Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στήνεται μεγάλο φαγοπότι

Μεγάλο φαγοπότι στήνεται με αφορμή την εισαγωγή της πληροφορικής στο δημόσιο αν ληφθεί υπόψη ότι βρισκόμαστε ήδη στα πρώτα βήματα εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο εντάσσεται στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ο προϋπολογισμός του, ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Κοινωνία της Πληροφορίας», η οποία θα είναι οικονομικά και διοικητικά αυτοτελής, υπό την εποπτεία του υπουργείου, με αποστολή την προκήρυξη, την παρακολούθηση και την παραλαβή των σχετικών έργων που προβλέπει το προαναφερόμενο πρόγραμμα. Η υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, ξεκαθάρισε ότι η σύσταση της εν λόγω ανωνύμου εταιρίας αποσκοπεί να διευκολύνει την κυβέρνηση - που θα έχει την κύρια ευθύνη για το μοίρασμα των έργων - να μοιράσει στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, το τεράστιο αυτό ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου, χωρίς να συναντήσει τα εμπόδια των ελέγχων και των διαδικασιών που αντικειμενικά θα υπήρχαν αν επιλεγόταν μια δημόσια υπηρεσία για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος. «Θέλουμε - είπε η Β. Παπανδρέου - μια εταιρία πιο ευέλικτη από το δημόσιο που θα δράσει με μεγαλύτερη ταχύτητα» και πρόσθεσε ότι η ανώνυμη εταιρία θα συνεργαστεί με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο πρέπει να πληρώνεται με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες δεν μπορεί να δώσει το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε ότι το προσωπικό της εταιρίας θα είναι πολύ λίγο, όσο χρειάζεται για να μπορεί αυτή να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της θα ανατίθεται στους ιδιώτες.

Η εταιρία, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός, αν και λειτουργεί από σήμερα θα μπορεί να αναλάβει τα πρώτα έργα της τους επόμενους δύο μήνες. Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με τρία έργα υποδομής για το δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ήδη προκηρύσσει το ΥΠΕΣΔΔΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ύψος των 28,85 δισεκατομμυρίων δρχ. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα στις 13 περιφέρεις της χώρας και για το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ενώ προετοιμάζονται και θα παραδοθούν τον Ιούλη τα τεύχη δημοπράτησης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των Νομαρχιών. Ολα αυτά τα έργα αποσκοπούν να συγκλίνουν στην επίτευξη της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία δηλαδή ολόκληρου του δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη χρήση των επιτευγμάτων της πληροφορικής. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα τεράστιο συνολικά έργο για το οποίο έχουν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους και πολυεθνικές εταιρίες. Η microsoft, μάλιστα, πριν από έναν και πάνω μήνα, κυκλοφόρησε στον ελληνικό Τύπο πολυσέλιδη, πολυτελή, ένθετη διαφήμιση μέσω της οποίας δήλωνε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει να κάνει πραγματικότητα στην Ελλάδα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Χωρίς αμφιβολία η συνέχεια επί του θέματος αναμένεται περισσότερο ενδιαφέρουσα και φυσικά περισσότερο ανταγωνιστική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και... ψηφιακή σύγκλιση (2002-08-28 00:00:00.0)
Στηρίζει τα κυβερνητικά σχέδια η ΓΣΕΕ (2001-01-18 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση (2000-11-02 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η διάλυση (1999-12-23 00:00:00.0)
Απαραίτητη η ονομαστικοποίηση μετοχών για τα δημόσια έργα (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ