Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Για να μην ξεχνιόμαστε

Κατά τη διάρκεια του μακελέματος στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία από τις «φιλειρηνικές» δυνάμεις του ΝΑΤΟ δυο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού) διέψευδαν την πιθανότητα κινδύνων από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα και τη χρήση τέτοιων βομβών. Και αυτά όχι μόνο ανεπίσημα, αλλά και επίσημα. Κάποιοι άλλοι - πιο έξυπνοι - έκαναν την πάπια όταν έμπαινε το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα Βαλκάνια και διέρρεαν στα φιλικά τους έντυπα εκθέσεις «ειδικών» που υποστήριζαν ότι το θέμα δε μας αφορά. Σήμερα, με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, όχι μόνο δεν έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν (μια έννοια άγνωστη σ' αυτούς), αλλά ούτε κάνουν μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την ένοχη στάση τους στη διάρκεια του πολέμου. Ο ανθρωπισμός τους φαίνεται και από τη στάση που κρατούν με τη διατήρηση των ελληνικών δυνάμεων στο Κόσσοβο και τη σιωπή τους για το πρόβλημα με τους 600 Ελληνες φοιτητές - πειραματόζωα που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Μπαζώνουν τη λιμνοθάλασσα Βελόνης

Καταγγελίες για το μπάζωμα της συγκεκριμένης λιμνοθάλασσας που βρίσκεται στην Ξάνθη. Εδώ και τέσσερα χρόνια οικοδομική εταιρεία - με άνωθεν κάλυψη - μπαζώνει ένα σημαντικό υγροβιότοπο, με στόχο την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών. Υπάρχουν αρμόδιοι να δουν το θέμα;

Παραλία Λαγανά Ζακύνθου

Φαντομάς έχει καταντήσει το ειδικό λιμενικό σκάφος που υποτίθεται ότι θα αστυνομεύει καθημερινά τις παραλίες για την προστασία της ωοτοκίας των χελωνών. Εδώ η ζωή των ανθρώπων δεν τους νοιάζει. Τις χελώνες θα σκεφτούν;

Το αλφαβητάρι της οικολογίας

Το δεύτερο μέρος από το αλφαβητάρι της οικολογίας, το πρώτο μέρος από το οποίο δημοσιεύσαμε την προηγούμενη βδομάδα, θα δημοσιεύσουμε το επόμενο Σάββατο.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Η άλλη Ελλάδα

Ημερολόγιο - πόστερ για το 2001 και πάλι από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης που δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας για έδρα τη Χρυσούπολη. Μια οργάνωση σχετικά «αθόρυβη», αλλά με πολύ σημαντικό έργο. Γεγονός σπάνιο για τον πράσινο χώρο, που η μεταμοντέρνα εποχή μας τον οδήγησε στους εντυπωσιασμούς και την κενολογία σε βάρος της ουσίας. Με δεκατρείς υπέροχες φωτογραφίες από την περιοχή των λιμνών και των λιμνοθαλασσών της περιοχής του Νέστου, που απεικονίζουν τους βιότοπους, καθώς και σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Μια δουλιά που μας δείχνει μιαν άλλη Ελλάδα, που καλό θα είναι να γνωρίσουμε, όσο υπάρχει ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ