Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Προϋπολογισμός 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στύβουν τους αγρότες

Ακόμα φτωχότερους θα κάνει τους αγρότες ο προϋπολογισμός που κατάρτισε η κυβέρνηση για το 2001.

Οι ονομαστικές αυξήσεις που εμφανίζονται στα κονδύλια για τη γεωργία είναι «πενιχρές» και μάλιστα κατά πολύ μικρότερες ποσοστιαία σε σύγκριση με το 2000, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με το 1999. Αν, δε, ο υπολογισμός γίνει σε πραγματικές τιμές, τότε φαίνεται ότι οι δαπάνες για το γεωργικό τομέα το 2001 θα είναι ακόμα πιο μικρές και θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση, πάντως, απτόητη για μια ακόμα χρονιά επιχειρεί στο νέο προϋπολογισμό να εμπαίξει την αγροτιά, εμφανίζοντας το σύνολο των εισροών στη γεωργία, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αυξημένο κατά 6% σε σύγκριση με το 2000. Μόνο όμως που και τα ίδια τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποκρύψουν την πικρή αλήθεια, αφού στον προηγούμενο προϋπολογισμό η αύξηση που εμφανίζεται για το έτος 2000 σε σύγκριση με το 1999 είναι αντίστοιχα 16,6%.

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στον τομέα των επιδοτήσεων, αφού το ποσοστό αύξησης σε ονομαστικές τιμές το 2001 είναι μόλις 3,9% όταν για το 2000 το ποσοστό αύξησης εμφανίζεται 11%. Εδώ φαίνονται γλαφυρά τα αποτελέσματα της ολέθριας πολιτικής που επιβάλλουν η «Ατζέντα 2000» και η προσαρμογή στις επιταγές του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ). Πιο συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις παραγωγής μειώνονται κατά 2,4%, οι ενισχύσεις μεταποίησης μειώνονται κατά 10%, ενώ οι πριμοδοτήσεις και οι εξαγωγικές επιδοτήσεις παραμένουν παγωμένες.

Ανάλογη μείωση υπάρχει και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ' επέκταση στα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ (δηλαδή το πολυδιαφημισμένο πακέτο Πρόντι), το οποίο υποτίθεται ότι ξεκίνησε από το 2000. Το ποσοστό αύξησης για το υπουργείο Γεωργίας εμφανίζεται για το 2001 αυξημένο μόλις κατά 2,1%, ενώ για το 2000 εμφανίζεται υπερπολλαπλάσιο: 21,4%. Ωστόσο όμως εδώ τίθεται και ένα ακόμα ζήτημα φερεγγυότητας της κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί καμία υπουργική απόφαση για την αξιοποίηση των υποτιθέμενων κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ. Πάντως, χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής διάστασης που προσδίδει στην ελληνική γεωργία το Γ΄ ΚΠΣ είναι το γεγονός ότι στον τομέα των έγγειων βελτιώσεων προβλέπονται κονδύλια μειωμένα κατά 25,1% για το 2001! Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 2000 χαρακτηρίστηκε ως χρονιά λειψυδρίας.

Η κυβερνητική κοροϊδία, όπως διαφαίνεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2001, σταματημό δεν έχει: Τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει στα ύψη, στον προϋπολογισμό προβλέπεται απλώς ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αυξάνεται από τα 11 δισ. δραχμές στα 13 δισ. χωρίς να αναφέρεται ποιο ήταν το ύψος της επιστροφής του ΦΠΑ για το έτος 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ