Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Ο πρόεδρος αποφασίζει για «γνώση και συμμόρφωση»

  Με έγγραφό του, απαγορεύει στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων να μιλά για τα προβλήματα του νοσοκομείου σε συνεντεύξεις

Εγκύκλιο δεκαετίας -που έπαψε να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια- και η οποία απαγορεύει στο προσωπικό των νοσοκομείων να δίνουν συνεντεύξεις εν ώρα εργασίας, ανέσυρε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Καλύμνου Γιώργος Θανάτσης, για να απαγορεύσει στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλία Μακρυλλό να... ομιλεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Αφορμή για το κρούσμα αυταρχισμού που εκδηλώθηκε στο νοσοκομείο της Καλύμνου ήταν όσα είπε, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του σωματείου σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σταθμού Δωδεκανήσου FM 12. Θέμα της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους κατοίκους της Κω από το κλείσιμο της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου του νησιού, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη συζήτηση πήραν μέρος εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του νοσοκομείου της Κω, αλλά και τοπικοί παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν για την προσωρινή λύση του προβλήματος ήταν... η επαναφορά στη μαιευτική κλινική συνταξιούχου μαίας, την οποία «προθυμοποιήθηκε» να πληρώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κω του ΠΑΣΟΚ (!) και η απόσπαση, για ένα μήνα, μαίας που εργάζεται στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Καλύμνου Η. Μακρυλλός, τονίζοντας ότι η έλλειψη προσωπικού δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του νοσοκομείου της Κω, αλλά τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται τόσο στο νοσοκομείο της Καλύμνου, όσο και στα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το νοσοκομείο Καλύμνου αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης προσωπικού - η πληρότητα του νοσηλευτικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 50% -προβλήματα, όπως υπολειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου, ενώ παλιότερα, για έναν ολόκληρο χρόνο, στο νοσοκομείο εργαζόταν μια μαία με κατ' οίκον εφημερία ετοιμότητας, γιατί δεν υπήρχε προσωπικό για να καλυφθούν οι βάρδιες. Τοποθετώντας μάλιστα το πρόβλημα στη σωστή του βάση επισήμανε ότι οι προσωρινές λύσεις δε λύνουν το πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη απ' όλους τους φορείς να απαιτηθεί η πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία της επαρχίας.

Τα λεγόμενά του φαίνεται πως ενόχλησαν τον πρόεδρο του νοσοκομείου Καλύμνου Γ. Θανάτση, ο οποίος παρενέβη με τη σειρά του στη συζήτηση και επιχείρησε να αντικρούσει τα λεγόμενα του προέδρου του σωματείου ισχυριζόμενος ότι όσα λέει είναι κατευθυνόμενα, γιατί ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και ότι βασίζονται σε αναληθή στοιχεία. Στη συνέχεια μάλιστα κάλεσε στο γραφείο του τον Η. Μακρυλλό και σε έντονο τόνο τον επέπληξε, γιατί έδωσε συνέντευξη εν ώρα εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος φρόντισε να αποτυπώσει και εγγράφως τον αυταρχισμό του με βάση μια εγκύκλιο που εξέδωσε επί κυβερνήσεως της ΝΔ στις 6.7.1992 ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Πιερρουτσάκος. Ιδού και ολόκληρο το κείμενο: «Σας επανακοινοποιώ την παραπάνω αναφερόμενη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για γνώση και συμμόρφωσή σας προς αυτή. Επίσης σας γνωστοποιώ (εξάλλου οφείλετε να το γνωρίζετε, ως δημόσιος υπάλληλος) το άρθρο 107 παρ. 1 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα Ν. 2683/99. Η επανάληψη πράξης σας σαν τη σημερινή με εκφράσεις απρεπείς και αναληθή στοιχεία ήκιστα αρμόζει όχι μόνο στη δημοσιοϋπαλληλική σας, αλλά και στη συνδικαλιστική σας ιδιότητα».

Αντιγραφή απ' τη Βούλα

Αντίστοιχο φαινόμενο αυταρχισμού συνέβη το τελευταίο διάστημα και στο Ασκληπιείο της Βούλας, όταν η πρόεδρος του νοσοκομείου κάλεσε σε απολογία τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Χρήστο Κοντομήτρο, διότι άσκησε δημόσια κριτική στη διοίκηση του νοσοκομείου για την άσχημη κατάσταση, στην οποία έχει οδηγηθεί το νοσοκομείο.

Θυμίζουμε ότι με έγγραφό της στις 27/11/2000 η πρόεδρος του νοσοκομείου Γιούλα Πουλοπούλου κάλεσε σε έγγραφη απολογία τον πρόεδρο του σωματείου, γιατί, μιλώντας (22 - 23/11/2000) σε ραδιοφωνικό σταθμό κατήγγειλε τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου που έχει οδηγήσει το Ασκληπιείο στη συρρίκνωση και την υπολειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ