ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με κινήσεις «συμμάχων»

Στο Καράκας συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

Copyright 2019 The Associated

Στο Καράκας συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας
Η αντιπαράθεση για τη Βενεζουέλα καταγράφηκε, όπως αναμενόταν, με τα διαφορετικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ προωθώντας το σχέδιο ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο καλούν σε «δίκαιες και ελεύθερες προεδρικές εκλογές» και ταυτόχρονα προβάλλουν το γνωστό πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Μέσω του αχυράνθρωπου, αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της Βενεζουέλας (πετρέλαιο και άλλα ορυκτά). Η Ρωσία, από την άλλη, καταγγέλλει το σχέδιο «ανθρωπιστικής βοήθειας» ως πρόσχημα για τη στρατιωτική επέμβαση, καλεί στην άρση των κυρώσεων και του αποκλεισμού κατά της Βενεζουέλας και σε διάλογο μέσω του λεγόμενου μηχανισμού του Μοντεβιδέο. Επίσης, η Ρωσία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα στη χώρα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Τελικά τα δύο ψηφίσματα αργά το βράδυ απορρίφθηκαν εκατέρωθεν, το πρώτο με βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα, παρότι συγκέντρωσε 9 από τις 15 ψήφους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και το δεύτερο με αντίστοιχο βέτο από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία δείχνει την οξύτατη αντιπαράθεση που κλιμακώνεται. Χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επανέφερε το ζήτημα των προβοκατόρικων ενεργειών που σημειώθηκαν το Σάββατο 23 Φλεβάρη κατά την απόπειρα παραβίασης των βενεζουελάνικων συνόρων με το πέρασμα της δήθεν «ανθρωπιστικής βοήθειας», λέγοντας ότι με βάση την ανάλυση των βίντεο και των φωτογραφιών «είναι αβάσιμες οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Μαδούρο». Επίσης, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, θα έχει σήμερα συνάντηση στη Μόσχα με τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου θα συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις στη χώρα όσο και οι συμφωνίες σε διάφορους τομείς (Ενέργεια, βιομηχανία, αγροτική οικονομία, φαρμακοβιομηχανία).

Από την άλλη, ο Πρόεδρος - μαριονέτα Γκουαϊδό, χτίζοντας τις δικές του συμμαχίες, έγινε δεκτός χτες στη Βραζιλία με όλες τις τιμές από τον αντιδραστικό Πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και για σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με την αντιδραστική κυβέρνηση της Παραγουάης.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα ανταλλαγή πυρών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Παραμένει η υψηλή ένταση στο Κασμίρ, όπου οι ινδικές αεροπορικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος και η κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από πακιστανικά αεροσκάφη έφεραν στο προσκήνιο τις βαθιές αντιθέσεις των δύο ασιατικών πυρηνικών δυνάμεων, αλλά και ευρύτερες αγεφύρωτες κόντρες ισχυρών κέντρων που παρεμβαίνουν πολυεπίπεδα σε όλη την Ασία.

Μέχρι και χτες δεν είχαν σταματήσει οι καταγγελίες για ανταλλαγές πυρών, που συνεχίζονταν στη «Γραμμή Ελέγχου» ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας των δύο πλευρών, ενώ ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση κατήγγειλε τον «εχθρό» που «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία» και πρόσθεσε ότι «απέναντι στο στόχο τους (των εχθρών) κάθε Ινδός πρέπει να δημιουργήσει ένα τείχος, να είναι σταθερός σαν βράχος... Η Ινδία θα μεγαλώσει ενωμένη. Η Ινδία θα πολεμήσει ενωμένη. Η Ινδία θα νικήσει ενωμένη».

Στο μεταξύ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πακιστανό ομόλογό του Σα Μαχμούντ Κουρέσι και άκουσε τις προσδοκίες του Ισλαμαμπάντ ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να διαμεσολαβήσει για τη διεξαγωγή συνομιλιών Ινδίας - Πακιστάν, αν το επιθυμούν οι δυο πλευρές, όπως είπε. Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνομίλησαν τηλεφωνικά, με τον πρώτο να εκφράζει «ελπίδα για έγκαιρη διευθέτηση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν».

Διάθεση διαμεσολάβησης εξέφρασε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «είμαστε στη μέση» (των δύο πλευρών). Πάντως, να σημειωθεί ότι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίτημα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Μασούντ Αζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζάις ι Μοχάμαντ», που εδρεύει στο Πακιστάν και θεωρείται ότι αποτελεί απόδειξη της στήριξης που το Ισλαμαμπάντ προσφέρει στην «τρομοκρατία», όπως επιμένει και το Νέο Δελχί. Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές διεθνών πρακτορείων ότι ήταν η τρίτη φορά που υποβάλλουν τέτοιο αίτημα και ότι το Πεκίνο είχε διαφωνήσει τις δύο προηγούμενες φορές, όπως αναμένεται να κάνει ξανά.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, δήλωσε ότι ο Ινδός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που αιχμαλωτίστηκε θα απελευθερωθεί σε μια «κίνηση ειρήνης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΚΑΡ.-- Ο Πρόεδρος Μάκι Σαλ επανεξελέγη για δεύτερη φορά στο ύπατο αξίωμα της Σενεγάλης από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής παίρνοντας το 58% των ψήφων, ενώ δεύτερος ήρθε ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος Ιντρίσα Σεκ με 20,50%.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του περασμένου Σαββατοκύριακου παίρνοντας το 55% των ψήφων. Ο ισχυρότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο εκατομμυριούχος Ατίκου Αμπουμπακάρ, πήρε 41%.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Παρά την απαγόρευση των αλγερινών αρχών, νέες διαδηλώσεις προγραμματίζουν σήμερα στην πρωτεύουσα Αλγέρι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την απόφαση του 81χρονου Προέδρου, Αμπντουλαζίζ Μπουτεφλίκα, να διεκδικήσει ξανά την εξουσία (όπου παραμένει επί πολλά χρόνια). Χτες, 15 Αλγερινοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη διάρκεια σύντομης κινητοποίησης διαμαρτυρίας για την περιστολή της ελευθερίας του Τύπου και την κρατική λογοκρισία.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνελήφθη χτες ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που προκάλεσε την Τετάρτη πολύνεκρο δυστύχημα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου με 20 νεκρούς και 43 τραυματίες, επειδή στη διάρκεια λογομαχίας με συνάδελφό του άφησε ακυβέρνητο το τρένο.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εγκλήματα στη Γάζα βλέπει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Καταγγελτική για τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και τα εγκλήματα που διαπράττουν, καθημερινά, ατιμώρητα, σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, είναι η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Γενεύη.

Οι κατοχικές δυνάμεις κατηγορούνται πως παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ζητείται, ως εκ τούτου, η άμεση διενέργεια έρευνας από τις... αρμόδιες ισραηλινές αρχές. Οι συντάκτες της έκθεσης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των αμέτρητων θυμάτων της βίας του ισραηλινού στρατού, που καταγράφηκαν από τις 30 Μάρτη 2018 (οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων προσφύγων) έως τις 31 Δεκέμβρη 2018, αναφέρεται πως δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 189 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 9.000 άλλα (ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό θυμάτων που πέθαναν μετά τον σοβαρό τραυματισμό τους). Επισημαίνεται πως πολλά από τα θύματα χτυπήθηκαν «εν ψυχρώ», μολονότι οι ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι ήταν άοπλοι διαδηλωτές, παιδιά, ανάπηροι, νοσοκόμες και δημοσιογράφοι.

Αναφέρουν πως ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν μέλη της «Χαμάς» και άλλων «ένοπλων οργανώσεων» που ενθάρρυναν τη χρήση εμπρηστικών βομβών προς τη μεριά του Ισραήλ, αμφισβητώντας εντούτοις την εκδοχή των κατοχικών αρχών ότι οι κινητοποιήσεις ήταν «πρόσχημα για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Την έκθεση του ΣΑΔ προσπάθησαν να απαξιώσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τις δολοφονίες εφήβων και παιδιών, λέγοντας πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να επιτεθεί στον ισραηλινό λαό και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα»...

Εξετάζεται δικαστική δίωξη κατά Νετανιάχου

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιθανότητα δικαστικής δίωξης, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Αφορμή έδωσε η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Αβιτσάι Μάντελμπλιτ, ότι σκοπεύει να ασκήσει σε βάρος του δίωξη για διαφθορά, απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και δωροδοκία.

Οι πιθανές εισαγγελικές διώξεις αφορούν μεταξύ άλλων τις «σκοτεινές» δοσοληψίες του Νετανιάχου και τις επιχειρηματικές «χάρες» στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο «Bezeq» με αντάλλαγμα τη «φιλική» πολιτική προβολή του πρωθυπουργού από Μέσα Ενημέρωσης του ομίλου (π.χ. ιστοσελίδα «Walla»). Κατηγορείται επίσης ότι με την αποδοχή ακριβών δώρων από διάφορους οικονομικούς παράγοντες «έβλαψε την εικόνα του δημόσιου αξιώματος και της πίστης των πολιτών σε αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι η απόφασή του για απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρωθυπουργού «δεν είναι οριστική», διαβεβαιώνοντας ότι θα του δώσει «χρόνο για εξηγήσεις» πριν πάρει την τελική απόφαση. Ωστόσο, η πολιτική «ζημιά» για τον Νετανιάχου έχει ξεκινήσει σε μία περίοδο όξυνσης των ενδοαστικών ανακατατάξεων και ζυμώσεων για νέα κόμματα και σχήματα συνεργασίας που θα μπορούσαν να του κοστίσουν την επανεκλογή του, έπειτα από 13 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Οχι» καλλιτεχνών για εκπροσώπηση στη Γιουροβίζιον

ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, καθώς τέσσερις καλλιτέχνες και συγκροτήματα που είχαν προταθεί για εκπροσώπηση της χώρας, αρνήθηκαν τελικά να συμμετάσχουν κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές για πολιτικοποίηση του διαγωνισμού με φόντο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο που έχει αναλάβει τη συμμετοχή στη Γιουροβίζιον ανακοίνωσε πως οι Ουκρανοί «καλλιτέχνες έχουν διασυνδέσεις με τη σόου μπιζ της επιτιθέμενης χώρας (σ.σ. Ρωσίας)», ενώ αξίωνε από τους καλλιτέχνες να γίνουν «εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινής γνώμης παγκοσμίως».

Μάλιστα, η κριτική επιτροπή στα προκριματικά για την επιλογή εκπροσώπου της Ουκρανίας ρωτούσε τους καλλιτέχνες αν η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και αν γίνεται πόλεμος στην Κριμαία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ