Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση

Ανοίγει ο δρόμος πλέον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τη μετατροπή της από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε ανώνυμη εταιρία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ' αριθμό 447/2000 απόφασή του έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που είχε καταθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης για επεξεργασία στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Το πρώτο βήμα της ΔΕΗ μετά τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία, είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Εξάλλου, κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ στους σκοπούς της εταιρίας είναι και η ενασχόληση και η «άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες», καθώς και η παροχή οργάνωσης και πληροφορικής σε τρίτες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της νέας ΔΕΗ υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρίας καθορίζεται για έναν αιώνα και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2100! Ωστόσο και μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της ΔΕΗ ως ανωνύμου εταιρίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των τότε μετόχων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ανέρχεται στα 220 δισ. δραχμές και παραμένει το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο που είναι και σήμερα. Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση θεωρεί ως επίτευγμα το γεγονός ότι προβλέπεται με το Προεδρικό Διάταγμα δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γενική Συνέλευση των μικρομετόχων, οι οποίοι μετέχουν στο κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. (Η απόκλιση αυτή από τη σχετική κοινοτική οδηγία κρίθηκε νόμιμη και δικαιολογήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και της ιδιαιτερότητας της ΔΕΗ). Πάντως, σχετικά με τη ρύθμιση για τους μικρομετόχους της ΔΕΗ υπήρξε και μειοψηφία που έκρινε τη συγκεκριμένη ρύθμιση παράνομη.

Τέλος, με το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε νόμιμο και το νέο καταστατικό της ΔΕΗ, καθώς και η διάταξη που απαγορεύει στα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την εταιρία την άσκηση με ορισμένες εμπορικοεπιχειρηματικές δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ