ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πάλι κάτω από τα επίπεδα του '80!

Το τίμημα της σύγκλισης των δεικτών και του ανταγωνισμού των ξένων πολυεθνικών συνεχίζει να πληρώνει ο μεταποιητικός τομέας, καθώς οι μισοί κλάδοι (οι 10 στους 20) παρουσιάζουν σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας

Κάτω από τα επίπεδα του 1980 κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα την περίοδο Γενάρη - Ιούλη 1997, καθώς ο σχετικός δείκτης με βάση το 100 ήταν 98,6. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1996, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μία ανεπαίσθητη άνοδο μόλις 0,2%. Αν τώρα λάβουμε υπόψη και τις χαμηλές επιδόσεις που παρουσίασε η ελληνική βιομηχανία το β τρίμηνο του 1997 (παρουσίασε τη χαμηλότερη αύξηση από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ), τότε προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα ότι η ελληνική μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να κινείται στα βαθιά νερά της ύφεσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Είναι επίσης εμφανές ότι, όταν οι κρατούντες κάνουν λόγο για "ανάπτυξη", δεν αναφέρονται πλέον στους παραγωγικούς τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν τάσεις στασιμότητας και υποχώρησης, αλλά στον τριτογενή τομέα (στις υπηρεσίες), όπου ουσιαστικά ανακυκλώνεται το χρήμα. Ο περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο εισόδημα, στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση είναι μέρος του τιμήματος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι στα πλαίσια της σύγκλισης των ονομαστικών δεικτών της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση 0,2%, ενώ από τη σύγκριση των δεικτών Ιούλης '97/'96 προκύπτει αύξηση 0,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εξέλιξη των 20 επιμέρους βιομηχανικών κλάδων, όπου η παραγωγή στους μισούς από αυτούς συνεχίζει να κινείται κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 1980. Πρόκειται για τους κλάδους των ειδών διατροφής, των υφαντικών ειδών, των ειδών υπόδησης - ένδυσης, του ξύλου - φελλού, του δέρματος κλπ., οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ανταγωνισμό με τις ξένες βιομηχανίες.

Αντίθετα, πάνω από τη βάση κινείται η βιομηχανική παραγωγή στα ποτά, στον καπνό, στο χαρτί (με τάσεις όμως συρρίκνωσης τα τελευταία χρόνια), των προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη, των χημικών προϊόντων κλπ.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Στο έλεος της "ελεύθερης" αγοράς

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων η στάση των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στους ίδιους η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά υγρών καυσίμων. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας κάνει λόγο για αδράνεια και αδιαφορία των υπευθύνων απέναντι στα αιτήματά τους, ενώ καταλογίζει άμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό Μιχ. Χρυσοχοϊδη πρόθεση για συρρίκνωση των πρατηρίων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη φαινομένων λαθρεμπορίας, για την οποία οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα. Καταγγέλλει δε, ότι οι πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων συνιστούν "μια σαφή πολιτική επιλογή. Είναι η επιλογή της δραστικής συρρίκνωσης του κλάδου μέσα από διαδικασίες ενός χωρίς κανόνες ανελέητου ανταγωνισμού της ζούγκλας, μια επιλογή άκρατου νεοφιλελευθερισμού και θεοποίησης της αγοράς, μια επιλογή που υπαγορεύουν και στηρίζουν οι πολυεθνικές των καυσίμων".

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αποφάσισε να βάλει τέρμα στο διάλογο που εδώ και έξι μήνες άρχισε με την κυβέρνηση, αφού η τελευταία όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε στην υιοθέτηση κανενός αιτήματος του κλάδου. Τα αιτήματα που πρόβαλλαν προς όλους τους υπευθύνους οι πρατηριούχοι όλο αυτό το διάστημα σχετίζονται με:

  • Τη θέσπιση ωραρίου και σε πρώτη φάση μία στις δύο Κυριακές αργία, προκειμένου να μην εργάζονται οι πρατηριούχοι σαν σκλάβοι 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
  • Κυκλοφορία από τους πρατηριούχους ενός οχτάτονου βυτιοφόρου για τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι για το οποίο μάλιστα είχε ληφθεί και απόφαση πριν από δύο χρόνια χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί.
  • Την επιβολή υποχρεωτικών αποστάσεων των νεοϊδρυόμενων πρατηρίων από τα ήδη λειτουργούντα, όπως ίσχυε και πριν την κατάργησή τους από τον Α.Ανδριανόπουλο.
  • Τον καθορισμό ενδεικτικών τιμών των υγρών καυσίμων με βάση τα τιμολόγια αγοράς των πρατηριούχων από τις εταιρίες και όχι με βάση τις τιμές που διαμορφώνουν το λαθρεμπόριο και η νοθεία.
  • Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, μεταξύ των οποίων και τη σφράγιση των δεξαμενών των πρατηρίων.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Με σημαντική άνοδο έκλεισε το Σεπτέμβρη

Σημαντική άνοδος στο επίπεδο των τιμών των μετοχών καθώς και στη συναλλακτική κίνηση (δηλαδή τον όγκο των συναλλαγών), σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθήνας το μήνα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, κατά το μήνα Σεπτέμβρη 1997, ο γενικός δείκτης τιμών του συνόλου των μετοχικών τίτλων του Χρηματιστηρίου, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην κύρια αγορά,αυξήθηκε κατά 359 μονάδες ή κατά 16,77% στο τέλος του μήνα, έναντι του τέλους του προηγούμενου μήνα. Σημαντική αύξηση (163,7%), σημείωσε και η μηνιαία αξία των συναλλαγών της κύριας αγοράς, που το Σεπτέμβρη έφτασε τα 538,6 δισ. δραχμές περίπου, έναντι 204,3 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών και του όγκου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κατά το μήνα Σεπτέμβρη, συνέβαλαν η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και επιχειρήσεων (σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις προκύπτουν ποσοστά αύξησης των κερδών για το α εξάμηνο του 1997 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πολλαπλάσια του πληθωρισμού).

Από το σύνολο των επιμέρους δεικτών της κύριας αγοράς, απώλειες σημείωσε το Σεπτέμβρη μόνο ο δείκτης του κλάδου των κλωστοϋφαντουργικών (-3,69%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη (μεγαλύτερη θετική μεταβολή) παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών του κλάδου οινοπνευματωδών (+35,38%) και ειδών διατροφής (+33,13%).

Κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των ασφαλιστικών εταιριών ΑΣΤΗΡ ΑΑΕ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΓΑ (και οι δύο θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας) με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Εισπράχτηκαν 600 δισ.

Στο ποσό των 600 δισ. δραχμών περίπου ανήλθαν τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας κατά τη χτεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι χτες το απόγευμα, ενώ το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί σήμερα, μετά την ανανέωση των φυσικών τίτλων από το επενδυτικό κοινό. Το επιτόκιο με το οποίο διατέθηκαν τα έντοκα κατά τη χτεσινή έκδοση ανέρχεται σε 9,5%. Οπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την έκδοση αυτή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη με υπερκάλυψη των δανειακών αναγκών.

Με δεδομένο ότι η λήξη εντόκων γραμματίων φτάνει στο ποσό των 1.000 δισ. δραχμών, το δημόσιο έχει εξασφαλίσει το υπόλοιπο ποσό - που χρειάζεται για να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες - από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν τα υπόλοιπα έντοκα, εισπράττοντας μια επιπλέον μικρή προμήθεια.

Συζήτησαν για τα χρέη επιχειρήσεων της Θράκης

Σε πολύωρη σύσκεψη, στο υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης δανείων και "θαλασσοδανείων" σε επιχειρήσεις της Θράκης

Πολύωρη σύσκεψη για την αντιμετώπιση ανεξόφλητων δανείων, αλλά και "θαλασσοδανείων" επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ (με επικεφαλής τους προέδρους Ι. Στράτο και Χρ. Πολυζωγόπουλο), των Συνδέσμων Βιομηχανιών Φλώρινας, Θράκης και Κιλκίς, καθώς και της διοίκησης της ΕΤΒΑ. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΒΑ φέρεται ως η βασική χρηματοδότρια των επιχειρήσεων αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες είχαν συσσωρεύσει χρέη από παλιότερα και το 1994 με κοινές υπουργικές αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών προχώρησαν σε ρυθμίσεις χρεών. Αυτή τη στιγμή τα δάνεια συνεχίζουν να είναι ληξιπρόθεσμα και μάλιστα για τα περισσότερα από αυτά έχουν καταπέσει και οι σχετικές εγγυήσεις του δημοσίου που είχαν δοθεί.

Τα σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν χτες, είναι μεταξύ άλλων η διαγραφή μέρους των χρεών και η εκ νέου ρύθμισή τους. Λύση μόνο για τις βιώσιμες επιχειρήσεις μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με παράλληλη παράταση της εξόφλησής τους. Αυτό που τέλος σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε χτες είναι η σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα δει από κοντά το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και θα υποβάλει σε επόμενη ανάλογη σύσκεψη προτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ