Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μη θυμούμαστε τα προβλήματα κατόπιν εορτής

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο φόντο και των προχτεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με καυστικότητα σχολίασε τα όσα δήλωσε ο Κ. Σημίτης, που όψιμα ανακάλυψε το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ είχε προτείνει να καταργηθεί η ύπαρξη ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον δήμαρχο, αφού αυτός μπορεί να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και η πλειοψηφούσα παράταξη θα έχει τη δυνατότητα να τον εκλέξει.

«Τώρα - επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα - ο πρωθυπουργός ανακάλυψε πως το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό. Εδώ το '94 έφεραν θεσμικό πλαίσιο, το '98 έφεραν θεσμικό πλαίσιο. Συνέχεια φέρνουν αλλαγές και τώρα ανακάλυψε αυτό το πράγμα. Η γνώμη μας είναι ότι για την "ταμπακέρα" δε γίνεται κουβέντα. Τα δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος απέναντι στην ΤΑ από εισπράξεις που έχει κάνει για λογαριασμό της και έπρεπε να τις επιστρέψει. Γιατί ούτε η αυτοτέλεια, ούτε η δημοκρατία, ούτε η αποκέντρωση, ούτε η πάλη κατά της γραφειοκρατίας, δεν μπορούν να γίνουν μόνο με κάποιες άλλες αντιλήψεις. Χρειάζεται και οικονομικό υπόβαθρο και υπόστρωμα. Την Πέμπτη πήγα στο Δήμο Μενιδίου. Τα προγράμματα "Μέριμνα στο Σπίτι", κοινωνικής Πρόνοιας κλπ. λήγουν γιατί λήγει η χρηματοδότησή τους - η υποχρηματοδότησή τους θα έλεγα - από την ΕΕ. Είναι στον αέρα. Δεν είπε τίποτα γι' αυτά ο πρωθυπουργός. Μόνον ξέρει να κάνει περατζάδες και να προβάλλει αυτά τα προγράμματα. Δεν είπε τίποτα».

Σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην ΤΑ και τη σχετική φημολογία η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Η ΤΑ ως θεσμός - δε μιλάω ταυτίζοντας τα πάντα με τα πρόσωπα - έχει εξελιχτεί σε ένα μηχανισμό μεσίτη στους επιχειρηματίες, είτε μεγάλους, είτε διάφορους μικρομεσαίους εργολάβους. Και είναι ένας χώρος μεγάλης διαφθοράς και πρόκλησης προς διαφθορά. Από κει και πέρα αυτός που έχει αντοχή καταφέρνει να αντέξει. Δε λέω εγώ ότι όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί είναι διεφθαρμένοι, αλλά θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, και αυτό ισχύει για όλους, για να μην διαφθαρείς».

Καταλήγοντας, και σε ερώτηση για την επιβολή νέων φόρων στους δημότες η Αλ. Παπαρήγα στηλίτευσε τη φορομπηχτική πολιτική, σημειώνοντας: «Εμείς το είχαμε κάνει κεντρικό πολιτικό ζήτημα στη μάχη των τοπικών εκλογών. Οταν λέγαμε πολιτικοποίηση της μάχης δεν εννοούσαμε εκεί να συνδεθεί η μάχη αυτή με την παγκόσμια επανάσταση, όπως μας κατηγορούν. Εμείς βάζαμε το ζήτημα το πολιτικό. Ποιος είναι ο ρόλος της ΤΑ; Τι θα γίνει με την επιβολή φόρων; Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι θα γίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις που είναι χρεοκοπημένες σε όλη την Ελλάδα; Σε όλη την Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει. Ελάχιστες επιβιώνουν και αυτές είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσουν.

Αυτά τα ζητήματα απέφυγαν να τα συζητήσουν η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών. Υπόσχονταν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, καθαριότητα, ομορφιές, δρόμους. Τα πάντα υπόσχονταν. Δεν είπαν όμως στους κατοίκους ότι: Ξέρετε, για να τα κάνουμε αυτά, σημαίνει ότι πρέπει να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο. Και το θυμήθηκαν τώρα οι δήμαρχοι. Και τώρα κάνουν κάποιες κινητοποιήσεις. Εμείς τους το είπαμε ότι θα τους στηρίξουμε. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Γιατί πήγε χαμένη η προεκλογική περίοδος. Και με την ευκαιρία αυτή, θα έχουμε και εθνικές εκλογές. Δεν ξέρω πότε, το Νοέμβρη, το Φλεβάρη, το Μάρτη. Θα πάνε χαμένες αν στο επίκεντρο είναι τέτοια ζητήματα, γενικώς θεσμοί, διαφάνεια, εκσυγχρονισμοί, ανταγωνιστικότητα κλπ. Κι αν δεν μπούμε στην ουσία του πολιτικού ζητήματος. Και μετά τις εκλογές θυμούμαστε πάλι τα προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ