Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Προϋπολογισμός 2001
Αντιδράσεις κομμάτων

Η δημοσιοποίηση και κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2001 στη Βουλή προκάλεσε και αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εκφράστηκαν με ανακοινώσεις των Γραφείων Τύπου ή δηλώσεις παραγόντων τους.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού:

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δε διστάζει για μια ακόμη φορά να βαπτίσει το μαύρο άσπρο και να θεωρεί ως, δήθεν, κοινωνικά ευαίσθητη την ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζει. Μοιράζει ψίχουλα την ώρα που υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανεργίας, των φόρων και της σπατάλης μιας αναξιόπιστης και αναποτελεσματικής κρατικής μηχανής». Συνεχίζοντας ο Κ. Καραμανλής σημειώνει ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες από την αύξηση των φόρων θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 250.000 δραχμές περισσότερα από πέρσι και καταλήγει ότι «η κυβέρνηση Σημίτη είναι η πιο ανελέητη των τελευταίων δεκαετιών».
  • Το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο προϋπολογισμός του 2001 είναι προϋπολογισμός σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, με παραπέρα περιορισμό του κράτους πρόνοιας και συσσώρευση κεφαλαίου για τους οικονομικά ισχυρούς, σε βάρος της εργασίας. Επίσης, ο προϋπολογισμός αυτός προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις κακές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και εμφανίζει ανακριβώς ως πλεονασματικό τον προϋπολογισμό, κάνοντας λαθεμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του δολαρίου και των τιμών του πετρελαίου».
  • Σχετικά με το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα πλαίσια του προϋπολογισμού, ο Δ. Παπαδημούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκές. Καλύπτει ένα μικρό ποσοστό 30-40% της αυξημένης σχετικής δαπάνης και εξαιρεί από τους δικαιούχους μεγάλες κατηγορίες πολιτών με χαμηλά εισοδήματα».
  • Με ανακοίνωσή του το κόμμα των «Φιλελευθέρων» σημειώνει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως «ο προϋπολογισμός δε λαβαίνει υπόψη του ένα βασικό πρόβλημα: Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας στα κέρδη και τα ακριβότερα υγρά καύσιμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν η κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει την αντιεπιχειρηματική φορομπηχτική της νοοτροπία και αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης θα παραμείνει χαμηλή και η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ