ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Ο πρόεδρος αποφασίζει για «γνώση και συμμόρφωση»

  Με έγγραφό του, απαγορεύει στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων να μιλά για τα προβλήματα του νοσοκομείου σε συνεντεύξεις

Εγκύκλιο δεκαετίας -που έπαψε να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια- και η οποία απαγορεύει στο προσωπικό των νοσοκομείων να δίνουν συνεντεύξεις εν ώρα εργασίας, ανέσυρε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Καλύμνου Γιώργος Θανάτσης, για να απαγορεύσει στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλία Μακρυλλό να... ομιλεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Αφορμή για το κρούσμα αυταρχισμού που εκδηλώθηκε στο νοσοκομείο της Καλύμνου ήταν όσα είπε, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του σωματείου σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σταθμού Δωδεκανήσου FM 12. Θέμα της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους κατοίκους της Κω από το κλείσιμο της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου του νησιού, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη συζήτηση πήραν μέρος εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του νοσοκομείου της Κω, αλλά και τοπικοί παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν για την προσωρινή λύση του προβλήματος ήταν... η επαναφορά στη μαιευτική κλινική συνταξιούχου μαίας, την οποία «προθυμοποιήθηκε» να πληρώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κω του ΠΑΣΟΚ (!) και η απόσπαση, για ένα μήνα, μαίας που εργάζεται στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Καλύμνου Η. Μακρυλλός, τονίζοντας ότι η έλλειψη προσωπικού δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του νοσοκομείου της Κω, αλλά τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται τόσο στο νοσοκομείο της Καλύμνου, όσο και στα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το νοσοκομείο Καλύμνου αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης προσωπικού - η πληρότητα του νοσηλευτικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 50% -προβλήματα, όπως υπολειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου, ενώ παλιότερα, για έναν ολόκληρο χρόνο, στο νοσοκομείο εργαζόταν μια μαία με κατ' οίκον εφημερία ετοιμότητας, γιατί δεν υπήρχε προσωπικό για να καλυφθούν οι βάρδιες. Τοποθετώντας μάλιστα το πρόβλημα στη σωστή του βάση επισήμανε ότι οι προσωρινές λύσεις δε λύνουν το πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη απ' όλους τους φορείς να απαιτηθεί η πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία της επαρχίας.

Τα λεγόμενά του φαίνεται πως ενόχλησαν τον πρόεδρο του νοσοκομείου Καλύμνου Γ. Θανάτση, ο οποίος παρενέβη με τη σειρά του στη συζήτηση και επιχείρησε να αντικρούσει τα λεγόμενα του προέδρου του σωματείου ισχυριζόμενος ότι όσα λέει είναι κατευθυνόμενα, γιατί ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και ότι βασίζονται σε αναληθή στοιχεία. Στη συνέχεια μάλιστα κάλεσε στο γραφείο του τον Η. Μακρυλλό και σε έντονο τόνο τον επέπληξε, γιατί έδωσε συνέντευξη εν ώρα εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος φρόντισε να αποτυπώσει και εγγράφως τον αυταρχισμό του με βάση μια εγκύκλιο που εξέδωσε επί κυβερνήσεως της ΝΔ στις 6.7.1992 ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Πιερρουτσάκος. Ιδού και ολόκληρο το κείμενο: «Σας επανακοινοποιώ την παραπάνω αναφερόμενη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για γνώση και συμμόρφωσή σας προς αυτή. Επίσης σας γνωστοποιώ (εξάλλου οφείλετε να το γνωρίζετε, ως δημόσιος υπάλληλος) το άρθρο 107 παρ. 1 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα Ν. 2683/99. Η επανάληψη πράξης σας σαν τη σημερινή με εκφράσεις απρεπείς και αναληθή στοιχεία ήκιστα αρμόζει όχι μόνο στη δημοσιοϋπαλληλική σας, αλλά και στη συνδικαλιστική σας ιδιότητα».

Αντιγραφή απ' τη Βούλα

Αντίστοιχο φαινόμενο αυταρχισμού συνέβη το τελευταίο διάστημα και στο Ασκληπιείο της Βούλας, όταν η πρόεδρος του νοσοκομείου κάλεσε σε απολογία τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Χρήστο Κοντομήτρο, διότι άσκησε δημόσια κριτική στη διοίκηση του νοσοκομείου για την άσχημη κατάσταση, στην οποία έχει οδηγηθεί το νοσοκομείο.

Θυμίζουμε ότι με έγγραφό της στις 27/11/2000 η πρόεδρος του νοσοκομείου Γιούλα Πουλοπούλου κάλεσε σε έγγραφη απολογία τον πρόεδρο του σωματείου, γιατί, μιλώντας (22 - 23/11/2000) σε ραδιοφωνικό σταθμό κατήγγειλε τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου που έχει οδηγήσει το Ασκληπιείο στη συρρίκνωση και την υπολειτουργία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ελλείψεις λόγω... γραφειοκρατίας

Ο Γ. Πατάκης με επίκαιρη Ερώτησή του τόνισε ότι οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπής των δαπανών για την υγεία

Σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις απέδωσε η υφυπουργός Υγείας Μ. Σπυράκη την καθυστέρηση της έγκρισης λειτουργίας τμήματος ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο της Λάρισας σε απάντηση που έδωσε χτες σε σχετική επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη.

Η υφυπουργός είπε ότι ήδη υπάρχει ο εξοπλισμός τον οποίο χαρακτήρισε «καταπληκτικό», ξεκίνησε η στελέχωση του τμήματος και είναι θέμα «κάποιων μηνών» το να αρχίσει η λειτουργία του. Την καθυστέρηση την απέδωσε στο ότι το νοσοκομείο της Λάρισας είναι πανεπιστημιακό με αποτέλεσμα να εμπλέκονται και οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Ο Γ. Πατάκης είπε ότι η έλλειψη σχεδιασμού για τη λειτουργία του εργαστηρίου είναι αποτέλεσμα των μειωμένων δαπανών για την υγεία, με αποτέλεσμα να ανοίγεται δρόμος στον ιδιωτικό τομέα που δείχνει ενδιαφέρον γιατί τα κέρδη είναι μεγάλα.

Αυτήν την πολιτική, συνέχισε, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι άμεσα από την τσέπη τους ή έμμεσα από τα ταμεία που είναι πάλι δικά τους λεφτά. «Παρόλο, είπε, που πληρώνουν αδρά δεν έχουν σωστή παροχή υπηρεσιών. Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη με έναν οργανωμένο δημόσιο τομέα, αλλά η κυβέρνηση προχωράει στην υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και στη συγχώνευσή τους, όπως σχεδιάζει για τα νοσοκομεία της Λάρισας και του Βόλου».

Ο βουλευτής τόνισε ότι οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη κουβαλώντας μαζί και τους οικείους τους, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πλήρης λειτουργία σε δυο χρόνια

Ακόμη δύο χρόνια χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ανακοίνωσε η διοίκησή του.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που άνοιξε τις πύλες του το νοσηλευτικό ίδρυμα, επισημάνθηκε ότι μέχρι τώρα μόνο το 60% των υπηρεσιών του λειτουργεί, ενώ προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο θα δοθεί στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, προσέρχονται σ' αυτό καθημερινά 500 ασθενείς, ενώ τις ημέρες της εφημερίας 600 ασθενείς. Εκτελούνται κατά μέσο όρο 80 αξονικές και 45 μαγνητικές τομογραφίας την ημέρα, στο τμήμα ακτινοθεραπείας εξυπηρετούνται κάθε μέρα 180 ασθενείς και άλλοι 130 στη μονάδα εξωνεφρικής κάθαρσης, ενώ κατά μέσο όρο εκτελούνται 15 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως.

Η ανέγερση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου άρχισε το 1993, ενώ τρία χρόνια αργότερα είχε εγκατασταθεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός και ήταν έτοιμο να λειτουργήσει. Ακολούθησαν όμως αλλεπάλληλες αναβολές στη λειτουργία του για τις οποίες την κύρια ευθύνη έφερε, όπως παραδέχτηκε το μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου Γ. Ιγνατιάδης, η Πολιτεία. Επίσης ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ν. Παπαγεωργίου σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, που εμποδίζουν την έναρξη της λειτουργίας του. Οικονομικά από ιδιώτες που δεν επιθυμούν να λειτουργήσει γρήγορα το νοσοκομείο και πολιτικά, αφού οι προσλήψεις ενδιαφέρουν πολλούς σε μια εκλογική αναμέτρηση».

Ο Ν. Παπαγεωργίου ανέφερε ακόμη ότι τα υπερσύγχρονα μηχανήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένο το νοσοκομείο έχουν όριο ηλικίας τους τα δέκα χρόνια.

Ετσι μεγάλο ποσοστό του μηχανολογικού εξοπλισμού του Παπαγεωργίου θα θεωρείται ξεπερασμένο όταν επιτέλους θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του.

Ταλαιπωρία για τους τυφλούς

Σοβαρά προβλήματα των τυφλών που μεταφέρονται με μέσα μαζικής μεταφοράς και των εργαζομένων στα συγκοινωνιακά μέσα έχει προκαλέσει η καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας να εκδώσει απόφαση για την παράταση ισχύος της κάρτας δωρεάν διακίνησης των τυφλών στα συγκοινωνιακά μέσα.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την καθυστέρηση αυτή, επισημαίνει πως η κατάσταση αυτή θίγει την προσωπική και κοινωνική αξιοπρέπεια των τυφλών και ζητά την άμεση παρέμβαση του υφυπουργού Πρόνοιας για την επίλυση του προβλήματος.

Το γεγονός μάλιστα πως το 1997 η κυβέρνηση είχε επιχείρησει να καταργήσει τη δωρεάν μεταφορά των τυφλών, προκαλεί ασφαλώς αμφιβολίες για την καθυστέρηση αυτή.

Η ΕΔΕ έλειπε

Το Πανελλήνιο είδε στις οθόνες της τηλεόρασης εκείνη την έρημη έγκυο απ' την Κω να μεταφέρεται εσπευσμένα με το ΕΚΑΒ στην Αθήνα γιατί η μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο του νησιού έκλεισε. Και η κλινική έκλεισε γιατί συνταξιοδοτήθηκε και η τελευταία μαία που υπηρετούσε στο νοσοκομείο.

Εκτός απ' το κλειστό μαιευτικό τμήμα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Κω προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν ακόμα στο καρδιολογικό και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω, επίσης, έλλειψης προσωπικού.

Οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού είναι η παθογένεια των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά στα νησιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Κι όμως! Χτες το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός, μιλώντας στο «Μέγκα» εξέφρασε την απορία του για τη μη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής στην Κω. Ακόμα κάποιοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στο προσωπικό του υπουργείου Υγείας που απεργεί για την καθυστέρηση της προώθησης της προκήρυξης των θέσεων. Δηλαδή, μια καθυστέρηση ετών επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζόμενων που - εδώ και δύο μήνες - βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για βελτίωση των αποδοχών τους.

Κι από πάνω ήρθε και μια ΕΔΕ του υπουργείου Υγείας.

Να ελέγξει τι το υπουργείο; Τις δικές του ευθύνες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ