Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σημαντική απόφαση κατά της TVX

Πρυτάνευσε η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής

Οι εγκαταστάσεις της TVX Gold στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής
Οι εγκαταστάσεις της TVX Gold στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής
Στα σκουπίδια πάει, τελικά, η πολυθρύλητη «χρυσή επένδυση» των Καναδών στη Χαλκιδική, που, για χάρη τους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιπτώσεις μετέτρεψε τη Χαλκιδική σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή και έσυρε στα δικαστήρια μαζικά τους κατοίκους της, που αντιδρούν στην ίδρυση του εργοστασίου χρυσού της πολυεθνικής TVX.

To Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με μια ιστορική απόφαση έβαλε φραγμό στα σχέδια των Καναδών και της κυβέρνησης για ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου χρυσού στη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Για το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο πρυτάνευσε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και η υγεία των κατοίκων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με ισχυρότατη πλειοψηφία 20-7 (σε διάσκεψη) ακύρωσε όλες σχεδόν τις αποφάσεις της Πολιτείας για την επένδυση της TVX και έτσι σταματάει η λειτουργία και η αποπεράτωση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου χρυσού, επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη την επικινδυνότητα και τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του εργοστασίου.

Η σημαντική αυτή απόφαση τιμάει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έδωσε ηχηρό ράπισμα πρωτίστως στην κυβέρνηση και δευτερευόντως σε διάφορους φορείς που λειτούργησαν ως κολαούζοι της κυβέρνησης, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Ηταν χαστούκι προς την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη, η οποία αδιαφόρησε για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, του πολιτισμού και την υγεία των κατοίκων.

Ηταν ένα μάθημα προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το πώς θα πρέπει να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και να μην υποτάσσεται σε σκοπιμότητες και ενδεχομένως άνωθεν εντολές. Το ΚΑΣ ήταν που όπλισε την πολυεθνική TVX με τη βόμβα των 20 εκατ. κυανίου και των 21 εκατ. τόνων βακτηριδιακών αποβλήτων, για να καταστρέψει ολοκληρωτικά την περιοχή.

Ηταν ράπισμα για τη ΓΣΕΕ, η οποία οφείλει να αγωνίζεται για τους εργαζόμενους - τη ζωή τους και υγιεινές συνθήκες εργασίας - και όχι να συντάσσεται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είχε κάνει παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ της TVX!

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η Πολιτεία δεν έλαβε υπόψη, όπως θα έπρεπε, την επικινδυνότητα των μεθόδων επεξεργασίας των κοιτασμάτων χρυσού (με κυάνιο και αρσενικό) και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και αυτό γιατί τα λύματα από την εκμετάλλευση, δεν είναι εκμεταλλεύσιμα εμπορικά και θα παρέμεναν στην περιοχή μέσα σε ειδικά τύμπανα (τεχνικές λίμνες).

Παράλληλα, η Ολομέλεια ακύρωσε τις αποφάσεις της Πολιτείας, όπως την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, τη χωροθέτηση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, την άδεια διάνοιξης δρόμων διέλευσης οχημάτων κλπ.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι με τη συμβολή των επιστημόνων πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, ενώ δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν χτες ότι, όπως θέτει η Ολομέλεια του ΣτΕ τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου της TVX, είναι απίθανο η κυβέρνηση να βρει κάποια φόρμουλα για να λειτουργήσει το εργοστάσιο των Καναδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ