Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εκτός σχολείου τα παιδιά

Τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός σχολείου τα παιδιά των μεταναστών με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, επισημαίνει η ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή της. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογραμμίζεται, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη μετανάστευση σαν πρόβλημα αστυνόμευσης και διατηρείται η ακραία ποινικοποίηση παραβάσεων διοικητικού χαρακτήρα. Ειδικά οι διατάξεις που απαιτούν άρνηση παροχής βασικών υπηρεσιών (περίθαλψη, εκπαίδευση) και ποινικοποιούν καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις (αλληλεγγύη, φιλοξενία) προκαλούν τη δημοκρατική ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών.

Η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι πολλά παιδιά μεταναστών κινδυνεύουν να βρεθούν οριστικά εκτός σχολείου, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, αν ψηφιστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτή του άρθρου 42, που προβλέπει ότι «για την εγγραφή αλλοδαπών ανηλίκων στα δημόσια σχολεία απαιτούνται αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά».

Η ΟΛΜΕ ζητάει την άμεση απόσυρση αυτών των διατάξεων του νομοσχεδίου και την αντικατάστασή τους με θετικές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών, που θα προωθούν την πραγματική ισότητα στην εκπαίδευση. Επίσης, να κατοχυρωθεί έμπρακτα το δικαίωμα φοίτησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από την κατοχή ή όχι άδειας παραμονής των γονέων τους, να αποσυρθεί η εγκύκλιος Παπαδοπούλου και να κατοχυρωθεί η ελεύθερη πρόσβαση των μεταναστών στα δημόσια νοσοκομεία, έστω και αν δε διαθέτουν άδεια παραμονής.

«Οι μετανάστες έχουν ανάγκη τη φροντίδα, την αλληλεγγύη, τη μόρφωση, τη στέγαση και όχι διωγμούς και αποκλεισμούς» επισημαίνει η ΟΛΜΕ και απευθύνει κάλεσμα για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 18 Γενάρη, στα Προπύλαια, στις 6 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ