ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δύσκολα έρχονται μετά την ΟΝΕ

«Εισιτήριο για την ΟΝΕ» έδωσαν στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εκθέσεις τους, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. «Η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ με το σπαθί της», δήλωσε την ίδια μέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Μόνο που μ' αυτό το «σπαθί» σφαγιάστηκαν τα λαϊκά εισοδήματα για μια τουλάχιστον δεκαετία, η ανεργία έπιασε το 13%, σημαντικά τμήματα της παραγωγικής βάσης της χώρας υπονομεύτηκαν, απαξιώθηκαν, καταστράφηκαν. Με το ίδιο «σπαθί» οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι έφτασαν τα κέρδη τους σε δυσθεώρητα ύψη.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ήταν ο τίτλος της «Καθημερινής» την Πέμπτη, μιας εφημερίδας που διακρίνεται για την ένθερμη υποστήριξη της ΕΕ. Ενας τίτλος που απέδιδε με ακρίβεια το περιεχόμενο των δυο εκθέσεων. Οι «συστάσεις» της Κομισιόν, πολύ περισσότερο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την «επόμενη μέρα». Σφιχτή μισθολογική πολιτική, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση των φόρων, ανατροπή των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, «κατεδάφιση» των ασφαλιστικών ταμείων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, τραπεζών, «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Οι εργαζόμενοι, που μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώσουν, μόνον αυτοί, το «εισιτήριο» για την ΟΝΕ, πληροφορήθηκαν ότι από δω και μπρος θα πληρώσουν πολύ περισσότερα για να διατηρηθεί η χώρα στη «ζώνη του ΕΥΡΩ». Μέχρι χτες το σύνθημα της επίθεσης ήταν: «σύγκλιση». Τώρα το σύνθημα θα είναι: «διατηρησιμότητα».

Κυβερνητική υπόκλιση στην αμερικανική πρόκληση

Η «τρομοκρατία» ήταν ανέκαθεν το προσφιλές άλλοθι των αμερικανικών επεμβάσεων. Θεματοφύλακες της «νομιμότητας» οι Ηνωμένες Πολιτείες («το περιούσιο έθνος» κατά τον Κλίντον) εκδίδουν κάθε χρόνο έκθεση με την αξιολόγηση όλων των κρατών στις «αντιτρομοκρατικές» επιδόσεις τους. Στη φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο παράδεισος των τρομοκρατών και η κυβέρνηση άβουλη, άτολμη, χωρίς διάθεση για ουσιαστική συνεργασία. Ηταν, όπως και οι προηγούμενες εκθέσεις, μια ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη το στόχο των ΗΠΑ για την άλωση των μηχανισμών ασφαλείας, τον απευθείας έλεγχο και τη χειραγώγηση των εξελίξεων.

Το πολύ ενδιαφέρον της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι εκτός των δραστηριοτήτων της «17 Νοέμβρη», αναφέρεται στις διαδηλώσεις κατά της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία και στα συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα, συσχετίζοντας τις λαϊκές εκδηλώσεις με την «τρομοκρατία».

Αμηχανία χαρακτήριζε τις πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην έκθεση. «Υπερβολική και άδικη» τη θεώρησε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Δηλαδή, η κυβέρνηση θεώρησε (όπως και πριν θεωρούσε) ότι είναι δικαίωμα των ΗΠΑ να επεμβαίνουν κατ' αυτό τον τρόπο στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Το μόνο πρόβλημά της ήταν ότι δεν πήρε «καλό βαθμό», ότι αδικήθηκε απ' τους εξεταστές της.

Το μέγεθος του πνεύματος υποτέλειας που διακρίνει την κυβέρνηση απέναντι στους Αμερικανούς φάνηκε ακόμη περισσότερο την περασμένη Πέμπτη, όταν ο υπουργός Δ. Τάξης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ είναι έτοιμη και θα υπογραφεί σύντομα. Ικανοποιώντας έτσι και τη βασική απαίτηση των Αμερικανών.

Σελιδόραμα

Εφαρμογή του νέου καθεστώτος περιορισμένες εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο έχουμε, όπως αυτό καθιερώνεται στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ και της λειτουργίας του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000» (σελίδα 4)

Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα από την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατία το αντιαμερικανικό-αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα (σελίδες 4-5)

Απόλυτη είναι η προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στη «γραμμή» που επιβάλλουν τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως διαπιστώθηκε από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ(σελίδα 5)

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου άνοιξε η κυβέρνηση Σημίτη αμέσως μετά τις εκλογές, γιατί οι αρχιτέκτονες του πολιτικού συστήματος «βλέπουν» μακρύτερα και θέλουν έγκαιρα να προετοιμαστούν για τη διασφάλιση της «σταθερότητάς» του και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του (σελίδα 7)

Τεράστια ήταν η προσφορά του σοσιαλισμού στη λύση των λαϊκών προβλημάτων, όχι μόνο στις χώρες που οικοδομούνταν αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο (σελίδα 13)

Ειδικό κεφάλαιο παραθέτει η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανεργία, η οποία διαπνέεται πλήρως από την αντίληψη, πως, για να αντιμετωπιστεί, το γιατρικό είναι ένα και μόνο: Η ευελιξία της αγοράς εργασίας(σελίδα 20)

Συγκεκριμένες «δεσμεύσεις» για τη συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με συγκεκριμένα μέτρα, απέσπασε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δύο εκθέσεις, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δόθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα, για το «εισιτήριο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ» (σελίδα 21)

Μπορεί να τη... σκαπουλάραμε κατά δύο ολόκληρους μήνες, αλλά τελικά ήρθε η ώρα που πρέπει ν' ανακατευτούμε με τα διάφορα έντυπα, δικαιολογητικά και αποδείξεις για να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση, αν και εκείνο που έχουν δίκιο να φοβούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι το φορολογικό σύστημα και όχι η διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.(σελίδες 22-24)

Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό

Η είσοδος του Κυπριακού σε μια νέα φάση, η οποία σφραγίζεται από την αμερικανική παρέμβαση, είναι ίσως το πιο απτό συμπέρασμα από το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις που είχε εκεί με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμ. Τζεμ, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ και τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ρ. Χόλμπρουκ.

Οσον αφορά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν υπήρξε, όπως εξάλλου αναμενόταν, κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών που απέφερε τις εννέα συμφωνίες για θέματα «χαμηλής πολιτικής», οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να προχωρήσουν τώρα σε μια διερευνητική προσπάθεια στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να αφήσουν για το μέλλον τη συζήτηση των ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν κυρίως στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό, το οποίο έχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι δυο συνομιλητές (υπό την πίεση της κ. Ολμπράιτ και του κ. Χόλμπρουκ) εκδήλωσαν την επιθυμία τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ομως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή στάσης, καθώς η Αγκυρα γνωρίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ αυτής και ότι οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον ως ρεαλιστική τη λύση της συνομοσπονδίας με την αποδοχή των τετελεσμένων του 1974.

Από το συνολικό αποτέλεσμα του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι η αμερικανική παρέμβαση που στοχεύει στη ΝΑΤΟποίηση τόσο της Κύπρου, όσο και του Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ