική - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - διεκδικούμε να την επιβάλλει ο λαός. Και, αν θέλετε, ο λαός και με αυτό το εκλογικό σύστημα πολιτικά πρέπει να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική, όπως και να μη δώσει εύσημα στην πολιτική της ΝΔ».

Ενώ σχετικά με τις πρωτοβουλίες ανάδειξης της απλής αναλογικής και διεκδίκησής της και συγκεκριμένα για τη σχετική πρόθεση που έχει εκδηλώσει ο Συνασπισμός, συμπλήρωσε:

«Εχουμε κάνει ήδη δηλώσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και πρέπει μάλιστα σε αυτή την πρωτοβουλία - δεν είναι μόνο οι αριστερές δυνάμεις - να μπουν μαζικά κινήματα, κοινωνικές οργανώσεις, διότι το θέμα της ισοτιμίας της ψήφου είναι γενικότερο ζήτημα. Και στις εκλογές, αλλά υπάρχουν και πολλοί τομείς της κοινωνίας που δεν ισχύει αυτός ο νόμος. Και από αυτή την άποψη πρέπει να συναντηθούν μαζικά κινήματα και πολιτικές δυνάμεις βεβαίως που στηρίζουν την απλή αναλογική, χωρίς παζάρια με την κυβέρνηση, να συναντηθούμε σε μία δράση, ώστε όταν η κυβέρνηση θα περάσει τον εκλογικό νόμο με το έτσι θέλω, να φανεί και να ακουστεί και η άλλη φωνή, και να μην περάσει αυτός ο εκλογικός νόμος στα μουγκά».

«Εμείς θεωρούμε - κατέληξε επ' αυτού - ότι η κοινή δράση πρέπει να εκφραστεί από κόμματα, κινήσεις και μαζικούς φορείς και πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην απλή αναλογική. Από κει και πέρα, εμείς δε θεωρούμε ότι υπάρχει πεδίο να συζητάμε με το ΠΑΣΟΚ αναλογικότερο σύστημα ή να χρησιμοποιηθούμε ως προθάλαμος για την κεντροαριστερά».

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε πως το ΚΚΕ θα παραδώσει γραπτώς τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η κυβέρνηση έχει μελετήσει το ζήτημα και έχει κόψει και έχει ράψει έναν εκλογικό νόμο, με στόχο βεβαίως και το δικό της όφελος, αλλά και γενικότερα τη στερέωση του δικομματικού πολιτικού συστήματος». Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως θα οξυνθεί το θέμα της ψηφοθηρίας και του χρηματισμού, ενώ οι ψηφοφόροι θα γίνουν αποδέκτες πιέσεων, αν τελικά ισχύσει το διπλό ψηφοδέλτιο. Ενώ για το σπάσιμο μεγάλων εκλογικών περιφερειών τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να επιδιώκει να απομακρύνει τα μικρότερα κόμματα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ με επιφύλαξη δήλωσε πως ενδέχεται να επιδιώκει τη μετατόπιση βουλευτών προς την περιφέρεια και λόγω της πολιτικής περιφερειών που ακολουθεί η ΕΕ.

Να μη θυμούμαστε τα προβλήματα κατόπιν εορτής

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο φόντο και των προχτεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με καυστικότητα σχολίασε τα όσα δήλωσε ο Κ. Σημίτης, που όψιμα ανακάλυψε το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ είχε προτείνει να καταργηθεί η ύπαρξη ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον δήμαρχο, αφού αυτός μπορεί να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και η πλειοψηφούσα παράταξη θα έχει τη δυνατότητα να τον εκλέξει.

«Τώρα - επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα - ο πρωθυπουργός ανακάλυψε πως το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό. Εδώ το '94 έφεραν θεσμικό πλαίσιο, το '98 έφεραν θεσμικό πλαίσιο. Συνέχεια φέρνουν αλλαγές και τώρα ανακάλυψε αυτό το πράγμα. Η γνώμη μας είναι ότι για την "ταμπακέρα" δε γίνεται κουβέντα. Τα δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος απέναντι στην ΤΑ από εισπράξεις που έχει κάνει για λογαριασμό της και έπρεπε να τις επιστρέψει. Γιατί ούτε η αυτοτέλεια, ούτε η δημοκρατία, ούτε η αποκέντρωση, ούτε η πάλη κατά της γραφειοκρατίας, δεν μπορούν να γίνουν μόνο με κάποιες άλλες αντιλήψεις. Χρειάζεται και οικονομικό υπόβαθρο και υπόστρωμα. Την Πέμπτη πήγα στο Δήμο Μενιδίου. Τα προγράμματα "Μέριμνα στο Σπίτι", κοινωνικής Πρόνοιας κλπ. λήγουν γιατί λήγει η χρηματοδότησή τους - η υποχρηματοδότησή τους θα έλεγα - από την ΕΕ. Είναι στον αέρα. Δεν είπε τίποτα γι' αυτά ο πρωθυπουργός. Μόνον ξέρει να κάνει περατζάδες και να προβάλλει αυτά τα προγράμματα. Δεν είπε τίποτα».

Σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην ΤΑ και τη σχετική φημολογία η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Η ΤΑ ως θεσμός - δε μιλάω ταυτίζοντας τα πάντα με τα πρόσωπα - έχει εξελιχτεί σε ένα μηχανισμό μεσίτη στους επιχειρηματίες, είτε μεγάλους, είτε διάφορους μικρομεσαίους εργολάβους. Και είναι ένας χώρος μεγάλης διαφθοράς και πρόκλησης προς διαφθορά. Από κει και πέρα αυτός που έχει αντοχή καταφέρνει να αντέξει. Δε λέω εγώ ότι όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί είναι διεφθαρμένοι, αλλά θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, και αυτό ισχύει για όλους, για να μην διαφθαρείς».

Καταλήγοντας, και σε ερώτηση για την επιβολή νέων φόρων στους δημότες η Αλ. Παπαρήγα στηλίτευσε τη φορομπηχτική πολιτική, σημειώνοντας: «Εμείς το είχαμε κάνει κεντρικό πολιτικό ζήτημα στη μάχη των τοπικών εκλογών. Οταν λέγαμε πολιτικοποίηση της μάχης δεν εννοούσαμε εκεί να συνδεθεί η μάχη αυτή με την παγκόσμια επανάσταση, όπως μας κατηγορούν. Εμείς βάζαμε το ζήτημα το πολιτικό. Ποιος είναι ο ρόλος της ΤΑ; Τι θα γίνει με την επιβολή φόρων; Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι θα γίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις που είναι χρεοκοπημένες σε όλη την Ελλάδα; Σε όλη την Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει. Ελάχιστες επιβιώνουν και αυτές είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσουν.

Αυτά τα ζητήματα απέφυγαν να τα συζητήσουν η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών. Υπόσχονταν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, καθαριότητα, ομορφιές, δρόμους. Τα πάντα υπόσχονταν. Δεν είπαν όμως στους κατοίκους ότι: Ξέρετε, για να τα κάνουμε αυτά, σημαίνει ότι πρέπει να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο. Και το θυμήθηκαν τώρα οι δήμαρχοι. Και τώρα κάνουν κάποιες κινητοποιήσεις. Εμείς τους το είπαμε ότι θα τους στηρίξουμε. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Γιατί πήγε χαμένη η προεκλογική περίοδος. Και με την ευκαιρία αυτή, θα έχουμε και εθνικές εκλογές. Δεν ξέρω πότε, το Νοέμβρη, το Φλεβάρη, το Μάρτη. Θα πάνε χαμένες αν στο επίκεντρο είναι τέτοια ζητήματα, γενικώς θεσμοί, διαφάνεια, εκσυγχρονισμοί, ανταγωνιστικότητα κλπ. Κι αν δεν μπούμε στην ουσία του πολιτικού ζητήματος. Και μετά τις εκλογές θυμούμαστε πάλι τα προβλήματα».

Τα ζητήματα διαφάνειας δε λύνονται με εσωκομματικά μέτρα

Σε ερώτηση σχετική με τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Τα θέματα, όπως λέτε, εντιμότητας, ηθικής, πολιτικής κλπ. πέρα από τον ατομικό πατριωτισμό που πρέπει να υπάρχει και την ευαισθησία, δεν μπορεί να επαφίονται σε αυτά. Κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να υπάρχει πλήρης εξακρίβωση και νομοθετική ρύθμιση κατάλληλη, που να λύνει αυτά τα ζητήματα και πλήρης διαφάνεια. Αυτή είναι η γνώμη μας, παρά το γεγονός ότι από μόνο του δεν πρόκειται να εξυγιάνει την κοινωνική και πολιτική ζωή. Ολα τα άλλα, να καλεί ο αρχηγός ενός κόμματος τους βουλευτές να υποβάλλουν δηλώσεις ατομικά, οικειοθελώς, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά εσωκομματικές λειτουργίες. Δεν αφορά το δημόσιο βίο».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Εμείς π.χ. στο κόμμα μας ελεγχόμαστε. Δεν μπορώ εγώ να αποκτήσω π.χ. ένα σπίτι και να μην παρατηρηθεί αυτό από το Κόμμα, όταν ξέρουν ποια είναι τα έσοδά μου. Εκτός πια και εξηγήσω, ξέρετε έκανα ένα δάνειο και πήρα εκείνο και τ' άλλο. Δηλαδή αυτή η ηθική πλευρά μπορεί να υπάρχει μέσα σε ένα κόμμα. Στο δημόσιο βίο όμως, δε λύνονται τα ζητήματα έτσι. Και νομίζω ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν υποκρισία».

«Αυτά - κατέληξε - είναι ζητήματα εσωκομματικής λειτουργίας, εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει αίσθηση και τίποτα παραπάνω. Εμείς όπως ξέρετε και ο ΣΥΝ, είχαμε καταφατική θέση στην πρόταση που έκανε η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν πάρα πολλά άλλα. Ανεξάρτητα γιατί το έκανε η ΝΔ, και εν πάση περιπτώσει, το "πόθεν έσχες", πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά. Γιατί κάθε χρόνο υποβάλλουμε τις δηλώσεις, αλλά οι περισσότερες αφορούν το "έσχες". Το "πόθεν" δεν είναι φανερό. Αυτή είναι η αίσθησή μου. Αυτό δε σημαίνει ότι θεωρώ ότι όλοι οι βουλευτές χρηματίζονται ή είναι ύποπτοι. Αλλά όταν εφαρμόζεται ένα μέτρο, δεν μπορεί να εφαρμόζεται για τα μάτια του κόσμου. Και συνεχώς λέμε να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο. Φτιάχνονται πλαίσια. Πώς λειτούργησαν έως τώρα αυτά; Τι αδυναμίες είχαν; Να τα διορθώσουμε».

Κριτήριο των αλλαγών στις ΕΔ η πειθαρχία στο ΝΑΤΟ

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε και για τις αλλαγές στο στράτευμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΥΠΕΘΑ, Γ. Παπαντωνίου, και σημείωσε:

«Πάντα οι αλλαγές στο στράτευμα υπαγορεύονται από ορισμένα κομματικά κριτήρια και άλλα όχι στενά κομματικά. Είναι γενικότερα κριτήρια πειθαρχίας, θα λέγαμε, στο ΝΑΤΟ και σε παρόμοιους τέτοιους διεθνείς οργανισμούς. Καθαρά πράγματα, έτσι είναι. Γενικότερα μας απασχολεί το θέμα ότι έχει αλλάξει επισήμως το στρατιωτικό δόγμα της χώρας. Και από αμυντικό που ήταν κάποτε, έχει γίνει συμμετοχή και σε επιθετικές ενέργειες. Αυτόματα καθορίζουν και τη σύνθεση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ενώ σχετικά με τη ΝΑΤΟποίηση ή αμερικανοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε: «Νομίζω ότι διάφορες τοποθετήσεις που γίνονται ή προτάσεις, παίρνουν υπόψη και έξωθεν θελήσεις. Με αυτό δε θέλω να πω ότι οι άνθρωποι που αναδεικνύονται είναι όργανα ξένων δυνάμεων. Θέλω να πω όμως ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ανεπηρέαστη από τέτοιες σκοπιμότητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ