Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση υπέρ της TVX

Αν και με πολλές επιφυλάξεις, ο σύμβουλος Επικρατείας Αθ. Ράντος κατά τη χτεσινή συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου χρυσού της TVX στη Χαλκιδική. Σε περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση του εισηγητή, «η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη χτεσινή δίκη ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Σταγείρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πράσινο φως» για το εργοστάσιο είχε δώσει με σχετική γνωμοδότηση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ η διοίκηση της ΓΣΕΕ έκανε παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ της TVX!

Αν και ο εισηγητής πρότεινε να απορριφθούν και οι επτά προσφυγές του Δήμου Σταγείρων, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για την ορθότητα κάποιων πράξεων της διοίκησης, όπως η διάνοιξη δρόμων μέσα σε δασικές εκτάσεις κλπ. Πρότεινε να απορριφθούν όλες οι προσφυγές, αποδεχόμενος ότι ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η μονάδα χρυσού βρίσκεται εκτός των ορίων της αρχαίας πόλης των Σταγείρων. Την ίδια στιγμή όμως διατύπωσε την άποψη ότι η Πολιτεία, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Σταγείρων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την περιοχή από τη λειτουργία του εργοστασίου της πολυεθνικής. Ανέφερε ότι κατά την επεξεργασία των κοιτασμάτων χρυσού χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες αρσενικού, οι οποίες θα εναποτίθενται ως απόβλητα (κυανιούχα, αρσενικό, βαρέα μέταλλα, ξανθογονικά κλπ.) στη συνέχεια στην περιοχή, αφού δεν είναι εκμεταλλεύσιμες εμπορικά. Εξήγησε, επίσης, ότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές και για τη δασική περιοχή, όπως και για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, αλλά, όπως φαίνεται, η δικαστική διαμάχη θα συνεχιστεί, αφού χτες κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ και ο εκπρόσωπος του Δήμου Αρναίας, ο οποίος στρέφεται κατά της από 18/9/2000 απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου και εργοστασίου χρυσού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο «όχι» στην TVX για τα μεταλλεία Στρατονίκης (2002-12-10 00:00:00.0)
Απόφαση υπέρ της αναστολής της λειτουργίας της TVX (2002-10-16 00:00:00.0)
Σημαντική απόφαση κατά της TVX (2001-04-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι παρανομίες για χάρη της TVX (1999-06-23 00:00:00.0)
"Επαιξαν" με τους εργαζόμενους (1999-05-30 00:00:00.0)
Τους καταδίκασαν αλλά συνεχίζουν (1999-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ