Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Προϋπολογισμός 2001
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εμμονή στα ψίχουλα

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια χρονιά ο αντιλαϊκός - αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για την παιδεία. Λόγος γίνεται για την αντίθεση ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες που αυξάνονται και τα ψίχουλα που διαθέτει η κυβέρνηση.

Εξαντλώντας την... «ευαισθησία» της ανάγκης για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει - αν αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί αύξηση για το 2001 - το ποσοστό των δαπανών του γενικού προϋπολογισμού σε 7,90% από 7,88% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος. Σε απόλυτους αριθμούς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δαπάνησε φέτος για την Παιδεία το ποσό των 1.216.870 εκατ. δρχ., ενώ για το 2001 το ποσό αυτό προβλέπεται να φτάσει τα 1.297.485 εκατ. δρχ. (αύξηση 6,6%).

Βέβαια στους καμουφλαρισμένους πίνακες της κυβέρνησης εμφανίζεται ότι το ποσοστό αύξησης είναι 8,3%, γιατί από την εκτίμηση εκτέλεσης του 2000 αφαιρούνται 18.270 εκατ. δρχ. ως «μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες», με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυτή η εικονική αύξηση. Πάντως αυτό που και πάλι αποδεικνύεται είναι ότι τα κονδύλια υπολείπονται κατά πολύ από τις αυξημένες ανάγκες. Κι αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, τότε η ελάχιστη αύξηση του ποσοστού που προβλέπεται για φέτος εξανεμίζεται και ουσιαστικά η ψαλίδα των αναγκών - δαπανών εξακολουθεί να ανοίγει.

Κατά τα άλλα, η κατανομή των κονδυλίων ανά τομείς δείχνει ότι ο προσανατολισμός στην εκπαιδευτική πολιτική που εξυπηρετεί τη λογική της υποβάθμισης και της προσαρμογής στο μονόδρομο της ΟΝΕ και των επιλογών του κεφαλαίου, ενισχύεται. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι π.χ. τα κονδύλια που προβλέπονται για τα ΤΕΙ είναι καθηλωμένα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την ανωτατοποίησή τους. Ενώ την ίδια στιγμή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που η επιχείρηση εκκαθάρισης του μαθητικού πληθυσμού από την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζεται, ενισχύεται ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της, πράγμα που φαίνεται και από την αύξηση των δαπανών για τις εισιτήριες εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ