Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ βάζουν πλάτη στο ξεπούλημα

Αλλο ένα «έκτακτο» συνέδριο της ΟΣΠΑ εξελίχτηκε σε βήμα συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική

Ενα ακόμα έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) μετατράπηκε σε «βήμα» συναίνεσης προς την κυβερνητική πολιτική, χάρη στην αγαστή συνεργασία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι οποίες, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», αποφάσισαν να συνεχίσουν τον... εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση, την ώρα που το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα βρίσκεται προ των πυλών.

Στο χτεσινό συνέδριο της Ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι των δύο αυτών παρατάξεων, παρά τις φραστικές τους κορόνες κατά των κυβερνητικών επιλογών, στο τέλος ενέκριναν το ψήφισμα που είχαν προαποφασίσει, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η ΟΣΠΑ είναι έτοιμη να αρχίσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και τη διοίκηση» και η «συμφωνία» που θα προκύψει να συζητηθεί στη Βουλή και να πάρει τη μορφή «εθνικού συμβολαίου» για την ανάπτυξη της ΟΑ! Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πατέστος, επιδίωξε να εξασφαλίσει την έγκριση των συνέδρων για να παραλάβει από το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών το μνημόνιο ξεπουλήματος της ΟΑ, που έχει καταρτίσει η εταιρία-σύμβουλος της κυβέρνησης «Φερστ Μπόστον», υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει απόρρητο!

Την πρωτοβουλία αυτή στηλίτευσαν οι σύνεδροι της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ), επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτη δέσμευση του συνδικαλιστικού κινήματος με τους όρους που επιβάλλει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα τόνισαν κατηγορηματικά ότι απορρίπτουν κάθε ιδέα μυστικής διπλωματίας πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων. Η αταλάντευτη αυτή στάση των συνδικαλιστών της παράταξης υποχρέωσε τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ να αποσύρει την πρόταση.

Με τις ομιλίες τους τα στελέχη της ΕΣΚ Στ. Μανούσος και Γ. Φιλίππου τόνισαν ότι το προωθούμενο από την κυβέρνηση έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ πρέπει να σταματήσει και υπογράμμισαν ότι κανείς δε θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι αν δεν υπάρξει σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, είναι δυνατό να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν άμεσες κινητοποιήσεις, με κύριους στόχους:

- Την ανάκληση του διαγωνισμού για το ξεπούλημα της ΟΑ, την παραμονή της ΟΑ 100% στο δημόσιο και την επαναφορά στο δημόσιο των δραστηριοτήτων του ομίλου που εκχωρήθηκαν (κέτερινγκ, εμπορεύματα, ασφάλεια χώρων, καθαρισμός κλπ.).

- Την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση του εφάπαξ.

- Τη διεκδίκηση 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου. Την άμεση καταβολή των 80.000 δρχ. από τη ΣΣΕ 1998-2000, καταγγελία της εν λόγω σύμβασης και διαμόρφωση ΣΣΕ 2001, με κάλυψη των απωλειών από τους νόμους 2271 και 2602, συν τον πληθωρισμό των ετών 1998- 2000 και τον προβλεπόμενο για το 2001.

- Την άμεση μονιμοποίηση τώρα και στο μέλλον, με βάση την αρχαιότητα, όσων εποχικών καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εταιρίας.

- Τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα με όλες τις δραστηριότητες και κάλυψη των εξόδων από αυτούς που την επέβαλαν (κυβέρνηση και ΕΕ).

- Την καταγγελία της αποικιοκρατικής σύμβασης του αεροδρομίου Σπάτων και το αεροδρόμιο να περιέλθει στο δημόσιο.

Για τη διεκδίκηση των παραπάνω οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ πρότειναν να παραμείνει ανοιχτό και διαρκές το έκτακτο συνέδριο, να επανέλθει στη θέση για ΟΑ δημόσια 100% και παράλληλα να προκηρυχτούν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι το τέλος του μήνα (24ωρες απεργίες και 4ωρες στάσεις εργασίας), με συγκεντρώσεις και πορείες στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων να συγκληθεί πάλι το συνέδριο και ανάλογα τις εξελίξεις να αποφασίσει κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεων, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ, στις άλλες ΔΕΚΟ και κάθε δύναμη που αντιστέκεται, ειδικά το ΠΑΜΕ, με στόχους ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, του εφάπαξ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ